Dlouhý odpolední spánek - co s tím?

41
8.6.06 13:20

Dlouhý odpolední spánek

Ahoj, přeju všem hezký den a jsem tu s takovým asi dost zvláštním problémem.

Náš Kuba totiž strašně dlouho spí. Ne ráno, ale po obědě. Ze začátku jsem z toho byla nadšená, ale teď už mě to nadšení přešlo.
Je schopen chrnět od půl jedné do čtyř. Samozřejmě mu to přeju, ale…
než se pak nasvačí, převlíkne… no na hřiště mezi děti přicházíme, když už všichni odchází, domů se jde skoro za soumraku a hodinu, kdy jde spát snad ani nepíšu. (Tak jo, včera jsme se milostivě rozhodli, že teda jo, ale až o půl jedenácté.)
Ráno vstává kolem půl osmé až osmé.
Někdy se během toho odpoledního spánku probere, postaví v postýlce a začne kňučet, pak plakat, ale jakmile za ním přijdu, spokojeně ulehne a pokračuje v siestě. Když jsem zkoušela, že teda teď (po tom prvním probuzení) už vstaneme, chce chovat, když ho položím na zem, tak brečí, lehá si, prostě jde vidět, že by ještě spal.
Máte tohle některá doma taky? Co s tím? Mám ho třeba přece jenom vzbudit třeba za hodinu a půl?Nebo to přejde? Co až se začne krátit den, to bude teprve lahůdka?!
Díky moc za odpovědi a názory

Luzilka a Kubík (16 m)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6545
8.6.06 13:28

Já doma měla to, že když to jednu dobu natáhla, tak pak blbla večer, takže cca po hodině až hodině a půl jsem dělala nenápadnej hluk (ne zas moc), aby se pomalu vzbudila. Výjimkou bylo, když jí nebylo dobře. Naštěstí malá většinou spí jen tu hodinu v kuse.
Ovšem sousedka má kluka, kterej ráno vstává v 10, pak spí po obědě 3hodiny a spát jim chodí i v 1ráno! Takže na tom nejsi nejhůř.
Já nevím, určitě tu se mnou spousta lidí nebude souhlasit, ono každému vyhovuje něco jiného, ale já bych to zkusila korigovat - třeba zkraje o půlhodiny dřív, než je zvyklej, aby to nebyl šok, ale postupně asi jo…protože večerní spaní pak narušuje spánek vám a vy taky potřebujete spánek a klid. Moje večerní hranice je třeba 9večer, ale po 8 už „uspáváme“. Každý má jinou, ale myslím, že v tomhle věku už by se to mělo lehce zkoušet rovnat…ale je to jen můj názor…
 G

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
551
8.6.06 13:29

Ahoj,

tak to má naše malá podobné!

Ráno vstává kolem 7, pak jde spát zhruba od 12 do 14-15 hod. Ale večer neví co by, jen aby nemusela jít spát. Nejdřív chodí ulehnou v devět a nejpozději v deset.

Fakt je, že s manžou na sebe nemáme žádný volný čas.
Taky bych brala nejakou radu!

minonka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
274
8.6.06 13:39

Ahojky,
já mám teda chlapečka staršího (25měsíců), ale už delší dobu máme problém se spaním. Ještě chodí po obědě spát, a to spí klidně od půl jedné do půl čtvrté, ale musíme chodit pro staršího bráchu do školky, takže ho před třetí hodinou budím. Pomalu, nenásilně, třeba jenom otevřu dveře do pokoje, občas na něj promluvím. On už vstane sám. Naštěstí to zvládá celkem v pohodě a rychle si zvykne. Jenomže ikdyž pak večer jdeme do postele v osm, tak usíná pravidelně po desáté hodině, takže z večera nic nemám. Řešením někdy je, když ho nedám spát odpoledne (ale kdo to s ním má pak vydržet, že?) a o půl deváté už mám „volno“ - já s ním totiž ležím v posteli :)
Tak asi jsem Ti moc neporadila, Kubík je ještě malý, aby zvládnul být vzhůru celý den :)
 Helča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1535
8.6.06 13:41

Luzilko,

to koukám, jak přesně jsi popsala našeho synka :lol: Jen s tím rozdílem, že Matýsek se během spánku vůbec nevzbudí :roll: Prostě má siestu 3,5 hodiny v kuse. Čím dál častěji se mi stává, že ho musím budit, abychom vůbec něco stihli…ale spát chodí vzorně po 20.hodině, do 10-ti minut spí, tak mě to zatím tolik netrápí. Jen ty občasné budíčky po 5.hodině ráno mě ničí :?
Ale většinou spíme do 6-ti. Co s tím nevím, on ten spánek potřebuje, takže ho budím jen v nutných případech. Jestli to ale vydrží až do zimy, tak to už bude horší… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
8.6.06 13:52

Já bych ho, asi jak napslala Gabinka nenápadně korigovala, když potom večer nechce jít spát …nějaký čas bych to zkoušela, jestli se potom upraví to večerní usínání a když ne, stejně bych to třeba za měsíc zkusla znova. Ono se to hrozně mění a hlavně s tím jak je vidět se to samo upraví.

Sendy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
139
8.6.06 13:53

Ahojky,tak u nás má naše 14 měsíční Terezka někdy taky takové období,ale naštěstí se jí to střídá,třeba 4 dny mi spí třeba od 12 do 3-půl 4,jednou i přes 4 hodiny,ale pak zase už jen hoďku a půl - 2, naštěstí ikdyž odpoledne déle spí,tak večer uléhá stejně…ale taky se pohybujeme v usínám v rozmezí od 7-9 hod, když je v osm po koupání a večeři čilá,tak ji prostě nenutíme a je s náma,ona stejně do hodinky „vytuhne“…taky měla pár krát chvilky,kdy skoro do desíti nespala,ale to bylo jen vyjímečně..ale ve tvém případě souhlasím s Gábinkou, taky bych se to snažila postupně nenásilně a hlavně „nenápadně“ upravit,říká se, že děti by se neměly budit,že by se spánek neměl násilně přerušovat,ale pokud ti v noci nespí,nebo pozdě usíná,tak bych se to opravdu snažila posunout postupně..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.6.06 14:02

Ahoj,
tak u nás je to podobné. Ráno vstáváme mezi 7 - 7.30, polední spánek máme 12 - 15.30-16.30, večer 20.30.- 21.00. Usíná sama. Teď jak je světlo dřív a nebo nás trápí momentálně rýma, tak vstáváme cca v 6.15 - 6.30 a všechno se nám posune.
Dopoledne se musíme podívat na Kouzelnou školku a v těch 9 vyrážíme podle počasí ven na hřiště, naštěstí nejnutnější nákup si udělám cestou, máme to naproti baráku. Odpoledne jak kdy - někdy hřiště, někdy pěší procházka, někdy kočárková. Teď mám ale pocit, že chodíme jenom 1× denně, protože furt prší.
Samozřejmě jsou výjimky v poledním spaní - dneska třeba zvonila listonoška, takže jsme spali jenom asi 1 hod., večer to vidím tak na 20.00.

Koupeme po večerníčku, pak kašička, chvilka hraní, zuby a spát.

Myslím, že můžeme být rádi, že ti naši drobečkové mají už jakž takž zaběhnutý režim a podle toho se můžeme zařídit s dalšími povinnosti / aktivitami.

Míša

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1376
8.6.06 14:07

Marinka tak to mame podobne :-)
Spat chodi okolo 20,00 budi sa v zime okolo 8,00 teraz v lete, ked je rano svetlo, tak okolo 5,00 :-((
Potom vydrzi s kludom do 12,00 zaspi, spi tak 3h obcas aj 4 a vecer ide normalne o tej 20,00 spi obcas celu noc, obcas ho okolo pol noci este nakojim a spi az do rana. Dnes napr. do 7,00
Ja to neriesim, som rada, ze mam tolko volneho casu, ked spi „len 1,5h“ tak som z toho nervozna :D .
No ale bolo aj obdobie, ze vydrzal cely den nespat, to som myslela, ze skoncim v blazninci, nejak som nezvladala to, ze si od neho ani na chvilku nevydychnem a napr. sa v klude nenajem :-)
Potom som zistila, ze ho treba zobrat von, poriadne znicit (prejst aspon pol kilometra po vlastnych) a ze potom v kociku zaspi.
Sice tam spi len tu 1,5h ale aspon nieco. :-)
U vas by som postupovala ako pise Gabinka, skusit buchotat, ked to nezaberie, tak skusit budit.
U nas ked sa nahodou nedospi a zobudi sa skor, tak cele poobedie narieka, neda sa s nim vydrzat, tak ho radsej nechavam spat kolko chce.
Minule to bola show, vstaval o 6,45 zaspal az o 16,00 ukocikovany zniceny, spal hodinu potom sa zobudil s veeeelkym placom, tak som ho este isla nakojit a zaspali sme spali sme do 20,00 :! :oops: a o 22,00 uz sa pytal cely stastny do postielky :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
8.6.06 14:28

