Maminky, které plně kojily a děti přesto hubly

lekno
16.9.11 13:53

Maminky, které plně kojily a děti přesto hubly

Ve zkratce vylíčím náš příběh a pak se zeptám.
Dcerka po porodu 3150 g - při odchodu z porodnice 2940g, po dvou dnech u doktorky na převážení 2900g. Doktorka říkala - nevážit, nestresovat, kojit. Tak jsme kojili. CCa třičtvrtě hodiny v kuse, po třech hodinách - museli jsme malou budit, byla spavá - žloutenka. z obou prsou na střídačku. Výsledek - na kontrole ve třech týdnech měla malá 2700g !!! :zed: :zed: :zed:
Takže nutrilon po každém „kojení“ - stejně vypila plnou dávku, jako by se nekojilo vůbec a teď otázka:

Jak jste to měly u druhého dítěte? Rozkojily jste se? Nebo to dopadlo stejně jako s prvním. Jsem teď v očekávání a už se kojení děsím dopředu. Je nějaká šance, že to podruhé vyjde?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
PetkaK
16.9.11 14:00

U první dcery jsme to taky tak měli, s tím rozdílem že první týden doma přibrala na svou porodní váhu (porodní váha 3724g, propuštění 3560g, po týdnu měla 3720g) a v jednom měsíci měla 3700g, po dalším týdnu 3650g, a takhle to šlo až do váhy 3400g v 6ti týdnech. Mezitím jsme podpstoupili vyšetření moči, krve, stolice a na nic se nepřišlo. V 6ti týdnech nasazen nutrilon a kojení šlo do kytek. Od 10týdne plně na UM.

Věřím, že u druhého to bude lepší, hlavně si musím už v těhu koupit formovače bradavek, protože z vpáčenými bradavkami se těžko kojí :roll: a samozřejmě že gyndařka žádnou předporodní kontrolu prsou neudělala, takže se na to přišlo až v porodnici a ještě mě zdupali jak nějakého imbecila proč jsem neměla formovače bradavek když mám todle to. Koukala jsem na ně, vůbec jsem nevěděla o čem mluví. Takže teď už to vím, a druhé doufám bude kojené co nejdéle.

Přeji i Tobě úspěšné kojení :)

• Citovat
  • Upravit
kahaja
16.9.11 14:07

Tak já měla přesně to co popisuješ - i porodní váha a váha při propouštění byla stejná, ale jednalo se o druhé dítě. To první jsem bez problémů (kromě pomalejšího rozjezdu) kojila do cca 10m. Takže se nestresuj předem, buď to půjde nebo ne. Nikdo není psáno, že když se nepovede u prvního, tak nepůjde ani druhé a naopak. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
20557
16.9.11 14:07

Přesně takhle jsem to měla s první dcerou, psycho okolo kojení dítě přilepené u prsa téměř nonstop a výsledek hubnutí. U dalších dětí jsem se o kojení vůbec nepokoušela a byly jsme šťastné všechny… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
16.9.11 14:32

Měla jsem to úplně stejně, až na to, že zhruba 2 týdny pil 15 minut, přibíral, byl spokojený.
Pak z ničeho nic přestal spát, pil by klidně hodinu, na převážení jsme zjistili, že nepřibírá (měl furt stejnou dávku), takže jsme po každém kojení ještě dali UM a vše se pěkně spravilo.
Také jsem zvědavá, jak to někdy bude u druhého :wink:

• Citovat
  • Upravit
7576
16.9.11 15:22

Malá měla taky žloutenku a dost silnou a v pár týdnech života nepřibírala asi 4týdny. UM jsem nedala (a dětská mě do toho nijak nenutila, malá do délky rostla a hlavička taky, tak to prý byl dlouhý spurt) a pak se přibírání zas krásně rozjelo. Do 3.měs jsem nedělala prakticky nic jiného, než kojila, nevážila jsem, pouze na kontrolách a kontrolovala jsem, jestli je denně těch cca 6-8 pomočených plen a to vždy bylo. U druhého jsem zvědavá jak to bude, neb kojím ještě teď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
knopi
16.9.11 23:20

