Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@anickadomnik píše:
@wildcherry jen malá opravda myslím že čeká třetí ne druhé
No jeste lepsi… ![]()
Já jsem třeba zjistila, kde mám rezervu. Z peněz na jídlo, drogérku, oblečení, stravenky pro dceru - prostě provoz domácnosti, házím do staré karafy kovové mince (desítky, dvacky a padesátky, ne úplně drobné jako koruny, pětikoruny). V ničem mi to nechybí, dál si kupujem vínko, zajdem do restaurace, necítím v ničem omezení a za měsíc se mi tak podaří nastřádat 900-1200,– Kč. Za rok je to hezká sumička na přilepšenou na dovču, nebo se koupí dřevo…na něco to použijeme. A zase rok střádám mince. Když odložím celou tisícovku z jídla, tak jsem na ni vesměs šáhla, nebo mi pak chyběla (psychologie?
), když odkládám po dvackách a pajdách, tak mě to nebolí - nechápu, ale je to tak
A fakt mi příjde, že nic neomezuju, prostě se to rozpustilo v blbostech, či co. Kamarádka tímto způsobem ze svého rodičováku ušetří 300-500,– Kč měsíčně. Na Vánoce jako když najde. Takže šetřit i menší sumy se dá.
@Apaji píše:
Já jsem třeba zjistila, kde mám rezervu. Z peněz na jídlo, drogérku, oblečení, stravenky pro dceru - prostě provoz domácnosti, házím do staré karafy kovové mince (desítky, dvacky a padesátky, ne úplně drobné jako koruny, pětikoruny). V ničem mi to nechybí, dál si kupujem vínko, zajdem do restaurace, necítím v ničem omezení a za měsíc se mi tak podaří nastřádat 900-1200,– Kč. Za rok je to hezká sumička na přilepšenou na dovču, nebo se koupí dřevo…na něco to použijeme. A zase rok střádám mince. Když odložím celou tisícovku z jídla, tak jsem na ni vesměs šáhla, nebo mi pak chyběla (psychologie?), když odkládám po dvackách a pajdách, tak mě to nebolí - nechápu, ale je to tak
A fakt mi příjde, že nic neomezuju, prostě se to rozpustilo v blbostech, či co. Kamarádka tímto způsobem ze svého rodičováku ušetří 300-500,– Kč měsíčně. Na Vánoce jako když najde. Takže šetřit i menší sumy se dá.
Jsem to taky jecnu dobu delala.Teda chlap
.Hazeli jsme kovove padesatky.Muzu rict, sluuusnej obnos za chvilku.Ale nevydrzelo nam to:-D.Teda me
.Mozna zase zacnu, Vanoce za dverma, pak nemusim mit vycitky.Nj ta psychologie ![]()
@wildcherry Že jo?
Já nechápu, že když si odložím papírovou tisícovku, tak nevydrží z ní NIC
- prostě nám chybí poslední dny na jídlo nebo něco zaplatit. Jak si odházím kovové, tak to nebolí a nikde nechybí
. Je pravda, že nesypu každý den všechny kovové, které mi zůstanou po nákupu. Někdy i tu pajdu v peněžence nechám a hodím tam třeba jenom dvacku nebo desítku (pokud jí mám), ale i tak je to za měsíc pěkná částka a za rok…12-14 tisíc (hned je na dřevo, na novou lednici, bohatší dovolená…). No člověk je tvor podivný - po dvackách nebolí, papírová chybí ![]()
@Apaji píše:
@wildcherry Že jo?Já nechápu, že když si odložím papírovou tisícovku, tak nevydrží z ní NIC
- prostě nám chybí poslední dny na jídlo nebo něco zaplatit. Jak si odházím kovové, tak to nebolí a nikde nechybí
. Je pravda, že nesypu každý den všechny kovové, které mi zůstanou po nákupu. Někdy i tu pajdu v peněžence nechám a hodím tam třeba jenom dvacku nebo desítku (pokud jí mám), ale i tak je to za měsíc pěkná částka a za rok…12-14 tisíc (hned je na dřevo, na novou lednici, bohatší dovolená…). No člověk je tvor podivný - po dvackách nebolí, papírová chybí
@Apaji píše:
@wildcherry Že jo?Já nechápu, že když si odložím papírovou tisícovku, tak nevydrží z ní NIC
. Je pravda, že nesypu každý den všechny kovové, které mi zůstanou po nákupu. Někdy i tu pajdu v peněžence nechám a hodím tam třeba jenom dvacku nebo desítku (pokud jí mám), ale i tak je to za měsíc pěkná částka a za rok…12-14 tisíc (hned je na dřevo, na novou lednici, bohatší dovolená…). No člověk je tvor podivný - po dvackách nebolí, papírová chybí
Presne. Kdybych tam hodila papirovku, bude mi v penezence chybet. Takovej blbej pocit, ale jak
odhodis kovac, tak mi vubec nechybi.To stejny kdyz chci jit na vinko(davam dve sklenicky a vodu takze cca 100kc),mrknu do penezenky na papirovky, tam nic tak si jdu pro penize ze zadny nemam a ve finale zjistim, ze v kovacich mam klidne dve stovky. Nadavam tomu asi stejnou vahu
.Ale navnadila si me.Asi zacnu zase hazet a pak bez pindani polovicky muzu utratit treba pro sebe
.
.
@sweetpretty píše:![]()
dlouho se k tomu odhodlávám, začnu!!! Jak píšeš, papírové když odložím-vždy pak na ně sáhnu, že mi chybí, budu házet do prasátka kovovky dvacky, padesátky. Jsem zvědavá. Budou se pak šiknout na letní dovolenou
Dopiju kavco a jdu taky vysypat kovace
.A jak dojede chlap domu, pujdu i po jeho penezence ![]()
@MiskaKosa píše:
@anickadomnik Já pokaždé potom, co si přečtu tyhle diskuze si říkám jak je důležité mít nějakou částku bokem. A nejvíc mě zaráží, že je tady těch lidí co zatloukají dluh dluhem čímdál víc…
No a já si říkám, proč mají v takové situaci vůbec rodinu.Aha,už vím, š…t je tak příjemné. Třeba mě zabijte, ale tito lidé by v takové situaci neměli mít zatím děti vůbec. Slovo zodpovědnost jim nic neříká.
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. V mládí jsem si nasekala dluhy a chtěla bych je začít splácet, ale bohužel jsem se přestěhovala a nemám žádné pápíry a ani upomínky apod…, Takže teď nevím komu a jakou částku dlužím, tak se chci zeptat jestli se dá někde na ňákém úřadě zjistit komu a jakou částku dlužím. Děkuji za rady.
@kyticka 19 Exekuce zjistíš v Solusu, případně u soudu v místě bývalého trvalého bydliště.
@kyticka 19 S exekutorama se těžko domlouvá na splátkách. Pokud rozhodnutí soudu bylo teď někdy a máš ještě lhůtu na námitky, zauvažuj, jestli už neproběhla promlčecí lhůta, pokud ano, upozorni na ní a požádej o promlčení dluhu.
@Apaji píše:
Možná je to tím, že si uvědomuješ, že tam ta tisícka z „jídla např“ je. A víc o ní přemýšlíš. Kdežto ta padesátka prostě až tak v peněžence nechybí. To je stejné jako s utrácením - když máš naráz tu ticku vydat za cokoliv ne nutného, budeš o tom asi přemýšlet. U té padesítky si řekneš no bože, padesátka, co to je.
Je to jako když člověk kupuje drobnosti v Ikei - tuhle 49, támhle 39 - a v součtu najednou vyplave 3 ticky. děs.