Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, kam zajít a co udělat, když nejsou dva sezdaní, ale chtějí, aby miminko mělo příjmení po příteli?
Ahojky, taky nejsme manželé, takže musíte oba na matriku, vyplnit a podepsat protokol o uznání otcovství. Potřebujete oba občanky, rodné listy a ty ještě těhu růkazku.
![]()
mi řešili stejný problém,…musíš zajít na matriku,kde se sepíše papír,že otec i ty souhlasíš s příjmením dítěte po otci,…mi mimo město vyřizovali na obecním úřadě…
Ještě před tím, než se narodí musíte zajít spolu s přítelem na matriku (jedno kterou, nemusí být dle bydliště). S sebou vezmete své rodné listy, občanky, těhuprůkazku. Tam vám dají takový papír, kde přítel přizná otcovství a dohodnete se na jménu a příjmení. Měli byste teda mít vybrané i křestní jméno jak pro kluka, tak i pro holku. Minimálně jeden stejnopis dostaneš a pak ho odevzdáš v porodnici s ostatní dokumentací, dítě bude mít automaticky příjmení dle tohoto papíru.
Po narození dítěte se to asi dá provést taky, ale s tím nemám zkušenosti a v porodce většinou napíší rovnou příjmení matky. ![]()
presne jak psaly holky, jen u nas po me tehuprukazku nikdo nechtel na matrice ![]()
Holky jak to ze ja na matrice nebyla kdyz se mi narodila mala ? Ono uz je to par let. Pamatuji se ale, ze jsem s tim bio otcem podepisovali papir pro matriku v porodnici kde uz jsme rovnou rozhodli o prijmeni a kde on se zapsal jako otec. pak to asi nekdo zaridil za nas a ja si rodny list vyzvedla na matrice uz hotovy bez dalsich formalit.
Hanulka82 píše:
presne jak psaly holky, jen u nas po me tehuprukazku nikdo nechtel na matrice
Po mě taky těhu průkaz nikdo nechtěl. Jiný kraj, jiný mrav
Radši si ji sebou vezmi, než se vracet.
Kámoška to taky sepisovala až v porodnici,já byla tenkrát ještě s přítelem na matrice
Taky se chystáme na matriku, ale zajímalo by mě jestli může mít holka příjmení v mužském rodě? Ono totiž přítel má takové příjmení, které lépe zní v mužském rodě. Já bych si ho po svatbě (potom někdy)
taky tak dala.
Muzske prijmeni po svatbe jde, pokud je manzel cizinec tak bez poplatku a pokud ho chceme tak bez pozadani. Jinak se musi zadat a platit poplatek. Nevim jak je to u narozenych deti, tam to bude asi podobne.
Aha no cizinec není, jsem zvědavá jaký bude ten poplatek
ale díky za vysvětlení ![]()
Myslim 1000. To jde, prece jen si nemenime prijmeni kazdy tyden. ![]()
ja znam rodinu s prijmenim Mitroci - a i maminka s dcerou jsou Mitroci, i kdyz urady se snazili jim „vnutit“ koncovku -ová