Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte holky, na Ženě.cz je diskuze na téma,jestli dítě patří do postele. Spát celou noc, docela jsem si tam přečetla zajimavé věci a hlavně, hodně rozlišných názorů
možná se to tak pohádá
spí vaše miminka, děti s váma celou noc… já mám malého teda s postýlce od mala jsem ho učila.
Každý, ať si to zařídí tak, jak to pasuje rodičům a dítěti.
Máťa s námi spí.
Usíná ve své postýlce, ale při prvním probuzení putuje k nám.
Takhle nám to všem vyhovuje.
Náš Vojta spí pouze v postýlce, ale to i protože je nedonošenec a na postýlce má monitor dechu…kdyby spával s námi v posteli , byl by nám tento přístroj k ničemu a já bych neměla klidné spaní.
Ale moje první dcera s námi spávala a ještě za náma v noci přijde do dnes.
Jsem toho názoru, ať si každý své dítko nechává spát tak jak to jemu a dítěti vyhovuje. Já nikoho nesoudím.
Jak kdy.. Někdy spí klidně ve své postýlce, jindy se šije a spaní je neklidné, pak ho vezmu k nám a hned spinká jak miminko…
Ahojky, naprosto nevýchovně uznávám, že mám dítě v posteli. V postýlce spávala asi do půl roku, ale protože jsem za noc kojila cca 8× a už jsem po půl roce skutečně připomínala vyhaslou trosku, tak jsem rezignovala a dala si malou k sobě. Od těch dob nakojím a ani se u toho nevzbudím. Zachránila jsem si tím zdraví i manželskou pohodu ![]()
Dřív jsem to hodně řešila a měla výčitky svědomí, že se to dělat nemá
, ale už to neřeším - my jsme takhle spokojení, vyhovuje nám to, takže se negativními postoji jiných lidí vůbec nezaobírám…
Teď má Týnka už dva roky a poohlížíme se po hezké postýlce do pokojíčku - od léta ji začnu učit do pokoje. Teď už jí nedělá problém spát sama - mnohdy se celou noc učím na státnice a ona ani neví, že u ní nejsem, naopak je ráda, že se může roztahovat. ![]()
V létě probíhalo podobné téma v Sama doma a rozhovor s doktorem vedla Kubelková a bylo na ní vidět, jak lehce odporuje - prostě šlo poznat, že má děti taky ve své posteli. Takže - nás takových je… ![]()
My to tak tady máme, sice je zvyklý na postýlku, sám usíná, dám mu tam hračku a usne si sám, bez křiku, ale když je v noci nějaký - zuby a tak, tak si ho vezmu
Ahoj, ja mam miminko stary 9dni,takze s nami v posteli nespi,ale kdyz je neklidna ci ji trapi prdiky tak si ji taky vezmu do postele,ale nespim!Mela bych strach,ze ji zalehnu. No a mala usne tvrde,asi se ji u mamky libi
. Driv jsem rikala,jak si dite do postele brat nebudu,jo prdlajs,prvni prilezitost a uz tam byla
. Kazdy at to dela tak jak mu to vyhovuje a at detatko je spokojeny.
Náš malý spí odmalička v postýlce. S námi ve velké posteli nikdy nespal. V tom jsme s manželem zajedno - s mimčem v posteli bychom se ani jeden nevyspal, měla bych strach, že ho zalehneme…
Kolem šesté se ráno většinou budí na UM a měl období, kdy už nechtěl usnout, to jsem si ho do postele brala, tak na hodinku. Ted už ne, dokáže dospat ve své postýlce.
Ale nikoho nesoudím, nám to vyhovuje tak, jinému zase jinak. Malý spal od dvou měsíců celou noc, takže pro nás všechny bylo pohodlnější, aby spával sám.
Ahojky já se taky hlásím že malá spinká s náma asi do 1roku chrněla v postýlce ale pak se to nějak zvrtlo a už chrní snáma přes rok vyhovuje nám to a až nebude pošupajdí za ségrou do pokojíčku!
Večer jde sama dá nám hubičku zalehne na letiště a spinká když bych jí dala do postýlky bude řvát jak najatá a ze spaní nebude nic tak proč si to takhle komplikovat
ale teda po obědě spí v postýlce bez problémů ![]()
Kvaček řeknu ti to tak, taky jsem malou nechtěla brát, nebrala jsem jí jen snad dvakrát, ale pak začly hrůzné noční děsy a tak byla malá jedině klidná u nás vedle mě. Neuroložka mi sama řekla, že člověk je jediný savec, který své mláďata od sebe odhání a má pravdu, všichni své mláďata odchovají a ony se pak samy osamostatňují. Já s bratrem jsme takhle odchovaní a říkala mamka, že jsme prostě jednoho dne už nepřišli a zůstali u sebe v posteli.
Emca byla s nama v posteli do 11. mesicu, kdy me z toho zacly bolet zada a budila se moc casto na mliko. Tomika mame v posteli doted a uvidime, nechce se mi ho davat zatim pryc, ale v planu to je. Emca se k nam v prubehu noci stehuje tak jednu ze dvou noci, tak tam byvame i 4 ![]()
Naše malá spí zatím v postýlce, hlavně kvůli tomu že máme dost úzkou postel a máme se tam co vejít s manželem a navíc můj muž by byl ve spánku schopen na ni hodit polštář nebo ji zalehnout. I já občas musím bránit holý život ![]()
Daneček usíná večer ve své postýlce a máme to taky jak kdy. Někdy spí celou noc až do rána a není u nás ve velké posteli, někdy se vzbudí uprostřed noci na mlíčko a to si ho pak nechávám u nás. Občas ho ráno vyndám a když je už manža v práci, tak třeba ještě kolem sedmé na hodinku usneme, nebo chvilku ve velké posteli blbneme a pak vstáváme. Přes den spinká jedině ve své postýlce nebo v kočárku, to je mu vcelku jedno.
Tak u nás Eli odmala spala ve své postýlce, hlavně kvůli monitoru dechu i přes něj jsem někdy v noci poslouchala, jestli vůbec dýchá
Ale když třeba měla nějaké špatné noci (většinou po očkování), tak spávala se mnou, můžu teda říct, že já jsem se stejně nevyspala, bála jsem se pohnout. Teď to máme tak, že Elis usíná a spí ve své postýlce, ale většinou se nad ránem vzbudí, chce jít za mnou, tak ji vezmu k sobě a do rána si ještě schrupnem spolu
Je ale strašná mrňouchanda a z postele mě vytlačuje - já spím na 10ti cm a ona má zbytek letiště ![]()
Samík spí taky s náma. Taky jsem byla jako bezdětná zásadně proti tomu
Ze začátku to bylo občas, pak usínal v postýlce a brala jsem ho na první kojení a teď je u nás celou noc. Prosadil si to hlavně můj muž, který byl dřív taky proti spaní s dětma
Na denní spaní ho po usnutí přehazuju do postýlky, stejně jako když jsem večer sama doma - mám strach, aby nesletěl.
Jak píše LadyRebeka s těma mláďatama, to se mi moc líbí
Počítám, že až postavíme a bude pokojíček, tak ho na to ukecám, jak to tam bude mít super. A taky myslím, že časem sám přestane mít tu potřebu s náma spát, když si ji „nasytí“ teď…