Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jako s chlapem, co vidí chyby na 4-letém dítěti, bych se hodně rychle rozloučila.
To bude jenom horší, bude hledat chyby na dceři a na tobě, to sis moc nepolepšila. S pedantem se fakt dobře nežije.
@Bydlící píše: Více
tak já to pochopila že dcera tam spí když tam není přítel..,. to je hloupost. Brala bych to jako že jak jsou doma sami tak by tam dcera spala. Jinak nee.
@KKK85 píše: Více
Já jsem to zase bral co až se nastěhují a budou spolu. To se už musí nějak domluvit. Přítel by byl na gauči v obýváku 😀Jestli jsou sami doma máma a dcera, tak jim to toho nemá nikdo co mluvit.
Jsem v takovém vztahu, přítelkyně má děti z předchozího vztahu a musíme spolu fungovat. Výchovu si nastavují bio rodiče a já spíš řeším praktické věci. Musíme se vzájemně respektovat a vycházet spolu. Když nesouhlasím, tak to řeknu.
Poznámky partnera na malou dceru jsou mimo a měl si je odpustit.
Chápu rady dcera vždy na prvním místě. Ale jestli zakladatelka do budoucna hledá partnera, tak se musí brát v potaz i jeho pohled.
Tak záleží na tom, jestli plánuješ se s přítelem (třeba i jiným než zrovna tímhle) časem sestěhovat nebo i jestli má u Tebe přespávat. Pokud ano, tak bych se tu situaci snažila vyřešit tak, aby to bylo reálné a aby to dceři ublížilo co nejméně. Nepřijde mi nic divného na tom, že spí s Tebou, a i kdyby byla nesamostatná, tak co? Nejsme vyrábění raznicí a máme různé potřeby naplňování pocitu bezpečí. Třeba bych dceři do pokojíčku pořídila širokou nebo rozkládací postel, na samostatné spaní ji zvykala postupně, spávala bych tam na začátku s ní, kdyby tam spala sam, tak bych rozhodně přišla na zavolání si lehnout k ní… A řešila bych to dopředu, než se tam začne vyskytovat on, aby dcera neměla pocit, že byla odstrčená kvůli němu.
Jak dlouho spolu jste?
Nebyla s chlapem, které moje dítě kritizuje a snaží se předělat ke své pohodlnosti. Neříkám, že ho má hned brát jako vlastní, ale respekt, snažit se spolu vycházet a budovat vztah je základ pro další fungování vás jako rodiny. Má o to snahu?
Partnera bych si klidně nechala na „vidání se“, ale a dcerou bych ho asi ani neseznamovala, rozhodně bych ho nevodila domů a už vůbec bych ho nenechala u nás doma spát.
Zas na hezké chvilky, proč ne?
@Bydlící píše: Více
plně souhlasím, přítele chápu, že se mu to nelíbí. Ty by jsi spala s jeho synem v posteli? ![]()
Nikam bych nespěchala, dítě je malé, potřebuje si na novou situaci zvyknout. Přítel ať si řídí svoji domácnost a svého syna. Že ti mluví do tvých věcí, je zřejmé způsobeno jeho povahou a taky tím, že počítá jednou se sestěhováním přece té nebude mít jen na setkávání, potřebuje doma vyprat, uvařit, uklidit, a chce, aby pak jednou to fungování ve společném bytě fungovalo optimálně. Zejména pro něho. Ty prostě strčíš dceru na noc, optimálně i větší část dne, do nějakého kumbálu a budeš skákat kolem přítele a jeho syna. Abys projevila dostatečný vděk, že si vybral tebe a že je ochoten akceptovat, že máš dítě.