Lekno více než na cokoliv jiného bych se zaměřila na správnou techniku kojení, zjisti si co můžeš o tom, jak dítě správně saje. Asi bych dopředu kontaktovala LP nebo měla aspoň připravený kontakt pro případ, že by byl opět problém. Ono dítě můžeš mít u prsu klidně hodinu a přesto se může stát to, co tobě, že dítě přesto hubne - není to mlékem, ale chybou v sání dítěte, nebo chybou v technice. Dítě musí sát efektivně, žádné dudlání, musí u prsu opravdu makat. To bývá docela častá chyba, kdy maminky píšou, že kojí co hodinu, ale dítě stejně nepřibere.

• Citovat
  • Upravit
lekno
17.9.11 09:39

No tam se těch problémů nakupilo více - malá se u prsa začala vztekat, když jsem odstříkávala - tak se mi podařilo jen asi 20 - 30 ml „šedé vody“ - víc jsem prstě ze sebe nevymáčkla :zed:
Pocit tzv. nalitých prsou jsem nikdy nezažila…
Prsa se mi ani během těhu, ani po porodu nezvětšila…
Zatím to vypadá na stejný scénář - pořád se vlezu do předtěhotenských podprsenek a to jsem v 8. měsíci a prsa mám malá… :nevim:

Možn tentokrát zkusím i ty homeopatika - ale minule, ať jsem jedla či pila cokoli - prostě účinek na tvorbu mléka to němělo.
Navíc co znám maminy, co plně kojí - žádná z nich stravu, pitný režim a kojo čaje až tak neřeší… o nějakém velkém odpočívání ,aby se tvořilo mléko taky nemůže být řeč…a všem se prsa zvětšila už v těhu a co teprve po porodu, to měly balony…
Dají jen dítko k prsu, ono saje a přibírá - a nechápou tyhle moje problémy :zed: :pocitac:

• Citovat
  • Upravit
knopi
17.9.11 22:48
lekno píše:
No tam se těch problémů nakupilo více - malá se u prsa začala vztekat, když jsem odstříkávala - tak se mi podařilo jen asi 20 - 30 ml „šedé vody“ - víc jsem prstě ze sebe nevymáčkla :zed:
Pocit tzv. nalitých prsou jsem nikdy nezažila…
Prsa se mi ani během těhu, ani po porodu nezvětšila…
Zatím to vypadá na stejný scénář - pořád se vlezu do předtěhotenských podprsenek a to jsem v 8. měsíci a prsa mám malá… :nevim:Možn tentokrát zkusím i ty homeopatika - ale minule, ať jsem jedla či pila cokoli - prostě účinek na tvorbu mléka to němělo.
Navíc co znám maminy, co plně kojí - žádná z nich stravu, pitný režim a kojo čaje až tak neřeší… o nějakém velkém odpočívání ,aby se tvořilo mléko taky nemůže být řeč…a všem se prsa zvětšila už v těhu a co teprve po porodu, to měly balony…
Dají jen dítko k prsu, ono saje a přibírá - a nechápou tyhle moje problémy :zed: :pocitac:

lekno toto bych konzultovala nejlépe s někým přímo z laktační ligy, kontakt najdeš na www.kojeni.cz, zkus horkou linku kojení. Nebo jestli máš možnost zajet do Krče, zavolej si předem a domluv se. Je fakt, že těhotenské změny na prsou by být měly, ať už zvětšení, citlivost, vytékání kapek mleziva. Uvádí se, že cca 5procent žen kojit nemůže, může tam být nějaký hormonální problém, o kterém je dobré vědět, abys sebe a miminko zbytečně netrápila. Ale vzhledem k tomu, žes chvíli kojila - toto bych fakt konzultovala v Krči, určitě ještě před porodem.

