Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Osetrovani je na tak dlouho, na jak dlouho ho doktorka vystavi. Jen placene je jen 9 dni.
placená klasická ošetřovačka je 9 dní, pak to máš v práci omluvené, ale neplacené
pak je novinka dlouhodobé ošetřování, ale tam musí být podmínka hospitalizace atd. - to nevím, zda byste splňovali https://www.cssz.cz/…setrovne.htm
A po 9 dnech aby se šla rodina napást… byla jsem se synem měsíc a kousek doma (první týdny byl v nemocnici a já s ním, takže mě napsali nemocenskou, protože o dítě se starají sestry)… a pak doma. A dostala jsem asi 4 tis. Ještě že jsem nebyla samoživitelka.
@Janina81 No, prave proto by clovek mel mit nejake rezervy…
@Janina81 píše:
A po 9 dnech aby se šla rodina napást… byla jsem se synem měsíc a kousek doma (první týdny byl v nemocnici a já s ním, takže mě napsali nemocenskou, protože o dítě se starají sestry)… a pak doma. A dostala jsem asi 4 tis. Ještě že jsem nebyla samoživitelka.
Za to ale snad pediatr ani nikdo jiny nemůže, na to mate mit nejakou rezervu, s tim se proste musí pocitat. A kdyby dlouhodobe onemocnel manzel nebo ty, tak se pujdete taky past?
@j.a.n.i1 tady nejde o rezervy, ale o to, že dle mého by to alespoň nějakou částkou být placené mělo být. Nemocné dítě prostě samotné nechat nemůžeš . A zakladatelka bude řešit jen měsíc. Ale co třeba nemoc půl roku a více. Hlavně že nemakacenci si chodí pro dávky ve velkým. Je to k
.
@Elishka1 píše:
placená klasická ošetřovačka je 9 dní, pak to máš v práci omluvené, ale neplacenépak je novinka dlouhodobé ošetřování, ale tam musí být podmínka hospitalizace atd. - to nevím, zda byste splňovali https://www.cssz.cz/…setrovne.htm
Na toto se to nevztahuje.
Proste musite zapojit babicky nebo nejakou pani na hlidani.
Nechat děti 2 měsíce bez školky je taková ráda dr.,když už neví kudy kam a vůbec není zaručeno, že to dětem pomůže. Zkoušela bych jiné cesty.
@j.a.n.i1 @mroe
Ale tady nejde o rezervy, já neřeším svojí situaci, nás to opravdu nepoložilo. Ale co když se to stane matce se 2 dětma, už takhle žijí z ruky do huby, kde má brát ještě rezervu na to, aby když jí onemocní dlouhodobě dítě, tak mohla v klidu zaplatit „nájem“, všechny poplatky a najíst se???
Nejsem člověk, který natahuje ruku ke státu, ale toto mi přijde pěkně hloupě vyřešené. Prostě nemoc netrvá jen max. 9 dní a mělo by se s tím počítat.
@Janina81 ALe tohle řeší dlouhodobé ošetřovné… a pak sociální dávky, ale běžné dětské nemoci prostě nemohou být placené bez omezení.
@j.a.n.i1
Asi ano, ale když čtu z toho odkazu na dlouhodobé ošetřovné, tak to se netýká dětí, ale jen dospělých.
@Janina81 Nic takoveho, ze by se to tykalo jen dospelych tam tedy nikde nevidim.
Děkuji za odpovědi a názory. Dlouhodobé ošetřování je bohužel podmíněno pobytem v nemocnici. Musíme si pomoct sami…
@j.a.n.i1
Možná to blbě chápu, ale tady není napsáno, že to může být otec nebo matka:
Pojištěnec musí být:
b) příbuzným v linii přímé s ošetřovanou osobou nebo je její sourozenec, tchyně, tchán, snacha, zeť, neteř, synovec, teta nebo strýc,
c) manželem (manželkou), registrovaným partnerem (registrovanou partnerkou) nebo druhem (družkou) fyzické osoby uvedené v písmenu b), nebo
d) druhem (družkou) ošetřované osoby nebo jinou fyzickou osobou žijící s ošetřovanou osobou v domácnosti.
@Janina81 A od kdy otec a matka není příbuzným v přímé linii?