Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@warita jo někdo má tabulkové předpisové dítě, tak to je jiné
moje dcera je také velice živá, taky když jsem ji zkusila posadit na nočník kolem roku, tak okamžitě zdrhla
a v roce a půl jsem ji chtěla začít učit, to už chápala, co se po ní chce, ale naprosto to bojkotovala, řvala jak tur, tak násílím ji učit na nočník - to prostě nešlo, ječela, propínala se, hadrovatěla - tak bohužel cílené učení začlo až ve 2 letech a 4 měsících - a to ještě čurá za 2 lentilky a kaká za čtvereček čokolády ![]()
jak ji to pak odnaučím, to teda nevím ![]()
@stinga píše:
@warita jo někdo má tabulkové předpisové dítě, tak to je jiné
moje dcera je také velice živá, taky když jsem ji zkusila posadit na nočník kolem roku, tak okamžitě zdrhla
a v roce a půl jsem ji chtěla začít učit, to už chápala, co se po ní chce, ale naprosto to bojkotovala, řvala jak tur, tak násílím ji učit na nočník - to prostě nešlo, ječela, propínala se, hadrovatěla - tak bohužel cílené učení začlo až ve 2 letech a 4 měsících - a to ještě čurá za 2 lentilky a kaká za čtvereček čokolády
jak ji to pak odnaučím, to teda nevím
ja nedavam odmenu dopredu, ale az PO vykonanem dile. A jeste k tomu vyzaduje krtecka v TV. Ted jak je starsi, tak uz si na nocnik sedne sama a momentalne povazuje za odmenu to, ze si muze po potrebe utrit prdelku toaletakem. Na tom trva a nedejboze, ze na to neni cas, to hodi hysterak. Po utreni jdeme spolu vylit nocnik do zachoda a tam muze curanky splachnout. Je z toho uplne blazena a na cokoladku si vetsinou ani nevzpomene.
Jo a taky mnohem radsi davam gumoveho medvidka a kdyz uz to musi byt lentilka, tak rovnou procvicujeme barvy. Lentilku dostane, ale musi spravne rict, jakou ma barvu, jinak ji snim ja.
@warita my taky dáváme odměnu až po vykonaném díle
a taky musí říct barvu
ale to se jí nedaří, říká na modrou voda, na zelenou tráva, na růžovou „meme“ to je zmrzlina, kdyby to mělo být správně, tak nedostane ani jednu lentilku ![]()
já mám spíš strach, jak ji pak od toho odnaučit ![]()
jo a taky se musí utřít sama, to vyžaduje a chodíme obřadně vylévat do wc a splachovat, na splachování si vždy obalí ruku toaleťákem, to nevím jak ji napadlo ![]()
Syn mi chodí na nočník i ve 4,5 letech, občas de na záchod. Ve školce ani jinde nemá problém jít na wc. Asi je to spíš o připravenosti rodiče ten nočník vzít
V osmnácti na něj určitě chodit nebude ![]()
@Laurie nevím, dle mě to je spíše do lenosti rodiče..prostě doma nočník není, tak ti ho nedám.
Když umí na ten záchod jinde, nevím proč by nemohl i doma. ano do 18ti na něho chodit nebude, ale ani v pěti na něho nemá chodit.
( pokud má doma mladšího sourozence, který na nočník chodí, vysvětlit že už je velký, a že nočník je jen pro malé děti )
@smurfka o rodičích je to určitě, ale jak bylo psáno na předchozí stránce, dítěti se líp kadí na nočníku než na velkym záchodě. Nemyslim si, že by z toho měl mít psychickou újmu
z toho nočníku
@stinga píše:
@warita my taky dáváme odměnu až po vykonaném dílea taky musí říct barvu
ale to se jí nedaří, říká na modrou voda, na zelenou tráva, na růžovou „meme“ to je zmrzlina, kdyby to mělo být správně, tak nedostane ani jednu lentilku
já mám spíš strach, jak ji pak od toho odnaučit
jo a taky se musí utřít sama, to vyžaduje a chodíme obřadně vylévat do wc a splachovat, na splachování si vždy obalí ruku toaleťákem, to nevím jak ji napadlo
LOL, to snad neni pravda, my mame uplne to stejny:
ja: leonko, co je to za barvu?
Lea: jako karkulka
ja: ano, a karkulka ma jakou barvu?
Lea: ma barvu jako jahudka
a jeste se na mne lisacky culi. Jeste ji to tak uplne nejde, ale uz se to zacina darit. Obcas se i trefi do spravne barvy, pak se tesim jako mala. Ona je hodne sikovna, ale barvy ji nejdou…
@stinga k barvám - ona je určitě umí, jednou se zapomene, správně pojmenuje a bude už označovat správně.
