Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, chtěla bych se zeptat na jednu věc. Má známá měla nemocné dítko, tak byla na OČR, jenže když už se ji malý uzdravil, tak ho šoupla do školky a nechala si další 4 dny očr a byla doma. Tudíž má otázka zní, ono se to nekontroluje, nemají to nějak proti tomuhle vychytané? Přijde mi to strašně špatně zařízené, pokud to takhle běžně chodí ![]()
A víš, že ti potom vůbec nic není? Z tvého popisu je evidetní, že bys ji asi ráda udála. Já se tedy přiznám, že naprosto nemám přehled, kdo kdy je na Očr či neschopence a ještě v kombinaci s tím, jestli je dítě ve školce či škole v době OČR..
To je tedy hodně divné. Jak víš, do kdy měla OČR?
@Veru258 píše:
Ahoj, chtěla bych se zeptat na jednu věc. Má známá měla nemocné dítko, tak byla na OČR, jenže když už se ji malý uzdravil, tak ho šoupla do školky a nechala si další 4 dny očr a byla doma. Tudíž má otázka zní, ono se to nekontroluje, nemají to nějak proti tomuhle vychytané? Přijde mi to strašně špatně zařízené, pokud to takhle běžně chodí
takže dítě se během 5 dnů uzdravilo? to je nějak rychlá nemoc, když šlo tak brzy do školky, to za pár dní bude nemocné zase
Tak ji práskni na socku
. Úplně nevím jestli to někdo kontroluje,.možná něco málo namátkově nebo na udání. Víš co by to bylo zkontrolovat všechny OCR s docházkou do školky? Jednak na to nejsou lidi a taky by to možná i stalo víc peněz než co měla za ty čtyři dny neoprávněně.
@alisekR píše:
A víš, že ti potom vůbec nic není? Z tvého popisu je evidetní, že bys ji asi ráda udála. Já se tedy přiznám, že naprosto nemám přehled, kdo kdy je na Očr či neschopence a ještě v kombinaci s tím, jestli je dítě ve školce či škole v době OČR..
To je tedy hodně divné. Jak víš, do kdy měla OČR?
Ano, vím že mi potom nic neni. Ale jelikož je to má známa, tak bych naopak nerada, aby z toho měla problém. Každopádně přijde mi to špatný co dělá a to mě dovedlo k tomu, jestli se to nějak nekontroluje, aby ona neměla problém, protože u neschopenky chodí kontroly a třeba jestli je i toto nějak zajištěno. Takže bez osočování, dík ![]()
A třeba povídaly jsme si, tak mi řekla, že jí stále očr běží? Co je na tom tak těžkého zjistit?
Příspěvek upraven 13.01.24 v 22:39
@JancaS84 píše:
Tak ji práskni na socku. Úplně nevím jestli to někdo kontroluje,.možná něco málo namátkově nebo na udání. Víš co by to bylo zkontrolovat všechny OCR s docházkou do školky? Jednak na to nejsou lidi a taky by to možná i stalo víc peněz než co měla za ty čtyři dny neoprávněně.
Práskat ji nechci. A jak jsem odpovídala paní výše, tak mi jde o to, že jestli to takhle všem prochází. Tohle mě nikdy nenapadlo totiž, tak mě zajímalo, jestli to maj nějak zabezpečený před tímto.
@stinga
To jsem si taky říkala, že na to doplatí akorát ten malý
@Veru258 No asi se na to nepřijde, ale je to slušná pra. sárna.
@stinga píše:
takže dítě se během 5 dnů uzdravilo? to je nějak rychlá nemoc, když šlo tak brzy do školky, to za pár dní bude nemocné zase
Ja teď 2× za sebou taky nevyuzila celých 9 dní, jednou měl teplotu ve školce, doktorka řekla, že v pondělí může do školky, vycházelo to asi na 6 dni včetně víkendu, tak šel, naposledy měl průjem, ten měl v noci, tak jsme hned ráno volala doktorce kvůli ocr, do skolky jsme ho poslat nemohla a přes den už dobrý a další dny taky, tak jsem to taky cca po 5ti dnech ukončila.. Ale ja šla normálně do práce, samozřejmě.
