Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Řekla bych že někde mezi 2 a 3 rokem max. každé dítko potřebuje svůj čas ![]()
To záleží asi i na dítěti. Když ti napíšu, že u dítěte staršího 2,5 roku bych to netolerovala, tak co? Dítě na záchod nechce a začne se počůrávat, zuřit, udělá si blok.
Jako osobně bych to viděla, že od těch 4 let by už mělo asi chodit normálně na záchod, ale aby k tomu to dítě nebylo nějak nucené.
@spiritt píše:
Je tu spousta témat kdy začít s nočníkem, ale já mám opačnou otázku- do kdy myslíte, že je ještě tak nějak tolerovatelné, že dítko používá nočník místo wc?
Doma - asi do ty doby dokud mas nervy na to uklizet to po nem ![]()
A pak jsou místa, kde nocnik neni k dispozici, takze stejne musi na zachod (skolka, navsteva, atd)
Mám kluky 2,5 a 4,5. Oba umí na nočník i záchod. Starší chodí na nočník kakat, prý mu to jde líp, což chápu a nemám v plánu mu to zakazovat. Mladší to střídá tak nějak dle libosti, nemá žádný systém. Neřeším to, jsou schopni se vycurat i vykakat kdekoliv, takže nemám důvod nocnik omezovat. Něco jiného by bylo, kdyby odmítali cokoliv krom nocnik, to bych řešila asi kolem třetího roku.
Synovi budou koncem léta 4 a až teď jde občas místo na nočník na záchod, když jsme někde kde nočník není tak si dojde kamkoli. Jediné s čím má problém že když chce čůrat venku tak si chce úplně svléknout kalhoty a trenýrky protože má strach že je počůrá (to nám zkazila přehnaným strašením babička). Myslím že je to hrozně individuální.
Jsou i místa, kde záchod není k dispozici po ruce, takže nočník, dokud je třeba. Však kdo by se chtěl trnácet třeba v noci přes schody a tak, u dětí to může být problém i přes den, když jdou na poslední chvíli, když hold není možné mít WC na každém patře, či přímo v obydlí, nočník je řešení v jakémkoli věku ![]()
S dcerou chodíme na kontroly na nefrologii a Dr. mi říkala, že nekvalitnější vyprázdnění je z dřepu, tzn. na nočníku.
Dcera má 5 a doma stále používá nočník. Ve školce mají nízké WC tak je to v pohodě, ale doma je WC vyšší a je pro ni i složitější se tam dostat.
@spiritt Na kakání jsem nočník nechávala do té doby, dokud se jim tam „vešlo“ hovínko (tzn. nezůstávalo obtisklé na zadku. Což bylo kolem druhého roku. Ale oni neměli problém s přechodem na WC, nočník preferovali spíš kvůli samostatnosti chození, na WC jsem musela pomoct s prkýnkem. Čurání šlo tak nějak s tím, ale jinak bych nočník zrušila v době, kdy by začali přečurávat okraj. Teď máme nočník vytažený kvůli miminku, ale kluci (skoro 4 a 5,5) ho občas použijí, když se jim chce čurat a záchod je obsazen dospělým.
Vídávám kluka, 3 r a kousek, dělat potřebu na nočník a přijde mi to už takové divné ![]()
Dceři jsme teď v necelých třech vyměnili záchod za nočník, sama si vybrala schůdky v obchodě a bylo to v pohodě. Ale kdyby se ji to nezdálo nezakázala bych ji zatím nočník. Myslím že i do 4let by mi to nevadilo.
@bublinek píše:
S dcerou chodíme na kontroly na nefrologii a Dr. mi říkala, že nekvalitnější vyprázdnění je z dřepu, tzn. na nočníku.
Dcera má 5 a doma stále používá nočník. Ve školce mají nízké WC tak je to v pohodě, ale doma je WC vyšší a je pro ni i složitější se tam dostat.
Jojo, i dospělý by si měl pod nohy na záchodě dávat stupínek, je to i prevence hemoroidů.
A turecké záchody jsou na to nejlepší.
Syn používal do 4 let, a já byla rada, protože na záchodě vzdycky všechno občural, ve školce na zachod problém neměl, ty jsou níž ![]()
Dcera chodila na zachod uz ve 2 a pul letech… S redukci
Příspěvek upraven 05.05.19 v 10:15
@VerčaZav píše: Řekla bych že někde mezi 2 a 3 rokem max. každé dítko potřebuje svůj čas? moje dcera má mezi 2 a 3 rokem a teprve se na nočník učí se střídavými úspěchy, takže podle tebe už nočník sebrat? že by se dítě z plenek muselo učit zrovna na záchod?
Moje chodí sama na záchod od dvou let. Vybrala si stupínek a prkýnko a zhruba od tři let už chodí i bez prkynka. Teď máme nočník vytáhlý kvůli mladší a starší (4 roky)ji to strašně chce naučit, takže se někdy do nočníku vyčůrá, ale že bych z toho skákala radostí, tak to neskáču. Na druhou stranu, pokud by se měla počůrávat, tak ať jde radši na nočník.
Moje dcera chodi samostatne na nocnik, vek skoro 2,5 let. Mne to vyhovuje, mimo jine mam kontrolu kolik toho vycurala a jak tmave ma curanky.