Naše taky toto využívala, červená byla jako krev
@warita že, to je zajímavé, jak člověk realizuje něco, co přesně stejně dělá úplně někdo jiný
naše malá je taky velká šibalka, myslí si, že celý svět je jedna velká sranda, ale když něco nesmí nebo musí, tak často dělá scény
mně teď teda začalo vrtat hlavou, jak ji pak naučit na ten záchod, zkusím to na dovolené, jakože tady nočník nemají, tak se musí chodit na wc
@smurfka píše:
@Laurie nevím, dle mě to je spíše do lenosti rodiče..prostě doma nočník není, tak ti ho nedám.Když umí na ten záchod jinde, nevím proč by nemohl i doma.
proč o lenosti rodičů? přece, když dítě chodí na nočník, musím ten nočník pořád nosit splachovat a nočník vymýt a vysušit - my máme hrací a ten nemůže zůstat ani vlhký, jinak hraje pořád - až bude dítě chodit na wc, budu mít rozhodně míň práce, spláchnu, utřu zadeček a bude to
@stinga píše:@smurfka píše:
@Laurie nevím, dle mě to je spíše do lenosti rodiče..prostě doma nočník není, tak ti ho nedám.Když umí na ten záchod jinde, nevím proč by nemohl i doma.
proč o lenosti rodičů? přece, když dítě chodí na nočník, musím ten nočník pořád nosit splachovat a nočník vymýt a vysušit - my máme hrací a ten nemůže zůstat ani vlhký, jinak hraje pořád - až bude dítě chodit na wc, budu mít rozhodně míň práce, spláchnu, utřu zadeček a bude toPro5toze se ten rodič bo5ji udělat nepříjemný krok. Proč by s dítětem něco řešil, když je pohodlnější ho nechat tak, aby se treba nevztekal a rodič měl klid. Pozor, mluvim o 4-5 letem a starším dítěti, které už by mělo pochopit co a jak, kterému už jsme schopni něco vysvětlit. Ne o malém prckovi do tří let. Prostě v peti letech už děcko chápe a za mě, je to ostuda těch rodičů že takove dítě ještě chodí na nočník i když jen doma🤔. Proste v tomhle veku je to jen o zvyku, ne o potrebe a to je pro rodice neprijmne brat detem neco na co jsou zvykly ale uz to nepotrebuji, radeji to nechaji tak, aby meli svaty klid
Příspěvek upraven 07.05.19 v 05:50
@Laurie píše:
@smurfka o rodičích je to určitě, ale jak bylo psáno na předchozí stránce, dítěti se líp kadí na nočníku než na velkym záchodě. Nemyslim si, že by z toho měl mít psychickou újmuz toho nočníku
Hele ja kdyz kadim taky mam na záchodě schůdky aby to šlo líp, je to pohodlné atd. Teda je to tam kvůli dětem ale občas si tam nohy taky odlozim, kdyz to je pod záchodem. Taky bych mohla rict ze to je fajn a zacit chodit na nocnik, prece to jde lip a je to zdravy, 🙄 vzdycky je nejaka moznost. ![]()
@smurfka aha, tak to jo, taky nemíním malou nechat třeba po 4 letech chodit na nočník, teď má 2,5 a zatím na nočník chodí jenom doma, když jsme kdekoli jinde, tak bohužel stále plena, chodí do miniškolky a tam má také plenu, na záchůdek tam nechce ![]()
ale od 1. září půjde do normální školky, tak se to musí naučit
Ale je to zajímavé téma, protože vždy se všude řeší, jak dítě odplenkovat, ale rady a diskuse, jak dítě „odnočníkovat“ je tu snad prvně
@stinga píše:
@smurfka aha, tak to jo, taky nemíním malou nechat třeba po 4 letech chodit na nočník, teď má 2,5 a zatím na nočník chodí jenom doma, když jsme kdekoli jinde, tak bohužel stále plena, chodí do miniškolky a tam má také plenu, na záchůdek tam nechce
ale od 1. září půjde do normální školky, tak se to musí naučit
tak to je čas..já svoje děti učila na nočník až ve 2 letech a 3 měsících..do 2,5 let bez nehod přes den. Malá teda rychle pak přešla na záchod se schůdkama, staršímu to trvalo ale do školky už na záchod taky chodil i doma..vybrali jsme dětské prkénko ( regulaci ), schudky a do září to uměl..tak držím palce. Je fakt že v těch školkách jsou super malé záchody, tam je to fajn, že dítě dosáhne na zem a nejsou potřeba žádné schůdky, a je to pohodlne.