Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj
Zajímalo by mě, do kdy jste plně kojily. Teda kdo kojil plně přes 6M.
Díky
Já kojila cca do 8měsíců, pokud nepočítám následné neúspěchy s příkrmy a asi dvojí začátek, ale to byla otázka asi měsíce navíc, ale i s těmya příkrmama. Nicméně u dalšího začnu dřív
Plně jsem kojila do osmi měsíců, ale měla jsem zakázáno příkrmy, malá byla hrozně tlustá, nakonec se držela prsu dva a půl roku a bylo to zbytečně moc, těžko se odstavovala, už bych to udělala jinak. Myslím si, že není na škodu učit ditě na jiné chutě od šestého měsíce.
My to měly klasicky asi do toho půlroka a pak s problémy sem tam příkrm,což se tak do měsíce vytříbilo.
Myslím,že plné kojení má smysl opravdu jen do půl roku věku dítěte.Podle mého názoru dítě potom začíná potřebovat i jiné věci a vitamíny obsažené v zelenině a ostatních příkrmech,jen mlíko samotné určitě nestačí.I když někdo kojí plně třeba do 9 měsíců,já si myslím,že to dobré není.Částečně jasně,ale určitě ne plně.
Ahoj Anajka a Alžbětka 16 měsíců
Ahojky,plně jsem kojila do konce 7 měsíce, teď jsme začaly příkrmy.V poledne masozel. příkrm a odpoledne ovocnou přesnídávku.Jinak mezitím kojíme a to ještě 2-3krát v noci.Mějte se
Salecka+Vojta 9 měs. ![]()
Já kojila plně 6,5 měsíce - se schválením MUDr. Kvůli možnosti alergie jsem chtěla plně kojit déle než 6 m.
Mléka jsem měla dost, ale v těch 6,5 m synovi už nestačilo, chodil na mlíko tak po 1,5 hodině. Taj jsme začali s příkrmem.
Janka
Ahoj, ja jsem kojila plne 6 mesicu, ale s prikrmy jsme zacinali velmi opatrne. Zacinali jsme na doporuceni lekare hruskou, coz melo uspech, ale dcera se tim nijak necpala, proste tri lzicky a dost. Takze asi do osmeho mesice mela jako hlavni stravu MM, pak zacala papat trochu vice. Celkove jsem kojila do dvou let, odstaveni nebyl problem - odjela jsem na jednu noc pryc a bylo to.
MirusE
Ja kojila dobrovolne plne do ukonceneho 7m a pak 2m nedobrovolne, protoze syn nic jineho nechtel. Ted je mu rok a tyden a sem tam se stane, ze dva i vic dnu plne kojim. Kdyz mu neni dobre nebo lezou zoubky. To nic jineho nechce.
Vsichni radili, at plne kojim co nejdele. Ale pak to opravdu byla hruza s prikrmama. Synovi varim a ma exem. Takze jsem strouhala, mixovala a vztekala se a vyhazovala o 106. Priste taky zacnu s prikrmama driv. Treba se ale mylime, kdyz si myslime, ze deti nechteji prikrmy, kdyz zacneme pozdeji. Nevim. Ale ja jednou driv urcite zacnu.
Ted ji pekne denne 3 porce a 4-6× denne kojim. O noci radeji pomlciim, to mam pocit, ze kojim porad.
Ahojky!
Já jsem kojila plně do šesti měsíců, teď už přikrmuji. NA oběd masozel.příkrm, odpoledne přesnídávka a večer jsem chtěla dávat kaši, ale bez úspěchu. Verunka jí vůbec nechce. Mezitím stále kojím.
Papa L
Ahojky,
tak já mám trošku jinou zkušenost - s ohledem na hrozící alergie jsem naprosto plně kojila do ukončeného osmého měsíce, pak jsem začala klasicky s mrkví a bramborem… a příště to udělám rozhodně stejně! Myslím, že spojitost mezi delším plným kojením a odmítáním příkrmů je nesmysl. Ale toť jen můj názor.
Tak hodně štěstí, ať už se rozhodněš jakkoliv!
Šárka
Ahoj Všem, chtěla bych obnovit diskuzi. Dnes jsem byla s dcerou na půlroční prohlídce. Myslela jsem, že budeme začínat s příkrmy a doktorka mi řekla, že malá krásně prospívá a ať dál kojím a nic nedávám. Další kontrola až za dva měsíce. Máte to někdo také tak?
@Katerina000 Ne, malý krásně prospíval, přesto jsem začala dávat příkrmy kolem 4,5 měsíce. Nevím no, alergolog mi říkal, že se v současné sobě už zase přechází k dřívějšímu přikrmování právě jako prevenci vzniku alergii, dítě by mezi 4.-6. měsíce mělo údajně ochutnat vše, včetně ryb. Kojení je super, ale zase aby si to dítko pak umělo poradit s většími kousky atp. Jako do 8. měsíce bych určitě výhradně nekojila, pokud by samozřejmě mimino nemělo jiný názor
. Mám osmiměsíčňana a ten má 4 jídla denně plus kojení ![]()
Mě doktorka říkala už na 4 měsíční kontrole, že mám začít přikrmovat mezi tím 4. a 6. měsícem, právě jako prevence alergií. Syn je plně kojený a prospívá v pohodě. Začali jsme v 5. měsíci, kompromis (a moc tomu jídlu stejně nedá, ani po měsíci).
@Katerina000 Mě doktorka radila plně kojit do 6.měsíce a i když malá prospívala pěkně tak po 6.měsíci začít pomalu přikrmovat… Malá o jídlo dost dlouho neměla zájem ještě v 8.měsících snědla sotva 3-5lžiček. Teď je jí 11.měsíců a třeba k obědu zvládne max 50-70g jídla, takže je stále hodně kojená, ale svědčí jí to roste a přibírá pořád krásně. Věřím tomu, že MM dokáže pokrýt potřeby dítěte určitě podstatně déle než jenom půl roku ![]()