Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky!
Ráda bych znala váš názor na situaci, která se přihodila včera v noci a pořád na ni musím myslet…
V cca 22.30 jsme zaslechli vzlykavý dětský pláč. Protože v našem domě kromě nás nemá nikdo malé děti, zaujalo mě to a zjišťovala jsem, odkud se pláč ozývá - šlo to z venku. Koukli jsme z okna a v okně sousedního bytu plakalo dítko - asi 3-4letá holčička. Okno bylo dokořán otevřené, byt je ve 3. patře. Holčička vzlykala, že chce maminku, že maminka šla na pivo a že se počůrala na postel. Při tom neskutečně drkotala zoubkama… rvalo mi to srdce. Při tom se několikrát z okna naklonila… Byli jsme s manželem a ještě další paní sousedkou v šoku - co dělat? Holčičku jsme se snažili utěšovat, povídat pohádku, zabavit ji nějakou činností, ať není u toho okna. Pokusili jsme se zavolat paní majitelce bytu (nebydlí tam, byt pronajímá), ale ta nám v 11 večer telefon bohužel nevzala a mobil vypnula (pochopoitelné). Nakonec jsme zavolali městskou policii. Hlídka přijela asi za 5 minut, mezitím se do bytu někdo vrátil (asi rodiče, holčička povídala, že jsou tady na návštěvě). Policie si šla s rodiči promluvit a tím to pro nás haslo. Ale já jsem z toho do teď úplně vytočená… Mám strach z výšek a když jsem viděla ty dětské ručičky na parapetu, zvedal se mi žaludek. Naštěstí jsem neviděla, jak se z okna vykláněla celá - to s ní zrovna komunikoval manžel a já hledala tel. číslo - to bych asi nerozdýchala.
Chování rodičů je samozřejmě nezodpovědné a odsouzeníhodné. Ale co byste udělali v podobné situaci vy? Jak se má člověk vlastně zachovat, pokud se mu stane něco podobného? Musím na to pořád myslet.
Dík za vaše názory. Hanka + Eliška (2r+9m) + Zuzanka (7t)
Co dělat v takové situaci nevím. Fakt jedině zavolat tu policii.Nechci tady rozebírat chování matky, protože to by byla diskuze na milion stránek.
Co dělat? Těžko říct. Fakt nevim.
Ale zažila jsem to jako malá - jednou týdně chodili naši do hospody. Zůstávala jsem doma sama s bráchou. Bála jsem se. Měla jsem dovoleno koukat na televizi (dávali tu italskou detektivku Chobotnice) a na noc jsem jednou týdně dostávala prášky na spaní. Abych se nebála. Přestalo to, když jsem byla ve 2 třídě. Na baráku bylo lešení a já byla strachy bez sebe, že tam někdo vleze. Od tý doby mamka nechodila (a tehdy se začalo hroutit manželství našich). Až když jsem byla v pubertě.
Já bych dítě nikdy nenechala doma samotný ani chviličku, takhle malé. Natož v noci, i když jsou např. dole tchánovci. Fakt nevím, co dělat. Je otázka, jací ti rodiče jsou. Kdyby to byli normální lidi, s kterýma se dá mluvit, asi s nimi promluvit, že to dítě se bojí, nebo aby si aspoň zajistili hlídání, když někam chtějí jít. To, že odejdu, když dítě spí, neznamená, že spát bude dál. Navíc děs, když se vzbudím a nikdo doma, je šílenej.
Je to nechutně nezodpovědné a přiznám se, i když se do mě ty dotyčné možná pustí, že nechápu ani to, když dítě ráno spí a maminka ho nechá doma a skočí si do krámu nebo odvést starší dítě do školky. Nikdy nevíme, co se může stát a nemusí jít zrovna jen o okno.
G
Zachovala jsi se naprosto výborně. Já bych udělala to samé. Snažila bych se ji nějak zabavit a určitě bych volala hlídku.
Naše sousedka nechává svoji 2 letou holčičku také po večerech samotnou doma. Je pravda, že nepozorujeme žádný pláč, jen občas přes den brečí za dveřmi když si máma na pár minut odskočí nakoupit. Když od ní odejde v noci, vrací se z hospůdky každou chvilku na kontrolu - cca. každou hodinu. Ale to je tak všechno co na nich můžu špatného vidět, o dítko se stará vzorně a když zrovna není noc nebo ona na krátkém nákupu, tak jsou pořád spolu. nevím jestli to máme brát jako problém…nejspíš ne.
Ahojky ,ted už je těžký říct co dělat.Mě napadla i socialka ,ale to tě hned v tu danou chvíli nenapadne .Každopádně udělala si moc dobře a za to ti patří můj velký dík.
Já bych teda dítě nikdy sama nenechala ,nanejvíš jsem musela odběhnout se psem ,ale to jen v případě ,že děti spali a venčila jsem před okny a navíc jsem to měla jištěný tady holkama z chatu:DKdyby mě náhodou přepad uchylák:D
Moje matka se taky často toulala po nocích ,táta byl v noci v práci dělal kuchaře v hotelu a neměl nějakej čas vůbec páru o tom ,že jsem doma sami až se taky někdo z nás probudil a provalilo se to.
Takže myslím ,že jsi to udělala správně a je mi jasné ,že si ted děláš hlavu s tím aby to jednou nedopadlo hůř,no doufejme ,že to policie nezamete pod stůl a předaj to socialce.
