Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Přeji všem pěkný večer, syn bude mít za 2 měsíce 4 roky. Zjistili mu mbl deficit. Znamená to že nemá absolutně žádnou vrozenou imunitu ani žaldnou jinou. Nemůže nikam protože vše chytí a většinou to špatně dopadne. Prostě celé dětství na antibiotikách. Bohužel to ale ovlivňuje i to že nemá kamarády, vlastně je ani mít nemůže. Když s ním někam jdu je z toho chudák celý v šoku a neví jak se chovat takže je divoký. Neví jak se skamarádit a když si ho nevšímají tak je schoný bouchnout, žduchnout. Nejhorší na tom je, že to nemyslí špatně jen neví jak na to. Už jsem mu to vysvětlovala ale zbytečně. U psychologa jsem taky byla ale je naprosto v pořádku. Jsem z toho už smutná, vychovaný je ale jak mile se dostaneme na hřiště kde je plno dětí tak je konec. Snažím se vysvětlovat a už dostal i na zadek. Potřebovala jsem se z toho vypsat ale zároveň bych chtěla chtěla poprosit o radu. ![]()
Příspěvek upraven 20.10.15 v 23:18
Nemáš kamarádku s dítětem, že by přišli k vám a zkusili se skamarádit doma jenom s jedním děckem? Víš na hřišti je jich hromada, ale kdyby byli jen dva tak by to třeba nebylo tak špatný.:)Nic jinýho mě nenapadá.
@Mllucinka já to nechápu. Nejdřív píšeš, že nemůže mít kamarády a pak že ho taháš na hřiště. Jaké kamrády by sis tedy ty představovala, že by měl mít? Myslíš jako děti ze školky?
SPousta dětí do školky ve 4 letech také nechodí…
Jo, taky bych rekla, ze to chce brat to krok za krokem. zacit s jednim ditetem nekde v klidu. pripadne zajit do nejake hernicky v dobe, kdy tam je hodne malo deti atd. ale fakt nejlepsi, aby si to „natrenoval“ tam, kde muzes vysvetlit, ze se proste s detma teprve uci byt - kamaradka, pribuzni.
mam prcka s PAS a vim jake to je, kdyz na tebe na hristi ostatni matky cuci, jakoze co to mas za nevychovaneho spratka…
No tak když vidím že tam jsou zdravé děti tak na hřiště s ním jdu ale max na 20 minut. Nehodlám se tu hádat jenom hledám řešení a doufám že by někoho něco napadlo. Děkuji za rady
syna beru ke kamarádce takže to tam zkošíme a začneme teď chodit na bruslení, doporučil nám to doktor ![]()
@Mllucinka promiň, nemyslela jsem to zle, jen jsem chtěla vědět, jak moc je „izolovaný“ od kolektivu a jak moc si může nějaký ten kontakt s vrstevníky dovolit. No takovéhle nárazové známosti z hřiště, ty občas nedopadly dobře ani u nás. Kluk ty děti neznal, ani já nevěděla, co od nich čekat, občas, spíš výjimečně narazil na dítě, se kterým si hezky pohrál, ale většinou se spíš v lepším případě přetahovali o hračky ![]()
Lepší je budovat nějaké stálejší vztahy, přesně jak píšeš - dítě kamarádky, když už nemůže do stálého kolektivu. Ale ani s tím jedním synem si úplně nemusí sednout, to je přirozená věc. A nejlepšího kamaráda má syn až od 5 let. Někdo na to prostě v těch 4 letech není ještě zralý, někdo zas ano.
V pohodě
syn nemůže vůbec nikam, i rýma je pro nás tragédie. Ale je mi ho strašně líto takže většinou omrknu jestli na hřišti děti nekašlou atd. A jdeme tam. Nečekám že bude mít super kámoše spíš aby dětem nic nedělal. Neví jak se k nim chovat jelikož to nezažil. ![]()
Taky bych zkoušela trénovat s jedním dítětem. Pak třeba časem zkusit jít s kamarádkou a jejím dítětem na hřiště, když tam bude málo lidí, aby si pomalu zvykal. I když je otázka jestli se to vůbec povede, když tahle budete nakrásně trénovat, pak ho něco skolí a máte na měsíc vystaráno a nesmí nikam a nikdo k Vám.