Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, chtěla bych se zeptat jestli někdo nemáte zkušenost s podobnou situací co se mi včera stala… objednávala jsem z Bolt Food jídlo za necelých 300Kč, zadala jsem omylem špatné číslo domu a nebyla jsem u telefonu, blbá shoda náhod, ale kurýr se mi tudíž nedovolal a nechal tašku s objednávkou na zemi před špatným domem v ulici. Když jsem se dostala k telefonu a objednávka nikde, tak jsem psala na podporu a paní mi odepsala, že objednávka byla doručena a poslala foto, že ji kurýr nechal na chodníku u domu na špatné adrese, není to daleko od mého domu, tak jsem tam šla a taška samozřejmě nikde, asi ji popadl nějaký kolemjdoucí (bylo to v rozmezí možná 30min). Objednávka ale nebyla předem zaplacená, měla být placená v hotovosti u dveří a v Bolt kreditu mě dali do mínusu těch 300Kč, které se zaplatí u příští objednávky. Zajimalo by mě jestli nemáte někdo zkušenost s odmítnutím při takové situaci zaplatit tento dluh. Nevim jestli pomůže prostě smazat a přestat tu aplikaci používat, nebo jestli může kvůli těm pár korunam byt nějaký větší, časem třeba i právní problem kvůli dluhu.
Vůbec netuším jestli se tomu můžu nějak vyhnout, protože samozřejmě vím, že byla chyba i na mé straně, moje hloupost, že jsem si adresu nezkontrolovala, ale taky si stojím za pochybením na straně kurýra v případě, že jde o platbu osobně v hotovosti, neměl ji za mě nechávat na místě ještě v otevřené ulici, v poznámce měl napsaný zvonek i patro v paneláku, nechal to na adrese před rodinným domem, na tašce bylo moje celé jméno a určitě i kontakt, takže informace a nechají to tam jednoduše ležet a stáhnou Vám kredit do mínusu. Na podpoře mi samozřejmě napsali, že to není jak vyřešit, protože kurýr už zadal objednávku jako doručeno, že se to musí prostě zaplatit a hádat se s nimi nemá smysl.
Jestli to někdo dočetl až sem tak děkuji a za případnou odpověď nebo radu děkuji ještě víc. ![]()
Teoreticky by na tím mohli mávnout rukou, ale myslím, že nemávnou a budou to nějak vymáhat. Je to na houby, ale já bych to pro klid zaplatila, aby mě nějak nenaháněli. Ta částka není likvidační, holt pro příště to chce dávat pozor na údaje.
Myslím, že by bylo fér, svou objednávku zaplatit. Prostě jsi udělala chybu, napsala špatné číslo domu a navíc ani nebrala telefon. Co s tím měl kurýr asi dělat? Sníst to sám nebo tam čekat třeba hodinu, než si vzpomeneš, že ti měli dovézt jídlo a přijít o další zákazníky? ![]()
300,– není snad tak velká částka, aby tě to stálo nervy a případné dohadování. Určitě mají nějaké podmínky a práva týkající se financí v obchodních podmínkách.
@Yasmina21
Tak ono mi nejspíš stejně nic jineho nezbyde…
Právníka si kvůli 3 stovkám určitě brat nebudu
jen mě to jednoduše s prominutím s*re. ![]()
Poloha špatně vyhodnotila adresu a mě to nenapadlo zkontrolovat, to že jsem zrovna nebyla při telefonu je samozřejmě taky moje vina a beru to na vědomí, jen mě vytáčí do ruda to, že to může kurýr nechat jen tak na cestě aby se toho zbavil. A vám prostě daji zaplatit jidlo, které nakrmilo nějakeho kolemjdoucího.
A hlavně s vašim celým jménem a kontaktem. Já jsem shodou totalne d€bilnich náhod udělala chybu, ale každopádně on jako zaměstnanec hrubě pochybil. Já jsem člověk, který vždy dává dýško, ať jde o kurýra s jídlem, restauraci nebo třeba taxi… vždy se ke každému chovam slušně, nikdy si na nic nestěžuju jako panička, která chce dělat problémy, ale teď bych s chutí vymazala profil a at si tu částku zaplatí ten kdo pochybil ve svém zaměstnání. Dokonce se mi něco podobného stalo už kdysi, vezli ale objednávku zpět s tím, že jsem si ji nepřevzala a když jsem tam volala domluvili jsme si pozdější čas, za svoji blbost jsem se tenkrat pánovi slušně omluvila a dostal k omluvě ještě vysoké dýško. Tak mě jen irituje tahle situace. ![]()
@Ma455 Ty jsi dobrá
. Porušila jsi hned 3 jejich všeobecné obchodní podmínky a teď se cítíš být dotčená? Co měl podle tebe ten kurýr dělat, on nic neporušil, na rozdíl od tebe.
4.2. Kurýr doručí objednávku na místo doručení, které klient zadá na platformě Bolt
Food. Klient se müže s kurýrem dohodnout na jiném místě doručení, pokud je nová
adresa blízko původního místa doručení (maximálně o několik ulic dál),
4.3. Klient musí být přítomen na místě doučení nejpozději v odhadovaném čase
doručení objednávky uvedeném na platformě Bolt Food. Klient musí mít možnost
přijímat hovory na telefonním čísle zadaném na platformě Bolt Food od okamžiku
zadání objednávky na platformě Bolt Food až do převzetí objednávky od kurýra.
4.4. Společnost Bolt múže jménem kurýra zrušit doručení a vyúčtovat klientovi plnou
cenu objednávky v těchto případech:
4.4.1. klient není na místě doručení do 10 minut od přijezdu kurýra;
4.4.2. kurýr se nemůže po dobu 10 minut dovolat na telefonní čislo uvedené
klientem
@tterka Díky, musím uznat, že tohle jsem nikdy nečetla. Dík za shrnutí.
![]()
@Ma455 píše: Více
Musíš to zaplatit. Ty jsi vytvořila objednávku. Že jsi do ní namlatila špatně údaje je tvůj problém a tvoje chyba. Oni udělali všechno správně a očekávají, že za to dostanou zaplaceno.
Zaplatila bych a příště si dala pozor, za ty problémy to pak nestojí.
Tvoje pochybení, zaplať. Ani by mě nenapadlo takovou situaci řešit jinak.
No jo za blbost se platí, a to doslova. Chápu, že tě to štve, ale chyby jsi udělala ty, tak není důvod to házet na jejich stranu ![]()
Řekla bych si, že jsem mimořádně hloupá, když nezvládnu udělat správně objednávku na jídlo a dluh samozřejmě zaplatila.
Tady není nad čím dumat, poučení pro příště, víc se soustředit na to co dělám.
Mě by bylo trapné nezaplatil objednávku, kterou jsem zvrtala já. Chyba je na Tvé straně. A tedy i čumím na co lidi všechno mají žaludek. Ještě chybí, jak 300 Kč je pro Tebe hodně peněz.
@Ma455 Ty zadáš blbě adresu, on se Ti snaží dovolat a ty nebereš mobil a ještě neumíš číst podmínky, které jsi porušila. Ale vytočená jsi do ruda ![]()
Stalo se mi něco podobného, omylem jsem uvedla u objednávky číslo mamky (resp. zůstalo tam po jiné objednávce, kdy jsem objednávala pro ni), a ještě jsme byli na zahradě, takže jsme neslyšeli zvonek. Když hsem jim volala, tak mi řekli, že tu byli, nedozvonili se, nedovolali, tak odvezli jídlo pryč a já musela objednat znovu.
Rozhodně my mě nenapadlo chtít vrátit peníze (platím vždy předem), protože to byla úplně a nezpochybnitelně moje chyba!
@Ma455 píše: Více
To je fakt hnus, co je to tady za mentální zrůdy. Jak tě vůbec mohlo napadnout vinu svalovat na kurýra? Holt čecháček, ubožák, mentální dobytek.