• Citovat
  • Upravit
lekno
20.9.11 10:35

Díky za informace, jsem bohužel z druhého konce republiky,ale vím ,že u nás v porodnici laktační poradkyni mají, tak ji pěkně vyzpovídám - uvidíme, jestli si bude vědět rady :nevim:

• Citovat
  • Upravit
1219
25.9.11 12:24

Ahoj holky, já mám třítýdenní miminko a zrovna dneska jsem tu měla laktační poradkyni z toho kojeni.cz. Moc milá, zvedla mi náladu. Hlavní je se nestresovat a hodně odpočívat. Nestresovat se zkouším, ale nejvíc se stresuju právě z toho kojení. Z porodnice nás propouštěli s plným kojením, ale po cca týdnu se to nějak zarazilo, prsa se přestala nalívat a malej začal bejt nespokojenej, měl hlen ve stoličce a přestal přibírat. Dětská Dr. doporučila přikrmovat což jsem vydržela asi tak 3 dny a pak si řekla, že takhle to dál nejde a kontaktovala právě tu poradkyni. Řekla vlézt si s mimčem na minimálně 48 hodin do postele a nechat ho pít kdykoliv a jak dloho bude chtít a pak i nadále se věnovat jen a pouze jemu a nechat ho pít kdy bude chtít. K tomu odsávám, zatím nic moc, po kojení tak max 30 ml, ale alespoň něco. Prostě, snažím se bojovat, jak to dopadne se ještě uvidí. Bohužel s tou pomocí od rodiny to není valné. Manžel je teda super, pomáhá dost, ale do večera je každý den v práci, tak to prostě nestačí. Držím palce, ať se to povede!!! Ještě mohu doporučit lahvičku Calma Medela http://www.medela.cz/produkty/, ze které mimčo může sát stejně jako z prsu i případné umělé mléko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20557
25.9.11 14:14
Martikov píše:
Ahoj holky, já mám třítýdenní miminko a zrovna dneska jsem tu měla laktační poradkyni z toho kojeni.cz. Moc milá, zvedla mi náladu. Hlavní je se nestresovat a hodně odpočívat. Nestresovat se zkouším, ale nejvíc se stresuju právě z toho kojení. Z porodnice nás propouštěli s plným kojením, ale po cca týdnu se to nějak zarazilo, prsa se přestala nalívat a malej začal bejt nespokojenej, měl hlen ve stoličce a přestal přibírat. Dětská Dr. doporučila přikrmovat což jsem vydržela asi tak 3 dny a pak si řekla, že takhle to dál nejde a kontaktovala právě tu poradkyni. Řekla vlézt si s mimčem na minimálně 48 hodin do postele a nechat ho pít kdykoliv a jak dloho bude chtít a pak i nadále se věnovat jen a pouze jemu a nechat ho pít kdy bude chtít. K tomu odsávám, zatím nic moc, po kojení tak max 30 ml, ale alespoň něco. Prostě, snažím se bojovat, jak to dopadne se ještě uvidí. Bohužel s tou pomocí od rodiny to není valné. Manžel je teda super, pomáhá dost, ale do večera je každý den v práci, tak to prostě nestačí. Držím palce, ať se to povede!!! Ještě mohu doporučit lahvičku Calma Medela http://www.medela.cz/produkty/, ze které mimčo může sát stejně jako z prsu i případné umělé mléko.

