Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Milli2012 já bych se to pokusila pomalu odnaučit, protože po zkušenostech z okolí sleduju, že s přibývajícím věkem je to horší a horší ![]()
@BohunkaP píše:
A co Tě k tomu tedy vede… když „je to k zbláznění“?Takhle velké dítě se snad kojí z dobrovolného rozhodnutí maminky a měly by to být pro oba příjemné chvilky…
Příjemné chvilky to byly, když neměla zoubky a věděla jsem, že se z mlíčka napapala. Teď mé prso nahrazuje spíše dudlík. Proto chci přestat. Ale postupně ubírat kojení přes den, nedokážu tu ze dne na den.
Noční kojení je prý důležité do tří měsíců. Takže bych nechala spát. Pokud takhle pěkně prospívá, nevážila bych. Já nemám ani tucha, kolik syn vypije. ![]()
@AliTad píše:
Noční kojení je prý důležité do tří měsíců. Takže bych nechala spát.
Jenomže toto není o tom, zda je noční pití důležité pro dítě.
Zakladatelka v noci kojit musí, protože se jí jinak snižuje tvorba mléka. To je bohužel pravidlo u spousty ženských - to Ti řekne každá laktační poradkyně, že noční kojení je pro laktaci dost zásadní - a že ty, které můžou dát celonoční pauzu a kojit jenom ve dne, mají štěstí od pánaboha.
Pro nás, které to štěstí nemáme, znamená „nechat dítě spát“ jízdenku do stanice „s kojením je ámen“. ![]()
@BohunkaP píše:
Jenomže toto není o tom, zda je noční pití důležité pro dítě.Zakladatelka v noci kojit musí, protože se jí jinak snižuje tvorba mléka. To je bohužel pravidlo u spousty ženských - to Ti řekne každá laktační poradkyně, že noční kojení je pro laktaci dost zásadní - a že ty, které můžou dát celonoční pauzu a kojit jenom ve dne, mají štěstí od pánaboha.
Pro nás, které to štěstí nemáme, znamená „nechat dítě spát“ jízdenku do stanice „s kojením je ámen“.
Já jsem to pochopila správně. Opravdu jsem četla, že po třetím měsíci je laktace tak dobře zaběhlá, že není potřeba v noci kojit.
No nevím, můj sedmiměsíční si stejně v noci „řekne“ průměrně tak 3×. ![]()
@AliTad píše:
Já jsem to pochopila správně. Opravdu jsem četla, že po třetím měsíci je laktace tak dobře zaběhlá, že není potřeba v noci kojit.No nevím, můj sedmiměsíční si stejně v noci „řekne“ průměrně tak 3×.
No… asi takhle. Já jsem zase četla (a myslím, že mnohé z nás), že dítě po půlroce věku v noci hlad nemá a kojení nepotřebuje.
Myslím, že to bude ze stejně bezvadného zdroje. ![]()
@BohunkaP píše:
No… asi takhle. Já jsem zase četla (a myslím, že mnohé z nás), že dítě po půlroce věku v noci hlad nemá a kojení nepotřebuje.Myslím, že to bude ze stejně bezvadného zdroje.
Já to mám z www.kojeni.net, což jsou stránky, bez kterých jsem se jednu dobu (velmi problematické kojení prvního syna) neobešla.
Ahojky. Jsem laktační poradkyně, zároveň vícenásobná maminka, takže i praktička. Myslím, že v noci kojit nemusíš, pokud to prcek nevyžaduje. To, že klesla produkce mléka je čistě jen subjektivní pocit. To, že nakojíš 50 g nevypovídá nic. Důležité jsou přírůstky, které máš, takže žádný problém. U pátého dítěte jsem si kupovala digitální váhu, byl nedonošený (stejně jako teď šesté dítko) a špatně zpočátku přibíral. Tak jsem si ze zajímavosti převážovala čas od času kolik vypije. Jeho rekord byl 65g někde v šestém měsíci - to vypil nejvíce, přitom přibíral naprosto luxusně (po odeznění těžké žloutenky, která jej pronásledovala skoro dva měsíce). Nejmladšího jsem taky převažovala, vypije max. 80 - 90 ml - při narození měl 2680 g a v půl roce 8500 g - takže nestrádá, čůrá dost, kaká dost, proč řešit problémy, které nejsou? Fakt se neboj, v noci kojit nemusíš, zásadní jsou přírůstky, ne teoretické množství zvážené vahou.
