Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj asi potrebuju uklidnit a taky trochu poradit. Mam dve děti jsem moc rada ze je mam ale od te doby co se narodil druhy syn nejak nezvládám
mam deti 5let a 5mesicu. Dost často sem s nimi sama manžel musi pracovně pryč ale abych se dostala k veci
prcek je zlatý, vetsi je ve školce a kdyz dojdeme domu tak se snažím mimco hodit na druhou kolej a hrát se starším hry a nebo neco kreslit, vystrihivat atd… Jakmile sem s nim sama nebo s manželem je to Ok. Ale jakmile dojde na navstevu nekdo dalsi je to katastrofa - vetsi se předvádí a poslechne az zařvu, podle babiček sem nervak a vzdycky se vede hovor ze bych se mela uklidnit. Uz jsem z toho nešťastná. A kdyz to synovi reknu normálně tak si rekne ze je blbec a stejne treba neuklidi co mel a dela curbes dal. Příchod sourozence vzal normálně a dobre, moc se na nej těšil. Ja uz sem z toho unavená. Prijde mi ze jen jecim
přitom bych tak strasne chtela řešit veci v klidu ale nejak mi to nejde ![]()
Tak pokud je jinak hodny kluk a predvadi se pred navstevou, tak by ses asi mozna opravdu mela uklidnit. Misto zarvani na kluka zkusit „osloveni, ja si ted tady povidam s navstevou, tak ukaz, jaky jsi hodny kluk a chvilku si hraj sam“ nebo „podivej, mame navstevu, nechces si vzit kosticky a hrat si tu s nama?“ jako jo, bude to obcas zkouset, ale chce to opravdu trpelivost. No, nevim, neznam Tve dite, ale babicky ho urcite znaji lepe, jak ja. Nemohly by poradit ony? Az priste zacnou s tim, ze by ses mela uklidnit, tak jim rekni, ze si uvedomujes, ze na nej kricis vice, nez by se Ti libilo a ze jim budes uprimne vdecna, kdyz Ti ukazi, jak ho usmernit. ![]()