Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nas tedy ceka skola az pristi rok, mozna i dele, ale mam to v planu tak jako doted. Manzel odvede rano(nebo odveze) a ja odpoledne vyzvednu, predpokladam, ze bude chodit odpoledne do druziny, protoze ja uz budu zas chodit do prace. Samotnou ji chodit nenecham, alespon prvni rok urcite ne, dalsi se uvidi. My nastesti mame skolu i skolku vedle sebe, 10 min od domu, prechazi se cestou jen jedna pomerne malo frekvetovana silnice.
Ani v Čechách není běžný, aby prvňáci chodili do školy sami, ani já jsem takto nechodila, ani děti kamarádek od nás z vesnice sami nechodí. Až ve 2. třídě jezdí sami autobusem, ale u autobusu je odpoledne maminka čeká.
Ahoj, no šestileté dítě samo do školy a ze školy?!
A ještě pak samo doma ?
To bych považovala za nezodpovědný hazard (kdekoli) - snad opravdu s výjimkou školy hned vedle domu, ale i pak bych dítě nenechala samo doma - koneckonců, nevíte dnes - bohužel
kdo si ho po cestě domů vyhlídne...... Chápu, že všichni rodiče nemohou vyzvedávat po obědě, ale jsou družiny… My se tedy chystáme doprovázet a vyzvedávat minimálně v první a druhé třídě. Ale řekla bych, že minimálně v první třídě je to nutnost ![]()
Ahoj nas malej 6 let ted zacal chodit do skoly.Nedovedu si predstavit aby uz sel sam.Tolik aut co jezdi a on ackoliv mu porad vtloukam do hlavy,aby se dival nez prejde, jestli neco nejede,malokdy se podiva,je zbrklej…Kdyz mu reknu,ze by ho prejelo auto a uz by nebyl,tak mi rekne, ze by vstal a zase by sel dal
Takze s nim porad chodim.A frekvence aut se neda srovnat co bylo pred triceti lety a ted…to je uplne o necem jinem.Az budu vedet,ze si dava pozor a je rozumnejsi,tak teprve potom pujde sam.Nastesti jsem doma s mladsim,tak muzu chodit.Jana
Co vidím okolo, do první třídy naprostou většinu dětí rodiče vodí i si je vyzvedávají (vyjímkou jsou ty děti, co bydlí hned vedle školy).Syn chodí do druhé třídy, má to přes půl města, cestou jeden ošklivý přechod bez světel a železniční přejezd.Takže ho vodíme…a budeme nejspíš minimálně ještě tenhle školní rok.
Doma samotného ho na chvilku nechám, třeba když je nemocný a potřebuju jdu nakoupit (mám to asi deset minut cesty), má jasné instrukce co dělat v určitých situacích a vypínám zvonek.Jo a nechávám mu doma jeden mobil, druhý mám u sebe, kdyby něco…
Ahoj já mám dcerku ve druhý třidě a i když to má 10minut od baraku tak ji pořad vodim a vetšina rodičů vodí děti taky.
Jinak družiny tu máme až do čtvrtý třidy.
Adli do školy sama chodí, dokonce vodí Pepi - ale s mým dozorem ze dveří (bydlíme vedle školy a školky na vedlejší cestě z vedlejší cesty
) Než vlezou do školních dveří posíláme si pusy. Za rok budou chodit stejně, tedy vlastně pravděpodobně budu vodit, bude totiž chodit i Elinka, tu jim nejspíš nesvěřím…
Odpoledne samy doma nebudou - k tomu slouží družina ![]()
Kdyby to měly přes celé město nebo vesnici vozila bych. A vidím, že sem i rodiče vozí - zvlášť menší děti a zvlášť když to mají při cestě do práce.
Neboj, svůj způsob najdete a pokud to nebude stádní řešení - co na tom ![]()
Já jsem syna vodila do školy myslím tak do druhé třídy(už je to pár let…)Bylo to blízko, ale dvě blbý křižovatky cestou. Pak jsem ho doprovázela k té druhé a jak přešel, šel sám a připadal si děsně velkej.
Ve třetí třídě už doprovod odmítal, tak jsem ho jenom šmírovala pod záminkou venčení psa. A když už chodil úplně sám, tak jsem šílela při každém zaječení brzd, které jsem slyšela…ale přežil, je na gymplu.
Přeju dobrý návrat a aklimatizaci. ![]()
Dekuji vsem moc za odpovedi. Musim rict, ze jste me docela uklidnily!
Me totiz nasi furt tvrdi, ze u nas (v Cechach) uz proste vsichni prvnaci chodi do skoly a ze skoly sami, ze si na to holt budu muset zvyknout, ze tam je to normalni, nee jako tady atd. Me jen pri pomysleni na to, ze mam poslat sestilete dite uplne samo pres cele mesto, vstavaly chlupy hruzou uplne vsude. Ale nevedela jsem, jestli jsem normalni nebo jestli jsem jen opravdu uz zdegenerovana mistnim zivotem.
O druzinach jsem ani nevedela, ze existuji, to mi prijde super. Kolik se za ne plati? Jsou soucasti skoly nebo deti po skole nekam do druziny samy dochazi?