Pa Majdalenka
Ahojky,
zachovala bych se úplně stejně - zkusila bych sehnat rodiče (což je asi problém…) a pak bych zavolala Městskou policii…
Jinak mne tedy z toho Tvého příspěvku úplně jímá hrůza
Chápu, když si maminka zajde s vysílačkou k sousedce na kafe či vyvenčit pejsky… ale tohle
![]()
Ach jo ![]()
Peťula + Pavlík 10,5měs
SaliMali,nedá mi nereagovat,ale asi bych nad tím ještě zapřemýšlela .Snad není takový problém vzít dítě sebou nakoupit ,nebo když jsme venku nakoupit než jdu domu.Co se týče těch toulek to mi přijde taky dost nezodpovědný ,za hodinu se může stát spousta věcí viz. případ který tu řešíme ,zadušení zvratkama ve spánku apod.Takže je to problém ,ale jak pro koho ,někdo se chytne za nos až když se doopravdy něco stane .Vím ,že je ti to asi nepříjemný co tu píšu a i se ti třeba nechce do toho upozornit maminku ,ale furt je to lepší než si pak drbat hlavu.
Majdalenka
V noci bych svý dítě nikdy nenechala. Takhle malý určitě ne. I desetiletýmu děcku bych pořídila hlídání.
Teda teď jste mě úplně dostaly, vůbec nemůžu uvěřit tomu, že někdo nechá malý dítě samotný doma! A ještě ke všemu večer a kvůli tomu, že jde o hospody! To se tam ta matka jako v klidu baví a vůbec nepřemýšlí nad tím, co se jejímu dítěti může stát?! Já bych se strachy po…
Sama mám strach, když musím nechat Šárinku samotnou, protože jdu vysypat koš - a to znamená jen vyjít před dveře (máme rod. barák, takže mě od ní dělí jen dvoje dveře, žádné schody apod.). Stejně si vždycky oddychnu, když se po deseti vteřinách vrátím a zjistím, že si nestihla rozbít nos o stolek ani spadnout ze sedačky ![]()
Jednou jsem ale musela na poštu, když spala (máme to kousíček od nás na ulici), protože by mi zavřeli a já musela něco důležitého odeslat, ale ty nervy Vám teda nepřeju. Byla jsem pryč asi pět minut, ale přísahala jsem si, že když nepůjde o život, tak už to vždycky zařídím tak, abych od ní nemusela nikdy odejít.
To, co tu píšete, mě naprosto šokovalo. Fakt jsem netušila, že by šel někdo do hospody a dítě nic netušící bylo samo doma. Nemůžu si pomoct, ale nechat maličké dítě naprosto bez dozoru je vrchol nezodpovědnosti ![]()
Ahojky,
já teda takové jednání naprosto ODSUZUJI ![]()
Asi jsem fakt úzkostlivá ale já opravdu nenechám prcka samého když spí ani na 5min,abych sešla pro poštu atd.
Navíc bydlíme v 8.patře a klidně se může stát že zůstanu uvězněná ve výtahu a co pak…bych se asi zbláznila..ne tohle mi fakt za to nestojí a nic tak nespěchá abych to nemohla vyřídit později.
Večer(myslím na noc)jsem ještě od malého nebyla,cítím že už je na to čas aby si taky trochu zvykl na péči někoho jiného(táta,babička)jelikož je na mně(a já na něj)fixovaný,ale to asi k tomuto věku patří.
V květnu máme v rodině svatby a na té jedné zůstanu do noci a s malým půjde domů taťka-bude to zkouška pro nás oba…pro mně i pro malého ![]()
Gabka
Podat trestní oznámení pro zanedbání péče…asi. Mám dojem, že je na to dokonce zákon, že rodič je za dítě zodpovědný a nesmí ho nechat bez dozoru…
to taky nechapu,ja se strachuju i o psa,kdyz ho necham doma samatneho!!
LIndu bych nenechala ani 5minut samotnou,hned nekam spadne,bouchne se nebo neco vyvede..
Pokud nekdo chce nekam zajit nechpau kde je problem nevzit sebou dite?!
vypada to jako ze dite jim je na obtiz?
Pokud ta holcicka stejne nespi,kdyz je matka nekde po hospodach,muze si ji vzit sebou…
UDELALA JSI DOBRE ZE JSTE ZAVOLALI POLICII,ale myslim ze te matce nanejvys jen domluvi..........
to nechpau to nema ani jednu kamosku co by ji dite ohlidala?????
Je to strašný, taky bych zavolala policii, víc asi udělat nemůžeš, pokud neznáš matku a nemůžeš pro ní dojít do hospody.
Ale mě se jednou jako malé holčičce stalo něco, co vám musím napsat. Náš táta dělával na směny a když byl na noční, tak jsem spávala s mámou. Jednou v noci jsem se nějak poloprobudila a usoudila, že máma není doma, zavřela jsem dveře do ložnice a přes celý byt jsem šla k telefonu a zavolala tátovi do práce ( byly mi 4 roky a číslo so pamatuji do dnes), tam mi ten tel zvedla vrátná, tak jsem jí plakala do telefonu, že maminka není doma a že se sama bojím, tak okamžitě zburcovala tátu a celou fabriku, táta během pěti minut přijel a když vletěl domu jak vítr, všude rozsvítil, tak vylezla rozcuchaná rozespalá máti z postele a nechápala co se děje. Od tý doby se doma zamikalo a na oknech byly řetízky, kdybych zase prej měla nějakou polospánkovou couravou ![]()