Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Slunečnice1 Díky za radu bude se třeba hodit pro vnoučata. Můj syn měl také salmonelozu a skončil v nemocnici,ale je to už hodně dávno.Také to bylo moc špatné.
Tak to se docela hodí… Dcera měla problémy dva dny a bohužel jí též vyšla. Dávám chlorellu, lichořeřišnici, medvědí česnek. Potřebuje 3 negativní testy po sobě (nemůže do školky). Hned ten první vyšel negativní, druhý bohužel pozitivní a poslední opět negativní, takže uvidíme, jak se to bude vyvíjet dále. Pokud by ale vyšel pozitivní, tak zkusím Vaší radu.
@Slunečnice1 píše:
Milé maminky, v září nás postihla salmonela. Syn velmi těžký průběh skončil po týdnu v nemocnici ve vážném stavu. Tříletá dcera nic neměla, ale na povinném výtěru vyšel pozitivní výsledek. Do půlky listopadu jsme vyzkoušeli všechny možné rady. Syn se jí zbavil do října, dcera stále pozitivní výsledky výtěrů, do školky nesměla, hlídalo příbuzenstvo abych mohla do práce, byla jsem z toho uplně na nervy. Až dr. mé sestry, kteří si tím také prošli (prokázalo se z domácích vajec od našich rodičů) dostala radu která je: 1 lžíce medu, 1 lžíce teplé vody, 1 lžička skořice, 1 lžička kurkumy. Takto celé 3× denně po dobu 6 dnů. Světe div se, salmonela je pryč. Dcera i sestry děti mají 3 výtěry v pořádku. Pokud vám to maminky pomůže, budu ráda. Strávila jsem hodiny na internetu hledáním pomoci a toto zabralo.
Můžu se ješte zeptat, jak se to podává a v jakém množství? Já si teď prošla 4denní virózou zakončenou průjmem, začínala horečkou a celkovou slabostí. Dnes jsem roční dceři naměřila přes 38, tak jsem nervózní z toho, co když je to salmonela.. a má ji ode mě..
![]()
@Zwetta To by jste musela být hodně velké čuňátko, aby jste přenesla salmonelu na dítě. Spíš to byla/je viróza.
@Havlova
Byla to jen viróza.. ![]()
Naše dcera měla salmonelózu v 1 měsíci a vůbec nevíme, jak ji dostala. Jako rodiče jsme byli negativní, takže člověk nikdy neví a holt už trochu někdy panikařím.
Dobrý den,
nemáte některá z vás radu na to, jak se zbavit salmonely?
Syn bude mít 7 měsíců a už tři měsíce jsme pozitivní na salmonelu. Průběh salmonely cca týden prujem, 3 dny horečky. Teď už bez příznaků.
Jsme na UM, teď už dáváme oběd zelenina+maso, odpo trochu ovoce, jinak umělé mleko a večer kaši do lahve.
Děkuji za rady!!
Z čeho to takto malé dítě vyfasovalo? Vždyť v té době muselo být jen na UM (či kojeno), ne? Co Vám poradil pediatr? Měla jsem za to, že takto malým dětem dokonce dávají na salmonelu ATB. Jinak těžko říct - chce to beztukovou dietu, ale s tím UM se to asi nedá…
Netuším. Pátrali jsme, premysleli, ale nepřišli jsme z čeho. V te době byl pouze na UM. Doktor řekl probiotika - ty bereme. A čekat, prý u těch malých dětí to dlouho trvá, než se to dostane z těla… tak právě proto si říkám, jestli někdo nemá nějaký typ…
Já mám typ (už jsem ho v této diskuzi psala), ale nevím, zda se dá aplikovat na kojence. Dcera vyfasovala salmonelu v necelých 4 letech (přenášela na vesnici slepičí vajíčka a neumyla si ruce). Hned první kontrolní výtěr vyšel negativní, pak pozitivní a pak už jenom negativní (tenkrát chtěli 3 negativní výtěry po sobě), takže salmonely se zbavila cca během 3 týdnů. Pak měla salmonelu i moje mamka a té doktor vůbec neřekl, že má držet nějakou dietu, jen jí předepsal ATB a u ní to trvalo déle. Jinak jsem četla, že kojencům dávají ATB.
Syn měl v říjnu z výtěru prokázanou salmonelu. Byli jsme v nemocnici kvůli dlouhé horečce a tam přišli jen na toto. Průjem neměl. Po měsíci má čistý výtěr (dělali jen jednou v nemocnici). Na další nás nikdo nepozval. Doktorka mi řekla, že to mám řešit s nemocnicí.
Mám to tedy brát, že je čistý a může do školky? Výsledky jsem se ptala přes telefon, ale na otázku, jak s kolektivem, mi neodpověděli.
Dcera to měla loni a chtěli tři negativní výtěry po sobě… Až poté mohla nastoupit do školky. Jinak je zvláštní, že vás třeba nekontaktovala hygiena - z té mi volali ještě před tím, než jsem věděla výsledek od pediatričky. Nechápu, proč bys to měla řešit s nemocnicí, tohle by se mělo dořešit u pediatra. Ona ta salmonela je zákeřná v tom že, např. jeden výtěr ti vyjde negativní a další pozitivní. Známé se takto držela třeba 3 měsíce po sobě…
@Pocahonta hygiena mě kontaktovala, ale o počtu negativních výtěru se nezmiňovali. Jen se mě zeptali, kde to mohl chytit a konec. V nemocnici nás pozvali po měsíci, že to má být z jedné laboratoře. Jelikož má syn povinnou předškolní docházku, potřebovala bych ho poslat do školky.
U nás na město je pouze jediná laboratoř…Tak bych si zavolala na hygienu, jak je to aktuálně s těmi kontrolními výtěry. Ono se to meziročně mohlo zase změnit…
@Pocahonta nemocnice má svou laboratoř a my bydlíme 40 km od nemocnice.
Nemyslím, že se to mění meziročně, ale spíš mají všude jinou praxi.