Nechci radit, co máš dělat, je to na tobě, jak chceš žít, ale dcera tady byla před přítelem a rozhodně té potřebuje víc. Přítel dneska je, zítra být nemusí, tu malou budeš mít pořád. Ona má ve tvém životě nezastupitelné místo. Jedno to ale řeknu. Pokud si s přítelem pořídíš vlastní dítě, tak bude dcera napořád odepsaná. Ono bude dost problémů i tak ve verzi moje dítě tvoje dítě, jak tak koukám. A podotýkám, píšu to jako člověk, se kterým děti v posteli nespávaly. Mě to nenapadlo, je taky ne, a vyrostly i tak…
@Hermina.p píše: Více
Já ne. Ale respektovala bych, že to dítě má potřebu spát s rodičem v posteli, když od nich druhy rodič odešel, ze potřebuje pocit bezpečí. A pokud by to narušovalo vztah, tak bych se to snažila nějak vyřešit. Kdyby to nešlo, tak holt rozchod.
Ale zakladatelka psala, že chlap je pedant a říká o dceři nepěkné věci. No nebyla bych s ním.
@Petronelia píše: Více
Pedant, co ma nazor na domacnost, kde abu nebydli. To fakt chces…
Co jemu presne vadi na tom, ze dcera spi s tebou v posteli? V jakem rezimu se stara o sveho maleho syna on?
Tam bych zacala diskuze na tema zmeny ve tvem a jeho zivote po sestehovani.
Ja jsem resila spani s nevlastnim synem v posteli taky, vadilo mi to, nevyspala jsem se, a take mam za to, ze deti jsou v posteli rodicu jen „na navsteve“ a neni to jejich postel, jak prohlasoval mlady pan ( stejne to vedu ted i s vlastnim synem). Vyresili jsme to tim, ze jsme rozsirili nasi postel o jedno luzko a nevlastni syn spal vedle partnera na „svoji“ posteli. Tomu nevadilo, ze mu spi 20 kg zive vahy na zadech, ja z toho byla vzdy dva dny rozbita. Spolecny syn ted spi zase takto vedle mne. Nevlastni syn uz spi sam v pokojicku.
Partner si svého syna bere jen někdy a když je to na víc dní, tak jsou u babičky s dědou, kteří se postarají.
Společné dítě nechceme a neplánujeme.
Má názor, že na prvním místě by měl být partner a potom dítě.
Samozřejmě dceru z postele nevyhodím, jsme takhle spokojené obě. Má možnost spát ve své postýlce, bavíme se o tom a zatím to nechávám na ní. Za rok to může vypadat třeba zase úplně jinak.
Asi bych taky nebyla nadšená, kdybych spala v posteli s ním a jeho synem. Kdybychom měli spolu bydlet, tak by to bylo potřeba řešit víc. Ale tím, že nebydlíme, tak mi není příjemný dělat nějaké změny kvůli němu. Nějaké ústupky jsem udělala, ale tohle je zrovna něco, co je mi dost proti srsti.
Dcera se v noci někdy budí a hledá mě i po probuzení. Má o mě strach, když s ní nejsem ( když je ve školce nebo u svého táty).
Já mu do jeho výchovy nebo fungování domácnosti nemluvím, protože je to na něm, jak si to uspořádá. Nemám problém si vyslechnout, když je nějaký problém, ale dcera je pro mě prostě nejdůležitější už kvůli velmi špatné zkušenosti z minulého vztahu.
Děkuji všem za názory, potřebuji to slyšet i od ostatních ![]()
@Petronelia píše: Více
No a to co je dost podstatné - on u tebe spí, když je u tebe dcera, nebo jen když je dcera někde jinde? Nebo u tebe nespí vůbec?
Aniž bych četla diskusi. Z přítele udělej bývalého. Je úplně jedno, jestli s tebou spí dcera, prostě to tak teď máte a do toho nikomu nic není. A jestli dospělý chlap žárlí na dítě, tak je u mě ubožák největší
Ty musíš myslet hlavně na dceru a na sebe a on ti do života rozhodně nic nedá, spíš vezme ![]()
@jita22
Dcera se mnou spí každý den bez ohledu na to, jestli on přijede nebo ne