Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@kibi Domy si lidi staveli hlavne svepomoci. Auta se fakt nikde nerozdavala.
@kibi píše:
Tím, že dostávali byty atd. jsem myslela ty pořadníky. Nevím, jak to fungovalo přesně. Ale rozhodně nebyly tyhle extrémní ceny za byty a baráky jako dnes. Dřív se taky člověk nemusel bát, že by nenašel práci. Něco vystudoval nebo se vyučil a potom v tom taky pracoval. Dneska nic takového není pravda…
jo… nedej bože když jsi v příbuzenstvu měla někoho, kdo se znelíbil režimu… to jsi pak nemohla jít ani studovat na tu školu, kam jsi chtěla… nedělat, co jsi chtěla… o tom, že bys mohla jet na dovolenou do zahraničí, to už ani pomyslet… když jsi vyjádřila po osmašedesátém názor na situaci, tak i univerzitní profesor najednou musel makat ve fabrice u pásu a nebo ho zavřeli… opravdu si myslíš, že ta doba byla tak úžasná? Ceny za byty byly úměrné době… měla jsi malý byt a chtěla větší? No, musela jsi dát tomu, kdo byl ochoten vyměnit svůj byt, nějaký úplatek nebo lépe řečeno poplatek… a samozřejmě výměnu bytu musel schválit byťák… jen tak to nešlo… a ne, všichni neměli obrovské patrové baráky… pro koho myslíš, že se postavily ty panelové králíkárny?
Dnes díky štědrým sociálním dávkám si žijí jako v bavlnce i nemakačenka… a stát jim ještě přispívá na nájem a energie a další… dnes dokonce ani pracovat nemusíš… za to bys dřív šla sedět…
I dnes se můžeš vyučit nebo vystudovat a pracovat v tom… dokonce můžeš i podnikat… je to jen na každém, jak se k tomu postaví… můžeš si koupit, co chceš… nejsou prázdné regály v obchodech… jsme zaplaveni levným zbožím z Asie, takže si nakoupit může každý…
A ani na ta auta nemusíš být zapsaný v pořadníku a dávat v obchodě úplatek, aby ses dostal na řadu…
Nečetla jsem celou diskuzi. Dle mého názoru je dnešní generace daleko horší než byla dřív. To co si dovolí děti dnes si dřív nemohly dovolit a pokud ano byly potrestání. Aby se dítě nezatežovalo, když je nemocné tak učitelka posílá učební látku přes PC, dřív si to děti musely obstarat samy. Když dítě dostane pětku, je to chyba učitelů, já jsem si nemohla dovolit svoji špatnou známku svádět na učitele. Když je nyní dítě hyperaktivní a nevychovane už má diagnózu ADHD. (samozřejmě ne všichni). Preferuje se volná výchova, dítě se válí na zemi a má kamarádka mu v klidu vysvětluje, proč se to nedělá. Já se pak nedivím že z dětí roste to co roste. My když jsme něco provedli, dostali jsme za to (žádnou újmu nemám) teď může dítě udělat co chce a jde domů v klidu, protože ví, že se mu to jen vysvětlí
A na brigády jsem chodila ráda, už jenom ta vize, že si člověk může sám vydělat a koupit si co chce. A měla jsem spolužačky co chodily do školy a o víkendu na brigádu, protože tu snahu měly. Proc by teď děti chodily na brigády když jim rodiče penízky dají. Já když jsem chtěla lepší boty musela jsem si na ně vydělat. A takhle chci vychovávat i své děti. ![]()
@Anonymní píše:
Nečetla jsem celou diskuzi. Dle mého názoru je dnešní generace daleko horší než byla dřív. To co si dovolí děti dnes si dřív nemohly dovolit a pokud ano byly potrestání. Aby se dítě nezatežovalo, když je nemocné tak učitelka posílá učební látku přes PC, dřív si to děti musely obstarat samy. Když dítě dostane pětku, je to chyba učitelů, já jsem si nemohla dovolit svoji špatnou známku svádět na učitele. Když je nyní dítě hyperaktivní a nevychovane už má diagnózu ADHD. (samozřejmě ne všichni). Preferuje se volná výchova, dítě se válí na zemi a má kamarádka mu v klidu vysvětluje, proč se to nedělá. Já se pak nedivím že z dětí roste to co roste. My když jsme něco provedli, dostali jsme za to (žádnou újmu nemám) teď může dítě udělat co chce a jde domů v klidu, protože ví, že se mu to jen vysvětlíA na brigády jsem chodila ráda, už jenom ta vize, že si člověk může sám vydělat a koupit si co chce. A měla jsem spolužačky co chodily do školy a o víkendu na brigádu, protože tu snahu měly. Proc by teď děti chodily na brigády když jim rodiče penízky dají. Já když jsem chtěla lepší boty musela jsem si na ně vydělat. A takhle chci vychovávat i své děti.
Tak ted ti vubec nerozumim, co mas za problem a proc te tak štve. Tak to je snad dobre, ze ucitelky vychazi vstříc a pošlou ty zápisky ne, ale stejne si to spis deti pošlou mezi sebou samy pres nejakou tu tridni skupinu. A to je spravne, kdyz jde domu v klidu, kdyz se neco stane. Myslis si, ze je dobry, aby se dite bálo svych rodicu a aby zažívaly nejake stresy kvuli přísným rodicum? Dite se nema bat prijit domu preci a aby se rodicum nebáli sverit
:
Ty nechces, aby se tve deti měly lepe?
Já jsem se měla dobře, měla jsem krásné dětství. Co se týče úkolů, tak má kamarádka sama říkala, že díky těmto výmyslům této doby, dítě ztrácí zodpovědnost. Dřív sis tu látku musela doplnit sama a ne že teď je to na ucitelkach aby se děti nepretezovaly. Přitom co na tom je opsat si látku od kamarádek. A myslím že je dobrý když dítě něco provede aby za to neslo následky. Teď nemá dítě problém poslat doprd… Kohokoliv. Můj manžel dělá správce určitého objektu a když tu starší děti mlatily mladšího, tak si ty starší podal a jednu jim natáhl a co myslíš? Puberťák se mu vysmál do obličeje že to řekne rodičům a odpoledne doopravdy přiběhli rodiče, že oni děti nebijí a co si to dovolil a když jim manžel vysvětlil že tam jejich syn bil malyho kluka tak prý jsou to děti, co by čekal
Tak je poslal s tou volnou výchovou do… a jestli jim něco říká šikana. Já jsem chodila se strachem domů jen když jsem něco provedla a bylo to 2×. Ukradla jsem psa sousedům a narvala jsem do výfuku od auta kameny. V druhým případu jsem mohla někoho zranit. A myslím že je fajn že si člověk uvědomil co provedl. Teď ty děti provádějí horší věci a žádný postih z toho kromě vysvětlování nemají.