Marti rada to je dobrá, to jo, ale řekla ti ta poradkyně jak to udělat, když máš další tři děti? Jak jim vysvětlit, že teď maminka bude 48 hodin v posteli a potřebuje ticho, teplo a tekutiny. :think: :think:
Tyhle rady jsou pro ženský co mají jedno dítě, potom to možná může fungovat.
Za mně stejně není nad uměláka. Tatínek má taky ruce a není nad to když se můžeš v noci vyspat a s miminkem si užíváš a ne přežíváš od kojení ke kojení. :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1219
25.9.11 15:16
peggy.sl píše:
Martikov píše:
Ahoj holky, já mám třítýdenní miminko a zrovna dneska jsem tu měla laktační poradkyni z toho kojeni.cz. Moc milá, zvedla mi náladu. Hlavní je se nestresovat a hodně odpočívat. Nestresovat se zkouším, ale nejvíc se stresuju právě z toho kojení. Z porodnice nás propouštěli s plným kojením, ale po cca týdnu se to nějak zarazilo, prsa se přestala nalívat a malej začal bejt nespokojenej, měl hlen ve stoličce a přestal přibírat. Dětská Dr. doporučila přikrmovat což jsem vydržela asi tak 3 dny a pak si řekla, že takhle to dál nejde a kontaktovala právě tu poradkyni. Řekla vlézt si s mimčem na minimálně 48 hodin do postele a nechat ho pít kdykoliv a jak dloho bude chtít a pak i nadále se věnovat jen a pouze jemu a nechat ho pít kdy bude chtít. K tomu odsávám, zatím nic moc, po kojení tak max 30 ml, ale alespoň něco. Prostě, snažím se bojovat, jak to dopadne se ještě uvidí. Bohužel s tou pomocí od rodiny to není valné. Manžel je teda super, pomáhá dost, ale do večera je každý den v práci, tak to prostě nestačí. Držím palce, ať se to povede!!! Ještě mohu doporučit lahvičku Calma Medela http://www.medela.cz/produkty/, ze které mimčo může sát stejně jako z prsu i případné umělé mléko.
Marti rada to je dobrá, to jo, ale řekla ti ta poradkyně jak to udělat, když máš další tři děti? Jak jim vysvětlit, že teď maminka bude 48 hodin v posteli a potřebuje ticho, teplo a tekutiny. :think: :think:
Za mně stejně není nad uměláka. Tatínek má taky ruce a není nad to když se můžeš v noci vyspat a s miminkem si užíváš a ne přežíváš od kojení ke kojení. :mrgreen: :mrgreen:

No, jasně. V Tvé situaci si to taky nedovedu představit. I takhle je to dost náročné. Hlavně, zatím nepozoruju změnu. Dneska nám mrně celej den spí a dostat do něj alespoň trochu mlíka je umění. Kdyby přibíral, tak bych to neřešila.. :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
knopi
25.9.11 16:08
peggy.sl píše:
Martikov píše:
Za mně stejně není nad uměláka. Tatínek má taky ruce a není nad to když se můžeš v noci vyspat a s miminkem si užíváš a ne přežíváš od kojení ke kojení. :mrgreen: :mrgreen:

No tak tatínek se může postarat o ty další děti přes víkend a maminka se stará o miminko, jaký je v tom problém? My máme děti 4 a taky to šlo, tatínek se staral o 3starší a já se postarala o kojení a malocha, jeden víkend tatínka nezabije, ne? Jinak máš pravdu, tatínek má taky ruce, takže na to kojení to miminko mamince podat dokáže a může ho pak dát i odříhnout, maminka se nemusí hnout z postele.

• Citovat
  • Upravit
20557
25.9.11 16:42
knopi píše:
peggy.sl píše:
Martikov píše:
No tak tatínek se může postarat o ty další děti přes víkend a maminka se stará o miminko, jaký je v tom problém? My máme děti 4 a taky to šlo, tatínek se staral o 3starší a já se postarala o kojení a malocha, jeden víkend tatínka nezabije, ne? Jinak máš pravdu, tatínek má taky ruce, takže na to kojení to miminko mamince podat dokáže a může ho pak dát i odříhnout, maminka se nemusí hnout z postele.

Souhlas.. naštěstí už tohle stresové období mám za sebou. :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna