Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky, mela jste nektera dlouhy protokol s dipherelinem? 23 DC mi pichli dipherelin a az 1.11 mam prijit na utz a zacnu stimulovat. Vzdyjsem stimulovala 2 DC a ted to bude vychazet na pulku cyklu, tak jsem z toho zmatena ![]()
Ten Diphereline utlumí profukci hormonů, dost často taky zpozdí MS (abyses případně nedivila, kdyby nedorazila v obvyklém termínu). Stimulovat se opravdu začíná orientačně 2-3 týdny po Diphereline, kdy už injekce naplno působí a vlastní hormony jsou utlumeé, pak se dodáají zvenčí - to je princip dlouhého protokolu.
@ugluk dekuji za reakci
. Ano, menzes uz mam zpozdenou, cyklus mam pravidelna 23 dni a dnes jsem 32 DC. Pri prvnim ivf jsem mela dlouhy protokol, ale strikala jsem do nosu synarel, ale stimulovat jsem zacala 2DC ne az v pulce
Takze potom ten odber bude skoro na konec cyklu ![]()
Byl by na konci cyklu, kdybys měla nějaký cyklus, ale po tom Diphereline mít nebudeš
On ten Synarel působí hned, stříká se každý den a působí rychle a krátkodobě. Diphereline je depotní, trvá mu, než naběhne jeho účinek, ale pak se zase drží a působí dlouho, takže vlastně úplně „zruší“ cyklus na dlouhou dobu. Já přesně s takovýmhle protokolem otěhotněla, sice to nedopadlo, ale to už není vina protokolu.
A jen tak pro zajímavost, protokol, ze kterého mám dítě, byl dlouhý z folikulární fáze, tzn. ten Diphereline mi píchli na začátku MS, pak se čekalo skoro 3 týdny než začne účinkovat, pak jsem teprve začala stimulovat… Takže jsem na odběru vajíček byla nějaký 30.DC a testovala jsem 45.DC! A to mívám normálně cykly 21-23 dní
Fakt se neboj, takhle ten protokol přesně funguje ![]()
@ugluk co se stalo, ze tehu nedopadlo?
. Myslela jsem, ze nemuze byt vlozeni cerstveho embrya, kdyz to bude tak pozde ten odber
. To jsi me teda prekvapila
. Jsem zvedava, kdy ted menzes dorazi…
@kelynka měla jsem s touto injekci obě ivf. MS přišla vždy do 2 týdnů a pak jsem začala stimulovat.
@kelynka zamlklý potrat, to se stává… Ne, fakt se totálně odstřihni od toho, jak vypadá tvůj normální cyklus. Protože ten je řízen hormony, ovulací… Nic z toho nebude. Diphereline tě vlastně dočasně uvede do přechodu, takže doktoři si sami hormonama zvenčí přesně nastaví, co potřebují - dozrávání folikulů, odběr vajíček, růst sliznice… Takže čerstvá embrya můžou být vložena kdykoliv, kdy na to doktoři tělo připraví - obvykle 3.-6. den po odběru vajíček. Nemá to absolutně nic společného s tím, jak tělo funguje normálně.
@Lentilkaaa83 u me to bude trosku pozdeji nez hned jak zacne menstruace, protoze uz jsem ji mela dostat, jsem 33DC. Bylo ivf uspesne? Co vse jste si priplaceli? ICSI, PICSI, MACS, prodlouzenou kultivaci, vysetreni embryi?
@ugluk ano, taky jsem po dvou zamklych potratech. Dekuji za objasneni ![]()
@kelynka měli jsme icsi a pk. Tohle u nás dělají snad automaticky. Sice bylo nakonec vzdy jen 5 oplodnenych vajíček a do 5.dne došlo jedno. Ale vždy se chytlo. Z 1.ivf máme doma dvouletacku a z 2.ivf jsem v 27tt ![]()
@Lentilkaaa83 tak to moc gratuluji
. Kolikaty den cyklu ti zavedli embryo?
Dnes dorazila menzes a na utz mam prijit 1.11 a to bych mela zacit stimulovat, takze budu 13DC.
Akorát si pak dej bacha, až otěhotníš
Pokud tě na to v CARu sami neupozorní, jako datum poslední MS se pak neudává tahle, ale tzv. fiktivní MS. Od data odběru vajíček odečteš 14 dní a to datum pak všude hlásíš. Protože pokud bys hlásila tu dnešní, můžou ultrazvuky od těch doktorských tabulek hodně haprovat a občas s těma, kdo nejsou z CARu, není řeč a nenechají si to vysvětlit.
@ugluk dekuji za radu
. Ja bych cerstvy transfer embrya chtela, ale mam strach, ze je to pozde, kdyz uz budu skoro pred menzes a hlavne v mem car me z cetstveho transferu zrazuji a chteji embrya poslat na genetiku. Ja jsem chtela vlozeni cerstveho a zbytek vysetrit, ale kdo vi jak to cele dopadne.
@kelynka hele, četlas, co jsem ti tu několikrát psala?
Nebudeš těsně před menzes. Budeš mít zastavenej cyklus. I kdybys teď vůbec nezačala stimulovat, tak bude tělu trvat pěkných pár týdnů, než se z toho vzmátoří a nějakej cyklus mu zase najede. Jinak je rozhodnutí k transferu samozřejmě na tobě. Ale mně se nejvíc osvědčilo, přizpůsobit se aktuální situaci. Ono bylo fajn mít vecko naplánovaný, ale pak jsem se řídila tím, kolik bylo embryí, v jakým stavu, jak se vyvíjela a tak vůbec. Taky jsme měli naplánovaný PGD a kdovíco, ale když jsem pak měla jediný čtyřbuněčný embryo, na všecko jsem se vykašlala a nechala ho rovnou zavést a vyplatilo se.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.