Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Právěže synovi bude brzo pět, a doma výrazně preferuje nočník. Občas jde i na wc, ale z 90% na nočník. Jinak ve školce, na návštevě nemá s použitím záchodu problém. Nechci mu to zakazovat, ale už občas vidím ty pohledy příbuzných…
@spiritt píše:
Je tu spousta témat kdy začít s nočníkem, ale já mám opačnou otázku- do kdy myslíte, že je ještě tak nějak tolerovatelné, že dítko používá nočník místo wc?
Když je záchod obsazený použije nočník i 4,5 letý.
@spiritt píše:
Právěže synovi bude brzo pět, a doma výrazně preferuje nočník. Občas jde i na wc, ale z 90% na nočník. Jinak ve školce, na návštevě nemá s použitím záchodu problém. Nechci mu to zakazovat, ale už občas vidím ty pohledy příbuzných…
Na příbuzný se vykašli ![]()
@Rive nee,to naštěstí ne. Nebo občas když jsme u babičky, kde má k dispozici i nočník, tak právě to občas bývá předmětem řešení, že jaktože nejde už na záchod…
@stinga píše: ? moje dcera má mezi 2 a 3 rokem a teprve se na nočník učí se střídavými úspěchy, takže podle tebe už nočník sebrat? že by se dítě z plenek muselo učit zrovna na záchod?
Beru to tak že pokud dítě nastupuje ve 3 do školky mělo by být už plně převedeno na záchod. První dcera na nočník chodila od 9 měs. od 11 si dokázala „říct“ ve 2 chtěla na záchod „jako velká“ ve 3 nástup do školky bez jediné nehody…druhá dcera nyní 11 měs začíná chodit na nočník občas si sama ukáže, ale samozřejmě je to na individualitě dítěte ![]()
@VerčaZav píše:
Beru to tak že pokud dítě nastupuje ve 3 do školky mělo by být už plně převedeno na záchod. První dcera na nočník chodila od 9 měs. od 11 si dokázala „říct“ ve 2 chtěla na záchod „jako velká“ ve 3 nástup do školky bez jediné nehody…druhá dcera nyní 11 měs začíná chodit na nočník občas si sama ukáže, ale samozřejmě je to na individualitě dítěte
moje dcerka si do 16m odmitala na nocnik sednout, rvala jako pominuta. Takze nejake cviceni na nocnik neprichazelo do uvahy. Nakonec se to moji mamce podarilo zlomit tim, ze dceri poustela u toho pohadky a dcerka uplne v tranzu z krtecka sedela na nocniku.
Ted ve veku 2,5 let chodi sama na nocnik, zvladne si stahnout obleceni, vycurat se, utre se toaletakem a zase oblekne. Na noc mame nadale plenu, protoze v noci se pocurava. Njn, tak to proste je.
@spiritt Můj pětiletý chodí na záchod, ale pokud se třeba dívá na pohádky a nechce odejít na WC aby nezmeskal ani kousek pohádky, tak taky používá nočník. V noci taky jde na nočník. Neřeším to.
V peti na nocnik
mazec. Taky bych se blbe divala, ale co uz, vase dite, vase vec ![]()
@smurfka píše:
V peti na nocnikmazec. Taky bych se blbe divala, ale co uz, vase dite, vase vec
přesně
@stinga píše: ? moje dcera má mezi 2 a 3 rokem a teprve se na nočník učí se střídavými úspěchy, takže podle tebe už nočník sebrat? že by se dítě z plenek muselo učit zrovna na záchod?
Můj mladší syn chodí na nočník od roku a půl, teď už má přes 3 roky a stále vyžaduje jen nočník, právě proto že je na něho tak dlouho zvyklý. Právě to jsem slyšela už od mnoha maminek, že ty děti co se odplenkovaly později, tak že třeba nočník přeskočily a začaly chodit rovnou na záchod. Zatímco ten můj co se naučil na nočník celkem brzy tak prostě už je na něho tak zvyklý, že si někdy říkám že asi bude nočník používat až do 18 let. ![]()
@VerčaZav tak máš šikovné děti, moje dcera do 26 měsíců ječela, když si měla sednout na nočník, jako by byl rozžhavený - prostě to nešlo ani po dobrém ani po zlém
teď doma na nočník chodí, ale když jsme kdekoli mimo domov, tak má pleny, protože na nočník nechce, ani v miniškolce na záchůdek nejde
tam můžou mít děti pleny, vím, že to není dobré, ale v podstatě jsem vděčná aspoň za nějaký posun, což je to domácí čurání a kakání na nočník, ještě bylo dlouho, že močení do nočníku šlo, ale na velkou jedině do plen
![]()
@bublinek, @stinga ono se to tem matkam lehce pise, kdyz nezazily jake to je mit dite, ktere na nocniku sedet nechce. Moje dcera je mimo jine i hodne ziva, i ted na 2,5 letech je tezke ji udrzet par sekund v klidu. V 9-12 mesich to bylo absolutni sci-fi. I kdyby se nebranila sednuti na nocnik, stejne by tam nezustala sedet. To se pak tezko na nocnik uci.
A jak naucit dite necurat do plen ve spanku, to uz fakt nevim. Nejake rady?
@warita na noc se dítě naučit nedá..přes den ano, na noc musí uzrát. Tam to fakt nejde.
syn měl na noc pleny snad do 4 let. Tvrdý spánek, nemožnost se probudit, i když byl počuraný tak mu to v noci nevadilo. Prostě tam by nepomohlo ani kdybychom ho co dvě hodiny budili a nosili čurat.. sice by se nepočural, ale ani by nevěděl že čurá, takže by to bylo k ničemu.
Na noc to naučit prostě nejde. Dávat dvě hodiny před spaním málo pití nebo žádné a čekat…to přijde..Taky jsem měla nervy, že má na noc ve 4 ještě plenu, ale nakonec se začal budit sám, dozrál k tomu.
@warita jo někdo má tabulkové předpisové dítě, tak to je jiné
moje dcera je také velice živá, taky když jsem ji zkusila posadit na nočník kolem roku, tak okamžitě zdrhla
a v roce a půl jsem ji chtěla začít učit, to už chápala, co se po ní chce, ale naprosto to bojkotovala, řvala jak tur, tak násílím ji učit na nočník - to prostě nešlo, ječela, propínala se, hadrovatěla - tak bohužel cílené učení začlo až ve 2 letech a 4 měsících - a to ještě čurá za 2 lentilky a kaká za čtvereček čokolády ![]()
jak ji to pak odnaučím, to teda nevím ![]()