Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, pisu za moji svagrovou, ma 10denni holcicku a silene trpi na prdiky, po kazdem kojeni jim place a to davaji Sab Simplex, taky davaji teply pytlicek se svestkovyma peckama na brisko, ale nic nezabira
Na to co ji, si dava svagrova sakra pozor, neporadite, co jeste jineho by mohlo u takhle maleho mimi pomoct???
Diky moc,
Simona
Ahoj
Nám celkem nic moc nepomáhalo. Sab simplex ten vůbec, někdy mohly tplé obkládky na bříško a masíování bříška a hlavně cvičení s nožičkama. Mě někdo chválil, že jim zabral gel Pupík na bříško. Ve čtyvrtém měsíci, už v zoufalosti jsme zakoupili rektální rourku, i když jsem byla zá:,–(ně proti a docela pomohla, použila jsem ji asi 5×, jinak se snažím prdíčky rozehnat normální cestou. Nechávám malého během kojení vícekrát odříhnout, dávám ho do úlevové polohy a zatím to jde.
Ahoj, asi ta nepotesim, nam nepomahalo vobec ale vobec nic, nakoniec som kupila rektalnu rurku a ta teda pomahala a to hned. My sme mali strasne problemy, mala si pritom „vyrevala“ aj pupocnu kylu. Nastastie problemy sa zazracne skoncili zo dna na den s ukoncenym 9. tyzdnom. Ja by som odporucala skusit tu rurku.
Ahoj
Malý mi leží bříškem na předloktí ruky,kterou ho držím za stehýnko, zádíčka má opřena o moje tělo a hlavička je volně na mém loketním ohbí. - říká se jí přesně úlevová relaxační poloha, dobře se mu při ní odříhává.
Ahoj.
Radimek měl prdíky jako většina chlapečků. Vyzkoušeli jsme: časté brkání i mezi krmením, Sam Simplex, gel Flatulin, masáže bříška a cvičení nožičkami, odpočívací polohu vleže na maminčině (tatínkově) ruce, rektální trubičku. Všechny metody byly někdy úspěšné, jindy ne. Rektální trubička byla metoda poslední záchrany. Vše přešlo v okamžiku, kdy se začal sám více pohybovat - natáčet na stranu a nakonec otočit se. V 5 měsících problémy ustávaly.
Beruška
Ahojky,
my máme stejný problém
Novorozenecká kolika jak vyšitá ![]()
Denně chodíme spát tak kolem jedné hodiny a vyzkoušeli jsme už opravdu všechno. Tiše závidím všem maminkám, co mají klidné a spokojené mimi.
Ovšem minulý týden jsem našla na internetu kapky BabyCalm. Velice špatně se shání a nebo kolikrát o nich ani lékárny neví, že existují. Tak jsem si je nechala objednat a tři dny už testujeme. Zatím ale musím zaklepat. Nevím čím to je, ale poslední tři dny, nám Vítek usíná už kolem desáté a ZATíM křečové stavy nebyly
Snad nám to vydrží
Naivní ale nejsem. Počkám ještě týden, to už bych mohla s určitostí snad říct jestli nám zabrali.
Pa, pevné nervy kamarádce , Andrea
Ahoj, napr. masaz briska Pupikem, popr. Fenyklovy cajanek. Sany.
Ahojky tak nám taky Sabík nezabíral, dobré je i když je chytnë záchvat bříškobol je strčit do kyblíčku s teplou vodou-taky to hodně pomáhá:-) rourka nám nepomohla, spíš když bylo potřeba tak byl pro nás lepší teploměr do zadečku:-)
Jinak cvičit s nožičkama.
Dávat na bříško:-)
Jinak my masírujeme bříško fenyklovým olejem od firmy Hádek je moc super a od té doby i prdíkuje sám:-)
A hlavně je udržovat v teplíčku:-)
Hezký den H+L:-))
Ahojky,
tak se opět zapojuji (jako pokaždé) do „prdíkové“ diskuze ![]()
S Pavlíkem máme s prdíky VELKÉ zkušenosti
![]()
V 1.řadě je podle mne důležitá strava maminky, ať si zkusí psát, co jí a po čem jsou prdíky horší (podle mé zkušenosti odpovídá prdíkový stav jídlu snězenému před cca 12 hodinami - někdy i o něco dřív).
U nás byly nejhorší : vajíčka
, melouny
, cibule a vůbec jakákoliv syrová zelenina, čerstvé pečivo, jablka … no teď mi tu radí můj přítel … "raději napiš, co Pavlíka nenadýmalo - což byl starší chleba třeba se sýrem, maso a nebublinková voda
- na tom jsem přežívala první 3.měsíce Pavlíkova života ![]()
Pak je dobré pít čaje .. buď jsou speciální, anebo nějaká klasika fenykl, kmín, atd. …
Dobré je cvičit s nožičkama, dávat mimčo na bříško (což teda Pavlík nesnášel), nosit v té úlevové poloze a masírovat (nám se osvědčilo nejvíc ve vaně ohřátou dlani … protože Pavlík je ve vaně rád a nejvíc se tam uvolnil a prdíkoval o sto šest - ale na to jsme přišli až později …)
A když už nepomáhá nic, tak asi ta rektální rourka, ale tu jsme používali, až úplně v nejhorších situacích … tak 3 - 4× celkem.
No a je fakt, že jak se miminko začne hýbat samo (mezi 3.-5.měsícem), hodně to poleví - FAKT!
I když úplně to u nás ještě nezmizelo… ale už víme jak na to ![]()
Tak hodně štěstí ! ![]()
Nechci strašit, pokud nepomůžou výše uvedené rady jak na prdíky,
a pokud pláče po každém kojení (hned), tak by se mohlo jednat o alergii na MM. Moje kamarádka to tak měla, jakmile přestala kojit a dala UM, bylo po starosti.
ahojky
zdravím - prdíky jsme řešili přesně 3měsíce a 1 týden - pak ze dne na den šlus - nepomohlo nic ani zmiňiovaný Babycalm .. a jak řekla naše pediatrička - miminka si to musí přetrpět… samozřejmě teplým na příšku, ulevovou polohou a cvičením s nožkama mu významně pomůžeš, ale problémů se tím úplně nezbavíš - bohužel - takÿ jsem byla zoufalá a někdy jsem brečela i s ním jak jsem byla bezradná, gelů milion a nic nepomáhalo , usínali jsme s mou dlaní na prckově bříšku - to se líbilo:)
tak ať to brzo přejde
Ahoj,na téma prdíky se už popsalo spousta papíru,ale když budou miminka,budou i potíže s prdíkama. ![]()
Měli jsme potíže cca od 6 týdnů a nezabíralo nic.Doktorka nám jako první nařídila bezmléčnou dietu matky.Prý se to dostává do mateřského mléka a je to veliký alergen.Způsobuje nadýmání a prudké bolesti bříška.Tak bych radila zkusit toto vynechat a zkusit to.Mějte se a hodně štěstí. ![]()
Salecka+Vojta 8m
Ahoj,
my jsme měli stejný problém. Kolikrát jsem s malou brečela, jak už jsem nevěděla, jak jí pomoci. Pak jsem slyšela o rektální rource, byla jsem její odpůrce, ale když už jsme zase jednou nevěděli, jak tý naší malý berušce pomoct, tak jsem jí prostě použila. Ptala jsem se na to doktorky, jestli při častým použití nebude mít potom problémy a říkala, že ne. Takže jsem jí používali opravdu několikrát denně. Miminko se uklidnilo, my taky a dneska, všechno v pohodě, žádné následky to nezanechalo. Jo, malou to přešlo asi týden před jejím třetím měsícem a od té doby v pohodě. Takže já bych se té rourky nebála, není nic lepšího, než těm našim drobečkům pomoct.
Přeju hodně štěstí.
Petra
Ahojky,
taky se připojuji k takto „postiženým“
![]()
Zkoušeli jsme všechno, co zde bylo již psáno, ale nic nepomáhalo.
Pak jsme začali dávat kapičky LEFAX a od té doby máme klid, ťuky, ťuk ![]()
Asi před měsícem jsem je zkusila přestat dávat, ale ouha. Tříměsíční kolika pokračovala i v 6měsících ![]()
Takže je dáváme pořád před každým kojo i jídlem. (doktorka nás ubezpečila, že dlouhodobější podávání ničemu nevadí).
zdar prdíkům ![]()
Lenka