Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojte, ráda bych se poradila. Mám 7-týdenní holčičku, kterou kojím. Poslední dny mám problém s pícháním v prsou, jde o nepříjemnou bodavou bolest nejčastěji mezi kojením. Když mi začne téct mléko, tak cítím v bradavkách celkem silné pálení. Po kojení vidím na dvorci prsu takový „bílý pás“, prostě je část bělavá. Myslím si, že všechno tohle je vinou kvasinky (candidy?). Dcerka měla moučnivku, kterou si myslím dostala ode mě. Nevím, jestli je kvasinka jen na bradavce nebo je možné ji mít i v prsu (?)
Když jsme se radila u své doktorky, navrhla jsem ji celkové antimykotika v polykacích tabletách. Jenže jak jsme se dočetly v letácích, ani jedny nejsou možné brát při kojení. Musela bych přestat kojit, a to bych nerada. Co se týče lokálního léčení bradavek, není možné při kojení mazat ani Canesten. V podstatě nevěděla, co poradit, nakonec mi doporučila jen genciánku. Zdaleka si nejsem jista, jestli tohle stačí.
Máte některá zkušenost, jak se zbavit candidy při kojení?? Jak na tu potvoru, co dělat a co ne. Jakmile se toho nezbavím já, asi nemůžu čekat, že to nebude mít moje malá ![]()
Ahoj, já měla to samé s malým. Taky měl moučnivku. Došlo to tak daleko, že sem u kojení brečela bolestí. Na bradavkách se mi udělali opary a byla to nesnesitelná bolest. Doktorka malýmu dala roztok TANTUM VERDE je to taková zelená mentolová vodičku. Tou sem mu vytírala pusinku před každým kojením i po něm. Mě na prsa poradila HEMA GEL a mazat každou hodinu pokud to bylo možné a po každém kojení. Stačilo namazat chvilku nechat zaschnou a hotovo.
Taky jsme to měli, nejdřív nám dr doporučil jen vytírat pusinku silným heřmánkovým odvarem, to bylo k ničemu tak taky genciánku, mazala jsem to malému do pusy po každém kojení, ja jsem si po kojení s ní namazala prsa a před každým kojením jsem si bradavky omývala ale strašně rádo se to vrací, musíš vyházet všechny dudlíky a koupi nový, no strašně blbě se toho zbavuje, nakonec dr vytřel malýmu pusinku něčím, co nevím jak se jmenuje, ale prý to dávají v nemocnicích na moučnivku. Od tý doby máme pokoj, ale jak se toho nezbavíte oba, ale jen jeden, budtete si to předávat pořád dokola. Já si ty prsa mazala ještě asi týden a pak už od toho byl klid. Ale ty už to máš asi víc rozjetý, já jsem žádný takovýhle obtíže neměla, nebo jsem je nepostřehla, mě první 2 měsíce kojení šíleně bolelo, mám asi hodně citlivý bradavky
Tak jsem to možná zaměnila.
No podle popisu si nejsem jista candidosou. Nicmene canestenem klidne muzes bradavky mazat, pred kojenim umyjes. Nemas bradavku po kojenim jen odkrvenou v miste max sani? Jeste me napada syndrom bile bradavky, ale to asi taky ne.
Nám stačilo dudlíky vyvařit a přes den otírat tím roztokem. Kupovat nový je zbytečný. ![]()
@pajakr Já nevím ale řekl mi to dr, prý se candida vyvařit nedá…Leda v nějakým horkotlakovym sterilizátoru.
@rerere já sem to vyvařila v normálním hrnci asi 10 min a pak sem potírala dudlinu roztokem a do týdne sme měli klid
@pajakr no vidiš, já poslechla doktora, ale tak šlo jen o jeden dudlík za 70 korun, to není nic hroznýho ![]()
Holky a poznaly jste nějak dopředu, že nějakou kvasinku an bradavkách máte, nebo až pak když jste kojily?? Třeba když se zpětně zamyslíte, jestli jste už v těhu neměly třeba nějaký problémy s bradavkama a neřešily to…
@Ale alena píše:
Holky a poznaly jste nějak dopředu, že nějakou kvasinku an bradavkách máte, nebo až pak když jste kojily?? Třeba když se zpětně zamyslíte, jestli jste už v těhu neměly třeba nějaký problémy s bradavkama a neřešily to…
Já jsem teda v těhotenství žádný problém na bradavkách nepozorovala… ![]()
@Ale alena píše:
Já sem v těhu taky byla ok.
@Manel camesten urcite muzes, jen ho musis pred kojenim omyt. Staci teplou vodou a rucnikem. Prsa idealne luftovat. Takze zadne vlozku do podprdy - aspon doma. A jsem bojovala dlouho, udelalo se mi to po atb, ktera jsem mela na zanet prsa. Genviankou jsem taky potirala, ale byla jsem akorat nas*ana, vsechno fialove. Koupila jsem si takove ty vetraci kalisky, ted si nemuzu vzpomenout, jak se to jmenuje. Takova muslicka s otvory, takze k bradavce jde porad vzduch a to na tu kvasinku je nejucinnejsi. Spala jsem bez trika nahore naha, abych vetrala. Je to opruz, ale kvasinka je mrcha.
Jo a koupila jsem od Medely Purelan, nez si prsa trochu zvykly na kojeni, mazala jsem bradavky preventivne vecer tim. Paradne to hoji male ranky, takze se pak kvasinka uz nema jak vracet.
Jo a urcite vzdy mazat i pusinu miminku, aspon tou genciankou, at si to nepredavate.
S moučnivkou jsme bojovali a bojujeme už od porodnice, necelé dva měsíce. Prvně jsem malému vytírala pusinu Genciánkou a sobě bradavky, ale skoro to nepomáhalo, jen bylo všechno fialové
Pak jsem se dočetla o Nystatinu, ale ten tu není v prodeji. Dr. by ti mohla napsat recept a pokud máš někoho v Polsku, tak tam se to dá vyzvednout i na český recept. Jinak v Německu je to volně prodejné, jinak se to jmenuje, ale obsahuje to taky ten Nystatin. Potírala jsem tím bradavky a malému moučnivka skoro zmizela do pár dní. Jen mi to už došlo a tak mi poradila, ať si vymačkám citron a malýmu pusinu vytřu tím. Že bude asi řev, ale mělo by to pomoct. Akorát se na to dneska chystám, tak uvidíme..
K vyvařování - všechno - dudlíky, flašky, savičky, přidej do vody trochu octa, moučnivka při vyvaření přežije, má ráda teplo a vyvařením se jí nezbavíte. Ten ocet proti ní pomůže. Nebo pak po vyvaření nacpat všechno na noc do mrazáku.