Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravíčko,
mám problém, který už fakt nedávám.
Mám dceru skoro dva roky starou a v noci nespí. Jasně, úplná normálka, že se děti budí, žádný překvápko. Kdyby se probudila a za chvíli usnula, nic neřeším. Jenže ta naše příšerka se vzbudí v jednu nebo ve dvě a dvě a půl hodiny, někdy tři, nespí🙈 🤦
Má lůžko vedle mě, vedle manželské postele. Prostě se vzbudí, vleze ke mně, leze po mně, štípe, škrábe, tahá za vlasy a dělá vyloženě hovadiny. Nerozsvěcím, nevylézám z postele. V noci se spí. Dostala jsem radu, ať vstanu z postele a jdu si s ní hrát. Po pravdě… Jsem z nevyspání v noci tak nas*raná, že opravdu nemám náladu na hraní a za druhé ji rozhodně nechci učit, aby si zvykla, že se v noci vylézá z postele a jde se hrát. Chci aby pochopila, že se v noci spí. Nekojím už přes dva měsíce. Vodu má k dispozici vedle postýlky, ale i když jí nabídnu, flašku zahodí, takže žízní to nebude. A ani zubama podle mě, protože rozhodně nevykazuje známky bolesti nebo nepohodlí. Kecá a směje se. Je to velmi vysilující, ráno jsem úplně hotová, někdy kvůli tomu v noci i brečím vyčerpáním. Mám pak i špatný pocit, že budí manžela, který je řidič z povolání a vstává do práce ☹️ trvá to většinou třeba 4-6 dní za sebou, pak jednu noc spí a nanovo🤯
Děje se to někomu? Řešíte to? Něco funguje?
Nějak se mi nechce jen přežívat, je to na palici. Člověk se hlavně namlsá, když se jednou vyspí a pak přijde ta rána znovu🙈
A kdyby byla sama v pokojíčku nebo nemohla vylist z postýlky, co bude dělat?
U nás se spánek zlepšil ve chvíli kdy začala spát sama ve svém pokoji ve své posteli. S námi vyváděla podobné alotrie. Společný spánek znamenal pojď si hrát. ![]()
Zkusila bych jí nechat spát ve svém pokoji, třeba jí budíte vy. A rozhodně! bych neakceptovala nějaké lezení po mě, štípání a podobné kravinky, i za cenu řevu, že jí imobilizuji ![]()
Asi me tu ostatni ukamenuji, ale… Syn mel toto obdobi asi rok, skoncilo to kolem 2,5. Driv jsem s nim vstavala a snazila se ho zase uspat nebo zabavait, byla jsem totalne vyrizena. Pak jsem mu v noci dala tablet s pohadkou, uz jsem to proste nezvladala a pospavala vedle nej. Kdyz mi prisel unaveny, tak jsem mu ho sebrala a vedle me pk vetsinou usnul. Od mala spi strasne malo a ja potrebuji fungovat i pres den a chodit do prace… Ted uz to nedela, ma pres 2,5 a vzbudi se vyjimecne, kdyz jo, tablet uz nedavam. Takze to snad nekdy prejde ![]()
U nás zabíralo když děti viděli že si je nevšímáme a že spíme i my. jasně že nás pozorovali jestli náhodou nemrknem nebo něco
no třeba vydržet a ona zaspinká spátky ![]()
@pouni píše: Více
To u nás pomáhalo jen u nejmladší ze čtyř. I když někdy ani u ní. Ale za zkoušku to stojí.
@Anonymní píše: Více
Zatím nemáme pokojík hotový, ale určitě bych ji nezavřela do pokoje, kde by potom brečela, že nemůže za námi. Vyplakat bych ji nenechalq, takže bych musela vstát a dojít za ní a uspat, což je ještě náročnější, než aktuální situace😏
@Janča6 píše: Více
Večer chodí před osmou. Déle úplně nechci. Jednak je protivná, ptž se jí zjevně chce spát a za druhé jame a manželem rádi, že máme za celý den alespoň dvě hodiny na to být spolu.
A přes den chodí o půl 12té a spí max hodinu.
@Janee19 píše: Více
To jsem také zkoušela. Dala jsem jí mobil s oblíbenou pohádkou, naopak jí to nabudilo a lezla po nás i s mobilem.
@Uf_to_dám píše: Více
Tak jí prostě nenech po vás lézt, ne? Je to dvouleté batole, snad jí dokážeš udržet ve své posteli ne? Když nebude mít možnost si hrát a dělat kraviny, dost možná znovu usne raz dva.
Což neznamená, že ji nemůžete budit vy. Ne všichni mají potřebu spát s rodiči. ![]()
@pouni píše: Více
Já ležím se zavřenýma očima celou dobu. Instinkt matky mi nedovolí usnout, ale aspoň se snažím odpočívat. Snažím se ji ignorovat. Zamotam se celá do deky, aby na mě nemohla sahat, to je pak zle a řve, anebo ji k sobě přivinu, aby usnula, ale to nefunguje.
@unuděná píše: Více🤣 Tak když myslíte. Určiteě usne dítě, které násilím budu držet někde a nechám ho řvát. Samozřejmě, že se bráním, odstrkuju ji a směřuju do postýlky, ale nikam to nevede. A abych ji nechala vyřvat do usnutí… No kde to jsme.
A kde píšu, že jí máš nechat vyřvat do usnutí?
Máš si jí položit vedle sebe, obejmout, chytnout jí ruce, aby ti nemohla škodit a klidně zpívat nebo dělat šššš. Když si nebude moct hrát, usne. Měla jsem extrémně nespavého syna, ale v životě bych ho nenechala v noci nám skákat po hlavě.