Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj. Mám doma dvouměsíční holčičku a bojujeme s kojením. Ráno po probuzení malou nakojím a vím už dopředu, že bude vzhůru tak 3 hodinky a budu muset ještě minimálně 2× nakojit. Poté co se mi ji podaří uspat se probudí za 30-45minut a znovu chce napít. Poté usíná tak tvrdě, že ji po třech hodinách nemůžu vzbudit. Jakmile se mi to podaří tak až do večera ji nemohu uspat (max 20ti minutový spánek)a neustále kojíme. Jakmile večer usne, tak spí takových 10 hodin a ráno to zase začíná. Snažím se ji dávat co nejvíc z jednoho prsu, ale bohužel když tak často kojíme, tak musím střídat prsa. Potom co ji nakojím, tak se snažím aby aspoň půl hodiny nejedla, což se mi daří, ale za chvilku už má pěst v puse a brečí. Přijde mi, že dělám něco špatně, páč mlíka si myslím že mám dost, ale nepřijde mi normální, aby 2 měsíční dítě za prvé spalo tak dlouho a tolik toho vypilo. Můžete mi poradit, co mám dělat?? V čem dělám chybu?? Děkuji Iva
a brečí opravdu z hladu? Daník má taky pořád pěsti v puse a to i po nakojení. Když dáš dudlíka, nebo pochováš, tak se neutiší?
Dál- nemusíš ji budit po třech hodinách, když tvrdě spinká. Pokud není předčasně narozená a nemáte problémy s přibýváním. Nech ji v klidu dospat.
Jina se spaním to máme stejné. Daník dává dvacetiminutovky, někdy i desetiminutovky přes den. Pořádně se nevyspí, leda v kočárku. No nedá se nic dělat, přes koleno to nelámu ![]()
dudlíka nechce, párkrát potáhne a elegantně ho vyplivne ven
no, buď má naraženou pěstičku v puse a cucá a nebo neustále honí jazýček v puse. pak začne brečet tak ji beru do náruče, to chvilku přestane a pak začne a jakmile ji přiložím k prsu, tak se krásně přisaje a baští. tak nevím no
teď už ji nechávám spát tak 4 hodiny, když byla dopoledne tak dlouho vzhůru. s přibýváním na váze nemáme problém
spíš mám pocit, že až moc nabírá
no, šla o 10 dní dřív a měla 44cm a 2530g, tak mám pocit, že se to snaží všechno dohnat. mám pocit, že ji přejídám, ale přece kdyby byla plná, tak si to prso nevezme ne?
Těžko říct, když bude uplně plná, tak si ho nevezme, ale on a za tu hodinku něco stráví a sací reflex je hold reflex
Zkus ji nejdřív utěšit jinak a pak když se neuklidní, tak dej napít
některý miminka mužou mít bolení i od častýho pití. A netrápí jí prdíky?
s dlouhým kojením a nespaním máme taky problém, hlavně dopoledne, odpoledne je to zlatý miminko, co si cucne a 3-4 hoďky ukázkově spinká (a pak nám to tatínku věř
). a po půlnoci zase trápení…
U nás to budou asi prdíky, nebo nevím. Prso ji vždy zklidní, to by pila pořád, ale pak mi blinká, a ne málo.. tak nevím, jestli ji prsem uklidnit, nebo nechat plakat (jestli se to hooodně hlasitý dá vůbec pláčem nazvat..). na to prostě nervy nemám, nechat jí, nevím jak jí pomoci a trápí mě to.
trápí
dneska to zkusíme jinak a uvidíme
někde jsem četla, že druhé kojení by mělo být po hodině a půl. tak jsem ji teď dala na hrací deku a zatím dobrý, tak uvidíme. pak ji vykoupu a znovu nakrmím a necháme se překvapit, jestli usne
Pokusím se vyzkoušet vše co se dá, než ji znovu nakrmím. Jako říkám si, že bych radši v noci kojila po 4 hodinách než to jak bojujem přes den ![]()
Tak pokud vydrží v noci 10 hodin a pak během dne jednou i 4 hodiny, tak má podle mě nárok to dohnat jindy. dcera pije po cca 2 hodinách, v noci prvně po 5-6 a pak po 3, takže počet kojení máme téměř stejný. Jen to máte neprAvidelně rozhozené. Být tebou, nechám to tak, buď ráda za noční klid a jednu dlouhou pauzu přes den, kdy si může v kuse dlouho odpočinout.