Děkuju moc všem, vcelku jste mě uklidnily! Asi zkusím někdy tak a někdy tak a uvidím, ona se taky někdy vzbudí sama, ale jen se tak mrní, že by někdy brečela hlady, to neznám. Někdy se po pár hodinách vzbudím já sama, je to třeba hodinu nebo dvě před budíkem (dávám si ho 7 hodin po posledním kojení), tak jí jen vezmu, bez přebalování, dám jí cucnout a ona spí dál…ale strach z toho, že přijdu o mléko je fakt silný. Tenkrát prostě víc než 50 ml v prsu fakt nebylo. ![]()
@Lili5 No to já taky nechápu, že když vypije tak málo, že je v pohodě
, ale je na ní fakt vidět, že nestrádá
, navíc je veliká, takový malinký obříček ![]()
Jenže je to moje první, tak jsem pořád trochu ve stresu…
@mila.dka1 žádné stresy, nevěř na pověry. Ještě nikdy nikdo o mléko nepřišel, to jak maminky vypisují, že přišly o mléko, nebo že jej mají slabé není pravda. Většinou se jen nesehrály s miminkem, nezvládly techniku kojení, zablokovaly kojení dudlíkem, některé si málo věří, ale nikdo nepřijde o mléko jen tak. Když si řekne koj, přes den, v noci, když nechce, nekoj, není důvod. Mi se třeba prsa nenalijí ani po 10 hodinách bez kojení, přes to normálně plně kojím svého syna. Prsa reagují na potřebu Tvého prcka, příroda to tak zařídila. Tvá prsa jsou připravená kojit každé z Tvých dětí dva roky i déle, takže NEBÁT SE A VĚŘIT PŘÍRODĚ. Ještě nikdy nikdo ji nepředběhl v kvalitě!
@mila.dka1 ps: „v prsu víc nebylo“ - v prsu není mléko skladované, mléko se tvoří během kojení a v dostatečném množství, kolik prcek chce. Nemusíš se bát, že kdyby malá potřebovala více, tak by to prso nevyprodukovalo. Ono nejde vůbec srovnávat množství uměliny, které děti pijou v daleko větším množství, než děti kojené mateřinu, s kojením.
@AliTad píše:
Já jsem to pochopila správně. Opravdu jsem četla, že po třetím měsíci je laktace tak dobře zaběhlá, že není potřeba v noci kojit.No nevím, můj sedmiměsíční si stejně v noci „řekne“ průměrně tak 3×.
Přesně tak, po třetím měsíci je to většinou tak dobře zajeté, že už tvorbu mléka nic neohrozí a není tedy nutné v noci budit -tělo už si samo reguluje, že přes den se kojí často, v noci míň a tvoří mléko podle toho (info od lakt. poradkyně). Ale je jasný, že to tak nemusí být stopro vždycky. A když má někdo jó pocit, že by přišel o mléko, může třeba jednou v noci odstříkat.
@Lili5 Díky moc za podporu
. Manžel taky říká, že to moc řeším a stresuju se zbytečně, když tak krásně přibírá, ale holt to mám v povaze. A když jde o drobečka, tak by člověk udělal první poslední…
@Lili5 píše:
@mila.dka1 žádné stresy, nevěř na pověry. Ještě nikdy nikdo o mléko nepřišel, to jak maminky vypisují, že přišly o mléko, nebo že jej mají slabé není pravda. Většinou se jen nesehrály s miminkem, nezvládly techniku kojení, zablokovaly kojení dudlíkem, některé si málo věří, ale nikdo nepřijde o mléko jen tak. Když si řekne koj, přes den, v noci, když nechce, nekoj, není důvod. Mi se třeba prsa nenalijí ani po 10 hodinách bez kojení, přes to normálně plně kojím svého syna. Prsa reagují na potřebu Tvého prcka, příroda to tak zařídila. Tvá prsa jsou připravená kojit každé z Tvých dětí dva roky i déle, takže NEBÁT SE A VĚŘIT PŘÍRODĚ. Ještě nikdy nikdo ji nepředběhl v kvalitě!