To ranni vozeni nebo vodeni mi prijde fajn. Sice vubec nevim jak to budeme mit s praci, ale holt to nejak budeme muset zkloubit a prizpusobit, ze.
Moc vam dekuji, jsem taaaak rada, ze je tomu tak jak pisete.:-) Karen.
Karen u nas se za družinu ročně platí 1000kč a je otevřená od 6:30 do 16:30hod.
Takže i pokud musiš dřiv do práce tak se to dá v pohodě vyřešit družinou.
Nevim jestli je to všude stejný ale družina je přimo ve škole,je to taková herna.
Jinak já tu vidám fakt jen minimum děti co chodi samo do školy i když taky jsou.
Judycum koukám přehodnotila jsi to vid?
Já taky
Pořád vodim
a dlouho ještě budu ![]()
Mišáček píše:
Karen u nas se za družinu ročně platí 1000kč a je otevřená od 6:30 do 16:30hod.
Takže i pokud musiš dřiv do práce tak se to dá v pohodě vyřešit družinou.
Nevim jestli je to všude stejný ale družina je přimo ve škole,je to taková herna.Jinak já tu vidám fakt jen minimum děti co chodi samo do školy i když taky jsou.
Judycum koukám přehodnotila jsi to vid?![]()
Já taky
Pořád vodim
a dlouho ještě budu
Mišáčku , jo jo…nějak se nemůžu odhodlat.Navíc nedávno na tom přechodu přes který chodíme auto srazilo nějakého pána, naštěstí tam bylo jen nějaké malé zranění, ale stejně mi to moc odvahy nedodalo… ![]()
Fakt jsem sama zvědavá, kdy a hlavně jak poznám, že už to zvládne (a že to zvládnu i já)…zatím jsem nervózní i když vynáší odpadky… ![]()
Karen , družina je snad na každé škole, aspoň u nás ve městě je to samozřejmost.Je to v budově školy, vychovatelky děti hlídají a pracují s nimi.U nás se platí 300kč za pololetí, otevřená je ráno tuším od půl sedmé, pak vychovatelky děti pustí do tříd a po vyučování je zase vyzvednou, vedou na oběd a mají je na starost, dokud si je rodiče nevyzvednou (u nás maximálně v půl páté).
Judycum to je hrozný u nas se stalo něco podobnýho,přimo před školou kde je přechod a třicitka, je to už tedy dýl srazil Vietnamec maleho kluka
jako jel jako prase,nějaká značka mu nic neřikala,no kluk to tedy naštěsti přežil,to je klika.Já právě ale touhle dobou jela i s Barčou kolem a viděly jsme to,fakt se bojim jí pustit i když přimo přes tuhle silnici nechodí ale stejně no.Odvahu taky nemám i když vim že by to v pohodě zvládla.
Mišáček píše:
Judycum to je hrozný u nas se stalo něco podobnýho,přimo před školou kde je přechod a třicitka, je to už tedy dýl srazil Vietnamec maleho klukajako jel jako prase,nějaká značka mu nic neřikala,no kluk to tedy naštěsti přežil,to je klika.Já právě ale touhle dobou jela i s Barčou kolem a viděly jsme to,fakt se bojim jí pustit i když přimo přes tuhle silnici nechodí ale stejně no.Odvahu taky nemám i když vim že by to v pohodě zvládla.
Tak to taky nic moc, hlavně že to ten kluk přežil…když pak člověk slyší (nebo dokonce přímo vidí), že se něco takového stane, tak jsou všechny racionální argumenty v tahu…já jinak taky myslím, že by to asi zvládnul, ale je moc variant nečekaných situací, které můžou nastat.A to pak nevím, jak by se s tím popral. ![]()
Lesino , to máš zařízené rafinovaně. ![]()
To je super, holky. Dekuju moc za rady a informace. Karen.
Ahoj. Asi mam mozna blby dotaz, tak se omlouvam, ale neda mi to se nezeptat. Zijeme v zahranici a za 2 roky se budeme vracet domu. Nas maly pujde pak u nas do prvni tridy. Tady s cizine se deti vsude vozi autem (nebo skolnim autobusem). Do skoly, ze skoly, na krouzky atd. Ono se tady vubec chodi malo pesky, ale uz je zase jina kapitola.
Jde mi o to, ze v Cechach budeme mit zakladni skolu od bydliste daleko (temer pres cele mesto, tak pul hodiny pesky minimalne urcite). A ja si neumim predstavit, ze moje sestilete dite by melo tuto cestu absolvovat kazdy den rano a odpoledne uplne samo. Nevim, jestli je to tim, ze jsem tady v cizine a tady neco takoveho proste neuvidite nebo jestli jsem jen prehnane bojacna, proste si to neumim predstavit.
Jak to tedy je? Je opravdu normalni, ze sestilete deti uz chodi normalne samy do skoly a ze skoly (nemyslim ted pripady, kdy je skola 5 minut od baraku) a jsou pak doma treba par hodin samy nez prijdou rodice z prace? Nebo je do skoly a ze skoly kazdy den vodite? Jsem z toho nejaka zmatena. Dekuji, Karen.