A bylo to tak vždycky? Nebo je to otázka posledních několika dní? To by to pak mohl být růstový spurt. Pokud je to tak pořád, zatím bych to neřešila a přes den ani nebudila, až tak po šesti hodinách. U takhle malých dětí se může spánkový a kojící režim změnit ze dne na den. Porodní váha byla docela malá, tak bych spíš byla ráda, že jí chutná
Ale pokud máš pocit, že potřebuješ něco zkusit a ne jen čekat, možná by stálo za to, odstříkat před kojením přední řídké a sladké mléko a nechat ji vypít až to zadní, tučné, které sytí. Třeba má opravdu hlad a při prvním kojení se napije na žízeň a sytí se až při dalším, kdy pije zadní mléko. A taky doporučuju kouknout na www.kojeni.net Tam najdeš ouplně všechno. Držim palce! ![]()
okay. já se jen bála, že dělám něco špatně, přece jen ještě nemám takové zkušenosti
budu se aspoň snažit, aby to druhé kojení nebylo dřív jak za hodinu, páč nás z toho potom bolí bříško. musím tomu dát trochu řát, páč někdy je den ukázkovej (je několik hodin vzhůru, ale je hodňoučká, což je paráda) a pak nastane den, kdy nespí skoro celej den a chce neustále jíst a to je docela náročný …
No, bohužel už to trvá hooodně dlouho, takže růstový spurt to asi nebude. Sice je fakt, že v 10ti týdnech má už 60cm a skoro 5kg. Jako jsem ráda, že ji chutná, ale je to docela únavné. Dneska vstávala v 6 a usla tvrdě až před chvilkou, 4× kojená. Ale je fakt, že se to stále mění, ještě minulý týden spala dopoledne a odpoledne už neusla, teď je to zase naopak. No, hold budem bojovat …
Jestli tě to uklidní, kojila jsem velmi podobně, ne-li stejně, jen s tím rozdílem, že pouze pravým prsem (levé nevyrábělo), malej přes den skoro vůbec nespal, max.20 min v kuse a pokud nebyl v náručí (v šátku řval), brečel jako o život. Po třetím měsíci se kojení zkrátilo a intervaly prodloužily, občas se nechal položit, zalíbilo se mu v šátku. Nespal furt, ale on spí blbě doteď a to už je to paráda, oproti dřív. Ale J je se spaním fakt extrém, tak se nemusíš děsit.
Hodně sil!
IvankaT píše:
Ahoj. Mám doma dvouměsíční holčičku a bojujeme s kojením. Ráno po probuzení malou nakojím a vím už dopředu, že bude vzhůru tak 3 hodinky a budu muset ještě minimálně 2× nakojit. Poté co se mi ji podaří uspat se probudí za 30-45minut a znovu chce napít. Poté usíná tak tvrdě, že ji po třech hodinách nemůžu vzbudit. Jakmile se mi to podaří tak až do večera ji nemohu uspat (max 20ti minutový spánek)a neustále kojíme. Jakmile večer usne, tak spí takových 10 hodin a ráno to zase začíná. Snažím se ji dávat co nejvíc z jednoho prsu, ale bohužel když tak často kojíme, tak musím střídat prsa. Potom co ji nakojím, tak se snažím aby aspoň půl hodiny nejedla, což se mi daří, ale za chvilku už má pěst v puse a brečí. Přijde mi, že dělám něco špatně, páč mlíka si myslím že mám dost, ale nepřijde mi normální, aby 2 měsíční dítě za prvé spalo tak dlouho a tolik toho vypilo. Můžete mi poradit, co mám dělat?? V čem dělám chybu?? Děkuji Iva
Svou první dceru jsem přes den kojila i hodinu ( byly v tom třeba 2-3 přebalení). A pak jsem čekala, kdy zase bude chtít, zda za hodinu nebo 3. Půl roku jsem se od ní nehla ( doslova), protože jse nevěděla kdy začne brečet hlady. Spala mi 3× denně 20 minut. Pořád jsem čekala, kdy přijde to spaní celý den a ono nic ![]()
V noci si to teda vynahradila spala i 8 hodin v kuse.
Pokud Ti malá spí, vůbec bych ji nebudila a nechala vyspat.
To co se píše o délce kojení a intervalech platí pouze u některých dětí.Má druhá dcera byla vyloženě ukázková - pila 15 minut a vydržela 3 hodiny, takže jsem si mohla v klidu zajít vyřídit co potřebuji.
tak to máme to samé. Navíc potřebuji chodit do školy a tak nějak nemám odvahu nechat malou s manželem, protože se bojím, že i když ji odstříkám mlíko, že stejně bude mít hlad a bude mu brečet. A s odstřikáváním taky bojuji, jelikož kojíme co hodina, tak je to problém a večer, 2 hodiny po kojení odstříkám cca 20ml, což je teda bída. Včera jsem jako matka selhala a udělala jsem ji Nutrilon, vypila 60ml a spokojeně spala celou noc. Přijde mi, že večer už toho mlíka mám přece jen málo po celodenním kojení a ona už je unavená, když je celý odpoledne vzhůru a nemá už takovou sílu tahat, takže mi usne u prsa, já ji odendán, ona se vzbudí a za 5 minut už má strčenou pěst v puse a dožaduje se jídla. Tak nevím no
Co myslíte vy? Udělala jsem chybu s tím Nutrilonem? Páč jeden den jsem ji dala večer 130ml MM a i přes to jsem ji ještě musela 2× nakojit. Tak mi přijde, že ji to moje mlíko prostě nezasytí či co
Nevadí mi, že je tak dlouho vzhůru či že tak kojíme, ale mám takovej pocit, že ji trápím hlady a jsem z toho nešťastná ![]()
Mlíka by nemělo být v prsu nikdy málo, i když se zdá prázdné ( zdroj - články o kojení). Pokud Ti přibírá a doktorka nemá problém,tak hlady ji snad netrápíš.
Jak se stravuješ ty? Já když mám pocit, že se mi tvoří málo mlíka, zvýším dávku kojících čajů, mléčných výrobků, začnu pít pravidelně meltu…atd.
Pokud potřebuješ odstříkávat, zkus to mezi kojeními, abys toho měla víc. A neměj strach, že Ti pro malou nic nezbude, mléko se tvoří i během kojení. Vím, že se radí dobře a realita je trochu jiná.
Pokud potřebuješ do školy, buď připrav manžela na to, že bude muset hodně nosit nebo to vyřeš nutrilonem ( i když to není ideální rada, ale taky jsem studovala a musela odjet 200 km daleko od mimina)