Tak je to takove samoregulacni tim, ze nedostanes plny plat, ale nejakych 60% a vetsina matek malych deti se spis snazi byt, co nejmene na OCR, aby o tu praci neprisly a aby ostatnim v praci nepridelavaly dalsi praci a komplikace.
@a12 píše:
Ja teď 2× za sebou taky nevyuzila celých 9 dní, jednou měl teplotu ve školce, doktorka řekla, že v pondělí může do školky, vycházelo to asi na 6 dni včetně víkendu, tak šel, naposledy měl průjem, ten měl v noci, tak jsme hned ráno volala doktorce kvůli ocr, do skolky jsme ho poslat nemohla a přes den už dobrý a další dny taky, tak jsem to taky cca po 5ti dnech ukončila.. Ale ja šla normálně do práce, samozřejmě.
jo, také se mi to tak někdy stalo, že dítě bylo zdravé dřív, ale také jsem vždy frčela do práce, penízky jsou potřeba
@Veru258 já to beru takhle, věc se na tak já chodila do práce a brala jsem nějaký plat, protože vzdělání a tak. No a kamarádka ucnak, lehčí práce a ona choude, potřebuje pruzpevek na bydlení. Takže ona v práci kulovou zodpovědnost protože přece ucnak, tak ma chudinka nizsi plat než já, tak ji to příspěvkem na bydlení dotáhnou na ten můj, protože ona chudinka, že? No a jelikož se to dokládá 3mesice zpětně, tak ji je pořád jestli je každý měsíc 14dni doma na osetrovacce. Oni ji to do toho bjamu dotáhnou, takže jestli bere 60procent a nebo 100procent platů je jí prostě buřt. Nemusimvam říkat, že já na všechny nemoci i děti si vybírala dovču a nebo babičky, kdežto ona když ji dítě za den dvakrát zakaslalo, zůstala doma. Tak ať teď se na mě slette supy jak ona chudinka a já nepřející, ale jo je to brutálně nefér! Takže odpověď pro zakladatelku, je jí to putna, bere příspěvky. A ty ji dorovnavaj do platu, nejspíš.
Ach jo, tak bež na jeji pozici, nech si snížit plat, zažádej si o příspěvky a hoď si marod každý měsíc. Kde je problém? Můžeš dělat to samé co ona…
@stinga píše:
jo, také se mi to tak někdy stalo, že dítě bylo zdravé dřív, ale také jsem vždy frčela do práce, penízky jsou potřeba
Což se při očr může, když máš hlídání. Jen se to pak vypíše do papíru, které dny ten dotyčný rodič pracoval.
@dreamis problém je v tom že já nechci sosat dávky. Já chci pracovat a být za to oceněna, a taky.jsem.studovala z toho důvodu. Že se jako budu mít líp, jde o to že tenhle „sociální“systém je nastavenej tak, aby se lidi flinkali, ty co jsou blbí jako já a makaj a máj tři zaměstnání. A pak je člověk kterej řekne že na brigádu nepůjde protože proč. Tak radši si zkrátí úvazek a jde na dávky. Vám to. prinde. normalni? Ten prispevek na bydlení byl vymyšlen jen na chvíli. mel být už dávno zrušen, právě kvůli tehle nerovnosti. Dcera nejlepší kamarádky me matky. Vysokoškolský vzdělané ženy a.muze. v životě nemakala, protože jak by začla jednou makat, tak přijde o dávky… Tak žije z toho, že má dítě s vařičem(perníku), co je v báni. A ona si to dítě pořídila, aby sedět nesla. Klukovi už je devět. Pracovat prostě nebudete, to vám přijde správně? Takhle to má vypadat? Mám si taky sednout domu na pr*el a říkat, že dělat nebudu, protože mám dítě? Jde o.to že ten systém je celý špatně a nahrává jen nemakacenkum.