Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No u nás je to Hamrozi, takže s tou koncovkou -ová se mi to fakt nelíbí
snad to půjde
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, jestli máte někdo zkušenosti s tím, když je matka nezletilá. Na matrice mi řekli, že musím jít s přítelem uznat otcovství na soud, kde to za mě podepíší rodiče. Ale paní prý neví, jestli stačí zákonný zástupce nebo musí oba dva rodiče - mám se zeptat na soudě (tam půjdu až v pondělí a jsem netrpělivá, tak proto se ptám). Zajímalo by mě, jestli někdo nevíte, jak to je, protože moje máma je hrozně neochotná a pořád mi dělá naschvály, takže by na soud nešla - nechce, aby se miminko jmenovalo po příteli jenom tak na truc, protože ví, že mě to bude mrzet.. Předem děkuju za odpovědi ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, jestli máte někdo zkušenosti s tím, když je matka nezletilá. Na matrice mi řekli, že musím jít s přítelem uznat otcovství na soud, kde to za mě podepíší rodiče. Ale paní prý neví, jestli stačí zákonný zástupce nebo musí oba dva rodiče - mám se zeptat na soudě (tam půjdu až v pondělí a jsem netrpělivá, tak proto se ptám). Zajímalo by mě, jestli někdo nevíte, jak to je, protože moje máma je hrozně neochotná a pořád mi dělá naschvály, takže by na soud nešla - nechce, aby se miminko jmenovalo po příteli jenom tak na truc, protože ví, že mě to bude mrzet.. Předem děkuju za odpovědi
Je to už téměř 14 let co jsem porodila syna.Bylo mi 1ý,5.Musela jsem na matriku tam jsme uznali otcovství. Ovšem po narození mi syna pojmenovali příjmením po mně. Museli jsme na soud.Jen k soudci do kanceláře. Kde nám řekli že právo na dítě bude mít otec do té doby, než si jej vezmu.Ne když dosáhnu plnoletosti. Takže jsme se vzali den po mých 18 narozeninách. Podepisovala jsem jen já a můj přítel pak manžel. Ale jemu bylo 25.Rodiče tam nebyli. ![]()
A když by tě zplnoletnily-vdala jsi se… to bys možná tohle nemusela vůbec řešit, ne?? Jestli je ti 16 a víc, tak by to určitě šlo
A mámu bys k tomu vůbec nepotřebovala ![]()
A co se oprostit od toho, co chce a dělá mamka a přečíst si tu spoustu dikuzí a pak se znovu zamyslet a rozhodnout se, jak se dítě bude jmenovat? Jsi hodně mladá a netvrdím, že vám to nevyjde, ale… nebylo by lepší do svatby aby se dítě jmenovalo po tobě? Kdyby vám to nevyšlo, tak už navždy se budeš jmenovat jinak než tvé dítě.
@ynax Nejsem tazatelka.
Mně tenkrát ten soudce (nevím jak je to dnes) řekl. Budete mít stejná práva na dítě až tehdy, pokud uzavřete sňatek. Když to vezmu tak zpětně, kdyby chtěl vyrazil mně a na dítě bych nárok neměla a ani bych se nikde nedovolala. Přišlo mi to strašné. No vdala jsem se a v mých 21 si už vlastně můj muž našel mladší. Jak strašnééé. Byla jsem mladá a on si zas našel 15.Já s ním byla od 15 do 21 let. ![]()
Nu.. zákon mluví jasně.. jen úředníci jsou všude jiní - někde jsou asi více benevolentní… ![]()