Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mám šestiletou dceru a se zuby trápení, protože je po úrazu na horní mléčné jedničce. Vypadaly jí 3 zuby dole, 2 jedničky a dvojka a vyrostly jí jen 1 jedničky a na tu dvojku tam zatím není místo. Ptala jsem se zubaře a tvářil se jako že co plaším a říkal, že zub vyroste za těmi jedničkami a jak to začne vypadávat všechno, takže se posune do správné pozice. Ale stejně jsem z toho nesvá, protože dceři vypadaly teď 2 zuby nahoře a zatím nic nového už dlouho neroste a po tom úrazu jednička také ne. Na to neříkal taky nic, prý je ještě čas, že některým dětem narostou zuby hned aněkterým to trvá, než se trvalé zuby objeví.
Taky sem to měla jako malá, hlavně u horních jedniček. Rostly mi jakoby za sebou, ale časem jak vypadly ty zuby kolem se mi to srovnalo. Zubarka strašila rovnátkama a nakonec dobrý, jak mi v pubertě narostla pusa tak se tam ty zuby krásně vešly a srovnaly se do lajny ![]()
Moji dceři nejdřív rostly nové zuby vpředu dole, za mléčnými. Tak jsme musely „rozkyvat“ a
Vy trhat ty mléčné. Taky ty nové rostly křivé, jako by se tam nemohly vejít. Zubarka doporučila, aby vždy, když si vzpomene, zoubky jakoby tlačila jazykem dopředu na jejich místo. Časem se to opravdu srovnalo.
Děkuji moc za Vaše reakce, díky kterým jste mě uklidnily. Zatím to tedy nebudu řešit a budu věřit, že příroda je mocná a zoubek se mu pak sam srovná.
Ale opravdu to vypadá děsivě jak ten zub roste za zubem ![]()