Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky, velikost bytu nevadí a CC je k dětem povahově skvělé, ale přece jen fenky jsou takové milejší, mazlivější, lépe zvladatelné, pes samec je i větší, může si víc v pubertě prosazovat své já, ale to hodně záleží na výchově od malička, takže netvrdím, že kluk ne. ( s PP - pozor na křížení s bandogem psů BEZ PP, laik u štěněte nepozná )Akorát chce trochu pevnější ruku než " holčička ". S háráním nejsou problémy, jenom tak dva-tři dny, kdy to mají silnější, utřeme doma občas kapky, většinou si to samy očistí, ale když třeba prudce vstane, a na ven používáme sprej, takže chodíme i mezi psy normálně. Akorát víc hlídáme, ale holky si v době hárání k zadku nikoho nepustí.
Leni je z chovné stanice Angelcustode, tak snad by tam nemel byt problém-oba rodiče jsou s PP otec je Polák
myslíš, že s 9ti měsíčním prckem to navzájem půjde??? Moc děkuju za Tvé rady
Máme strach z loužiček a okousaných věcí,ale tvrdím,že jsem doma ![]()
Půjde to, akorát budeš mít ty štěnata dvě
předpokládám teda, že si berete prcka, ne dorostence. Samozřejmě pod dozorem, aby malý na něj nebyl hrrr a to samé učit štěndo, má ještě ty mléčné zoubky a to jsou jak jehličky, např. ve 3 měsících neodhadne " skus ", na to opatrně. Prostě to jsou zatím dvě nerozumné bytosti, které se teprve budou seznamovat a učit se společnému soužití, občas to bude o nervy, ale zanedlouho z plyšové kuličky vyroste ochránce a přítel na život a na smrt, který by za vás dýchal. Z loužiček neměj strach, při důslednosti to během pár dnů pochopí, okousaného jsme neměli nikdy nic ( nevím proč
) akorát dej z dosahu věci, které by při případném okousání způsobily malér- např. elektrické kabely na zemi, strhnutí ubrusu s něčím, různé ozdobné dekorativní kameny, sklo, atd ) Jako s malým dítětem co určitě víš. Malé štěně je zvědavé, všude strčí ten rypáček a chce vše ochutnat. My také jednou hledali tři dny v hovínkách háček od ramínka na šaty
naštěstí ten umělohmotný.
Leni náhodou nemáš zkušenosti s granulemi značka Husse??? Stále váháme, polovička má strach, že malej začíná chodit a 3měsíční štěně,že ho bude otravovat a já prý nebudu vědět koho hlídat dřív. Jinak se mu toto plemeno líbí moc. Už jen tím co jsme nastudovali tady z netu - samá pozitiva
Pro dospělého psa se spotřebuje asi kolik kg granulí??? Moc díky za info…Katka a kluci
To má pravdu
vždyt jsem ti psala, že velikost bytu nevadí, volba plemene také ok, ale budeš mít naráz dvojčata
bude to ze začátku dost obtížné, ale ne nezvládnutelné. Není zrovna moc vhodná kombinace maličké " hloupé " štěně a sotva chodící batole. To štěndo bude brát malého jako svoje psí sourozence, se kterými dodnes dovádělo, kousali se, tahali za uši, prostě na hraní, jako lidské mládě ve smečce. Malý ještě nemá rozum, jak se k pejskovi chovat, bude ho plácat, tahat, může na něj i nechtěně spadnout, když začíná chodit. To víš, že by bylo lepší přivést štěně bud když byl úplně maličký v postýlce, nebo zase naopak větší (4-5 let )aby věděl, že je to zvířátko, kterého štípnutí bolí stejně jako člověka a ne cosi chlupatého a děsně zábavného. A máš promyšlené venčení, kdyby byl malý třeba nemocný a časové možnosti, aby jsi se aspon chvilku denně věnovala výcviku ? Stačí chvilka, psí mimino stejně dlouho neudrží pozornost a caníci " pracují " jen dokud je to baví. Narozdíl např. od NO, který prostě " jede jak robot ". Strašně rádi dělají radost, takže u nich žádný dril, ale pozitivní motivace. Nicméně už ihned od těch 3 měsíců ukazovat mantinely, a hlavně z časových důvodů nezanedbat socializaci. Já měla ( a mám ) feny pouze měsíc od sebe, ted jim jsou už 3 roky, ale také bylo období, kdy to byly dvě štěnata, a každá vyžadovala jiný přístup, povahově velmi rozdílné. Také se nám kolikrát nechtělo, ale vyráželi jsme pravidelně kvůli socializaci do ZOO, na Staromák, do davů, jezdili metrem sem a tam, vodili je na nádraží, do restaurací, mezi psy, mezi malé děti, tam, kde jezdí hodně cyklistů atd. Všechno toto úsilí nese ovoce po celý zbytek jejich života a máš pohodového psa a partáka, kterého můžeš vzít kamkoliv. Osobně já - s batolátkem bych to asi nezvládla, ale myslím si, že to lze. Záleží, jak jsi připravená na tu " fušku " a různé situace. Jestli jsi např. schopná zvládnout i případný malér, kdybys musela urychleně se psem na veterinu ( může něco sežrat, úraz, torze, pokousání ) zvládneš to i s malým dohromady ? Opravdu, nechci dělat chytrou, určitě jsi si tyto otázky kladla také a neznamená, že když bych se na to necítila já, že to nezvládneš. ( my jsme si jeden čas museli dokonce s manželem fenky rozdělit, každá potřebovala jiný přístup )Ohledně granulek nemohu bohužel poradit, holky jsou od malička na barfu. No, čeká vás žůžo-dobrodrůžo, ale moc držím palce, at to zvládnete, období nervů a nemožnosti si skoro dojít sama ani na wc, přežijete bez karambolů a nikdy nebudete mít nejmenší důvod zalitovat vašeho rozhodnutí. Vy ani pes ![]()