My máme naopak potíž, že malá spí hodin udenně, ale potřebovala by půl k tomu. Já jí to zkouším dopřát, ale nedá se a pak moc pláče, ale když si k nílehnu, někdy to zvládne a pak se budí usměvavá a tulí se. Ten křik byl náš velkej problém a občas je pořád.
Ale taky se stalo, že jsme vstávali v 5,30 na cestu do Phy, malá usnula v 7,20 a v 7,30 jsme lezly z auta a pak bylo tolik dětí a málo času na spánek ,i když už padala na ústa, že usnula až cestou domů v 16,30. Jenže když nechám spánek na ní a usne takhle pozdě, tak pak dělá rachot, když se vzbudí v době, kdy by měla jít spát nebo když jí vyndaváme z auta. Takže v rámci možností se snažím to korigovat - když jsme doma, kolem 13 (budíček cca kolem 8) si lehnu, dám jí místo kalhotek plínu a ona si přilehne, tulí se, objímá mě a usne. Někdy jsme s kočárem a tam prostě odpadne. A někdy moc možností není, sama usínat neumí a když jsme mezi dětma, řvát ji nechci nechat, díky mé metodě už to používám jen výjimečně, když je fakt vzteklá (to pak azvřu dveře pokoje a do 5mins je klid).
Když jezdíme do Phy, vstáváme v 5,30 a spánek musí být kolem 9, aby se vyspala tu hodinku a pak se jde plavat a pak spí cestu domů a to je pak právě bugr. Jenže zakažte jí spát v autě. No a ten spánek mezi 20 (to když není doma taťka) a 21 ( idkyž tuhle jsem vytuhla ve 20 j áa ještě ve 22 byli vzhůru a ona mu tam přitáhla nočník, že chce dělat bobeček:))))
Myslím, že pokud rodičům to nevadí, tak pokud to není extrém (což usínání ve 23 pro mě je), ať to nechají, ale pokud to omezuje, zkusila bych to - za to se nedá nic. Nenásilně, nenápadně - pustit písničky, lehnout si hladit. I když tuhle spala 3hodiny! a nedala se vzbudit ani převlíkáním, až když jsem jí po:,–(ila na mikinu:)
Jo a přizpůsobovat dítěti - ano, ale ne všechno. To je můj názor.
 G

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1718
8.6.06 14:32

smazáno autorkou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1083
8.6.06 15:31

Ahojky,

já byla nadšená, když spala dcerka do 15 hodin. Tolik volna a kolik jsem toho stihla. Ovšem večer jsem padala na hubu a malá byla čilá jak rybička, neusnula dřív jak v půl desáté večer a to jsem chtěla už mít klid. Takže ji po 14 hodině pomalu budím a stačí, když otevře oči, ji na něco nalákat. To vystřelí z postele jak raketa krásně bdělá :D .
Takže já jsem pro budit a večer neponocovat :wink:

Dana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
8.6.06 18:13

VIOLET, tak ty máš snad doma dvojče našeho malého (17M)! Ráno vstáváme max. v šest, ale zvládáme i 5.30 apod., což mě ničí! Naštěstí usíná v jedenáct v půl dvanácté dopoledne, takže ty tři hodiny padnou tak do té 14, půl třetí, což je docela v pohohodě. Obědváme až po spaní. Večer taky zatím vzorně v osm, max do čtvrt na devět (snad to nezakřiknu!!!)

Jinak bych zkusila ukládat na denní spánek dřív, třeba jak my kolem té 11h a obědvat až potom. Moje tchýňka se nejdřív divila, že neobědváme ve 12h a malý pak nemá klasický spánek po „O“, ale nám to takhle vyhovuje a má to výhodu i v tom, že malému ve spánku vyhládne, pak pěkně všechno sní a můžem na prochajdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
8.6.06 18:54

Ja bych teda taky pomalu zvykala na to, ze se chodi vecer spat drive. A myslim, ze to jde naucit.
Vitek vstava mezi 5-7:30. Pak chodi spat tak kolem 12:30 a nema problem spat i do 16:30. Kdyz vstane driv, je take uplakanek a chova se, dokud se neprobere. Pak nez se nasvaci a vsechno to ostatni. Venku jsme opravdu nejdriv v 16-17:00. Ale i tak se Vitek pred sedmou koupe, pak dostane veceri a nejpozdeji do osmi je v postylce. Vetsinou usne do par minut. Nekdy se hrabe v hrackach, mame totiz na postylce zavesene zasobniky na kosticky a tak. Tak ho necham a on tak za pul hodku zacne plakat . Tak mu hracky vezmu, ulozim ho a jde se hajat a zase do par minut usne.

Odpoledni spanek bych nekratila. Asi ho syn jeste potrebuje. Nam se ted zacina spanek zkaracovat. Pomalu, ale urcite se zkracuje. Tak i vam se to casem treba zkrati.
A to spani vecer je podle me o vasi duslednosti:-) Kdyz ho nechate, nebude chodit drive spat. A jestli vam to neva. Je to vase vec.
Ja jako dite nechtela chodit brzy spat. Ale uz jsem musela byt v postylce.
Tot muj nazor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1535
8.6.06 19:36

MAKY - taky jsme právě asi před měsícem najeli na obídky PO spaní, také se budoucí tchýně jevila :lol: No nám to vyhovuje, tak to tak bude. Hlavně mi přijde dobré, že když jdeme ven po řádném obědě, nenacpe se mi venku do večera tolik různými lákadly do ruky, i když sladkosti nejíme…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí