Dítě za svobodna

478
5.9.10 11:14

dítě za svobodna

Ahoj holky, kam zajít a co udělat, když nejsou dva sezdaní, ale chtějí, aby miminko mělo příjmení po příteli?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9592
5.9.10 11:20

Ahojky, taky nejsme manželé, takže musíte oba na matriku, vyplnit a podepsat protokol o uznání otcovství. Potřebujete oba občanky, rodné listy a ty ještě těhu růkazku. :-D :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.9.10 11:20

na matrice požádáš aby dítě mělo příjmení po otci, toť vše :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3963
5.9.10 11:21

mi řešili stejný problém,…musíš zajít na matriku,kde se sepíše papír,že otec i ty souhlasíš s příjmením dítěte po otci,…mi mimo město vyřizovali na obecním úřadě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
5.9.10 11:21

Ještě před tím, než se narodí musíte zajít spolu s přítelem na matriku (jedno kterou, nemusí být dle bydliště). S sebou vezmete své rodné listy, občanky, těhuprůkazku. Tam vám dají takový papír, kde přítel přizná otcovství a dohodnete se na jménu a příjmení. Měli byste teda mít vybrané i křestní jméno jak pro kluka, tak i pro holku. Minimálně jeden stejnopis dostaneš a pak ho odevzdáš v porodnici s ostatní dokumentací, dítě bude mít automaticky příjmení dle tohoto papíru.
Po narození dítěte se to asi dá provést taky, ale s tím nemám zkušenosti a v porodce většinou napíší rovnou příjmení matky. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9556
5.9.10 11:26

presne jak psaly holky, jen u nas po me tehuprukazku nikdo nechtel na matrice :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1614
5.9.10 12:21

Holky jak to ze ja na matrice nebyla kdyz se mi narodila mala ? Ono uz je to par let. Pamatuji se ale, ze jsem s tim bio otcem podepisovali papir pro matriku v porodnici kde uz jsme rovnou rozhodli o prijmeni a kde on se zapsal jako otec. pak to asi nekdo zaridil za nas a ja si rodny list vyzvedla na matrice uz hotovy bez dalsich formalit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3105
5.9.10 12:21
Hanulka82 píše:
presne jak psaly holky, jen u nas po me tehuprukazku nikdo nechtel na matrice :nevim:

Po mě taky těhu průkaz nikdo nechtěl. Jiný kraj, jiný mrav :-) Radši si ji sebou vezmi, než se vracet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rozmary
5.9.10 12:39

Kámoška to taky sepisovala až v porodnici,já byla tenkrát ještě s přítelem na matrice

• Citovat
  • Upravit
1419
5.9.10 12:49

Taky se chystáme na matriku, ale zajímalo by mě jestli může mít holka příjmení v mužském rodě? Ono totiž přítel má takové příjmení, které lépe zní v mužském rodě. Já bych si ho po svatbě (potom někdy) :-D taky tak dala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1614
5.9.10 12:55

Muzske prijmeni po svatbe jde, pokud je manzel cizinec tak bez poplatku a pokud ho chceme tak bez pozadani. Jinak se musi zadat a platit poplatek. Nevim jak je to u narozenych deti, tam to bude asi podobne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1419
5.9.10 13:21

Aha no cizinec není, jsem zvědavá jaký bude ten poplatek :think: ale díky za vysvětlení :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1614
5.9.10 13:26

Myslim 1000. To jde, prece jen si nemenime prijmeni kazdy tyden. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1419
5.9.10 14:17

To je pravda :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9556
6.9.10 13:07

ja znam rodinu s prijmenim Mitroci - a i maminka s dcerou jsou Mitroci, i kdyz urady se snazili jim „vnutit“ koncovku -ová

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová