Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj Gábi, já mám taky holčičku 20 m a s kojením jsme na tom úplně stejně, 2× denně (ráno a před spaním) a 1× v noci (dala by si i 2× hlavně když jí lezou zoubky, ale už nepovoluju
). Zatím jí kvůli alergii na kravské mléko nedávám žádné výrobky z KM a tak s plnou podporou pediatra chci vydržet min. do 2 let. Pak už bych chtěla začít pomalu odstavovat, ale bude to s mým závisláčkem asi boj
Jinak na veřejnosti se mi nikdy pod tričko nesápe
. Znám několik mamin co mají stejně staré nebo i starší děti a vyhovuje jim to a stejně tak i ty, které ještě před rokem mimčo odstavily. Je to jen na tobě a malé jak vám to vyhovuje a nikdo ti do toho nemá co mluvit!
Lucka a Petra (20m)
Ahoj,
po příchodu z porodnice jsem myslela, že nevydržím kojit ani 6 měsíců. Měla jsem ragády a plísně. Pořád jsem všem říkala, jak to bolí, ale nikdo mi neřekl, tak přestaň, takže to přestalo bolet. Pak jsem to chtěla ukončit po příkrmech - samozřejmě v závislosti na přání holek. Nejprve jsme zrušily kojení po obědě, potom odpolední kojení, dopolední kojení. Před týdnem mi holky daly najevo, že večer po lahvi už nechtějí, takže nám zbylo kojení jen ráno. A s tím asi ještě dlouho nepřestanu, protože se mi opravdu ráno nechce chodit dělat mléko. Jedna se vzbudí třeba v půl sedmé, tak nakojíme a spíme do půl deváté. Druhá se vzbudí třeba až v osm a tak podobně. Někdy se obě vzbudí třeba v šest, tak je nakojím a spíme dál. Vůbec se mi nestalo, že by mě holky někde na veřejnosti lezly za tričko a měly nějaké prupovídky. Kojení v noci jsem zrušila asi před 5 měsíci a pochopily to hned a od té doby spí celou noc. a já z toho měla takový strach. Martina a kvíďata
Ahoj,
ja jsem rozhodnuta kojit max. do 2 let. Po sestinedeli to vypadalo, ze po udesnem zanetu nebudu kojit vubec, ale kupodivu to vyslo a kojim doted (ted 2× - 3× denne). Mam doma zavislacka, ktery nikdy nechtel dudlik a neusne jinak nez u prsu(jen vyjimecne jinak). Takze jsem zvedava, jak se mi povede ji odstavit, asi to bude tezke, ale taky mam pocit, ze kojeni ma smysl tak do tech dvou let. Je to ale jen muj nazor.
K lezeni pod tricko - moje dcera leze pod triko i babicce a tatinkovi (asi se chce presvedcit, jestli by to uzasne a skvele MM neteklo i od nekoho jineho ![]()
Mroe
Ahojky,
taky patřím vlastně jsem patřila mezi „nenormální matky“ ,které kojí „velké“ dítě. Eliška měla v červenci 3.roky a s kojením jsme skončily v srpnu vysvětlila jsem jí ,že půjde do školky a potom jsem už chtěla přestat i sama,tak jsem ji vysvětlila,že jsem byla u paní doktorky a ta mi dala tabletky a mlíčko už není vůbec ,ale vůbec dobré. pochopila to a to jsme před prázdninama kojili ještě 3-4× denně.Vzala to dobře a v pohodě. A co se týká kojení na veřejnosti ,tak kolem 16-18 měs. chtěla mít svůj klid a na veřejnosti kojo nevyhledávala a lození pod triko se nekonalo. Kojení je každého osobní věc a radit ,jak dlouho není na místě, nyní když se nekojíme ,tak máme problém s příjmem jakých koliv mléčných výrobků a mléka vůbec. Tak buďte rádi za kojení.
Ahojky, taky se podělím o zkušenost s kojením. I přes různé názory i doktorské jsem chtěla syna kojit syna do jeho 2 -2,5 let. Bála jsem se jakéhokoliv násilného odstavování, naštěstí pro nás oba se odstavil sám v 22 měsících. Já měla tenkrát problémy se zádama a nemohla brát žádné účinné prášky a syn byl v podstatě zvyklý na mlíčko už jen ráno a během dne se chodil kojením jakoby pomazlit. Každý den jsem mu připomínala, že už je velký kluk, že může pít i jiné věci než mlíčko, tak jednou ráno povídal, že už mlíčko nechce, že chce džus, toho jsem využila a od tý doby pro něj kojení bylo tabu, pomazlit na prsou ano, ale nic víc. Žádné umělé mlíko mi pít nechce, ale občas se smiluje a dá si jogurtové.
Klára a Tobiáš 26měs.
WHO odporuca kojit minimalne do 2 rokov, dalej pokracovat tak dlho ako to maminke a dietatku vyhovuje. Deti sa v priemere prirodzene odstavuju niekedy medzi 4-7rokom.
K lezeniu pod tricko - niekomu to pride divne, mne to pride mile. Dieta, ktore sa koji, je to to posledne, co by ludom malo vadit. Ak im nevadia ozrani, fajciari a kdejaki podivini, co su ich plne ulice, tak nech sa nenavazaju do deti!!! ![]()
Kojeniu zdar! ![]()
Ja myslim, ze to ma kazdy decko jinak. Mne se synove odstavili sami (prestali si o kojeni rikat) prvni ve dvoultetech a druhy asi v dvou a ctvrt letech. Treti decko ma dva a pul roku a taky uz asi pomalu koncime, uz na to kojeni nektery dny uplne zapomina.
Ahoj Fifíku no popravdě tajně doufám,že to prostě přijde nějak nanásilně samo,že mi sice u prsa bude ještě usínat,což bude sice 2× denně a jednou večer,ale kdy to člověk prostě nenaplánuje a zatím mi to tedy nevadí ,že přijde a koukne pod tričko a řekne si,možná budu za rok povídat jinak.Vím ,že do školy jí určitě kojit nebudu a až bude mít trochu rozumu ,aby to pochopila tak jí to určitě nějakým rozumným způsobem vymluvím,že se třeba mlíčko skazilo.Vím,že každá máma si to stejně musí zařídit tak jak to vyhovuje doufám,jejímu miminku,tedy já aspon se tím řídím a pokud se odstavování konná nenásilně tak at si to každá udělá kdy chce,že jo
.Znám případ kdy máma nechala vyhladovět tři dny a po těch třech dnech kdy mimi nic jiného nedostalo tak si prý moc rádo vzalo UM ,nad tímhle mi rozum zůstává stát
.Samozřejmě ,že to byl výmysl té mámy chudák to dítě ![]()
Eli
Ahoj, synovi je par dni pres rok a ja doufam, ze budu kojit co nejdele. Nejen proto, ze ma atopicky ekzem. Ale jako vysvetleni pro okoli uvadim prave to. Babicky uz v lete doufaly, ze jim ho dam na dovolenou. Tak to si v duchu rikam, ze budu kojit snad radeji do tri let:-)
Vsichni rikaji, ze jim prijde divne, kdyz se dite sape pod obleceni. Me to podivne neprijde a abych pravdu rekla , ani jsem to nikdy na ulici nevidela. Vitek, jak ma spolecnost, ktak by se v klidu nenapil. Musime byt v mistnosti sami. A to jsem ho to nijak neucila. Cim dal vic mu kazdy zvuk odvadi od kojeni pozornost. Kdyz mame navstevu, ani se nekoji. Jinak kojim 6× denne a min 4× nocne:-) Ale to bych hooodne rada odbourala. Ale to patri jinam.
Ahojky,
já jsem svoji 2.dceru kojila do jejích 2 let a 4 měsíců a byly kolem toho docela veselé historky: například když jsem holčičku vezla v nákupním košíku v Delvitě a ona se na mne začla sápat a křičet: Mámo, nakojit!
Věřím, že jí to bylo ku prospěchu (není ani moc nemocná), mně to nijak nevadilo, ale s odvykáním to bylo těžké - myslím, že pro ni to byl uklidňovací rituál a ten jsem jí vzala. No co mám povídat, brečely jsme obě, a trvalo to asi 14 dnů než jí došlo, že mlíčko už nebude. Musela jsem to ukončit - nechtěla jsem kojit ještě školní dítě
![]()
Ale jinak si fakt nedělej z lidí hlavu a koj tak, jak to vyhovuje vám oběma. Měj se hezky.
Ahoj Gábi,
já si myslím taky, že nejdůležitější jaký máš z toho pocit TY, že kojíš větší dítě!… Pokud to vyhovuje vám oběma, tak nevidím důvod přestat! Jenom bych se zamyslela nad klady a zápory. Pokud se kojí dlouho určitě to může být na úkor tvého zdraví a nevím jestli to vyváží ten přínos pro dítě, který si myslím je po 2 letech kojení víceméně jen na úrovni příjemného uklidnění… a to nemyslím jen uklidnění dítěte ale i nás maminek
.
Já jsem byla donucena ukončit kojení v 10m. kvůli zdravotním problémům, ačkoliv byl malý do té doby naprostý závislák, láhev přijal a slastně přivírá očička, když ho svírám v náročí, ALE slzy tekly, ne na jeho tvářičce, ale na mé
Kojení je opravdu něco vyjímečného, mě osobně dělalo moc dobře, že o mě mé děti takhle stojí, dodávalo mi sebevědomí a měla jsem pocit, že tolik něhy mi už nikdo nikdy nedá…
,
Tak ať už se rozhodneš vytvrvat, či pomalu končit, rozhoduj se jen podle sebe, a ne podle ostatních, příbuzných apod…ty zřejmě nechápou, co se ve skutečnosti za kojením ještě všechno skrývá..... (myslím tu emoční str.):D
Iriss+2svišti
Tak já kojím staršího syna už 2 roky a 8 měsíců a k tomu ještě mladšího půlročního. Vůbec žádný problém v ničem nevidím, na veřejnosti většinou už nechce, protože má plno jiných zájmů. A když chce, tak mu vysvětlím, že teď ne.
WHO doporučuje kojit do dvou let I DÉLE. Přírodní národy kojí běžně i pětileté děti. Jediný problém je v tom, jak to přijímají jiní lidé, pro které to nevím z jakého důvodu příjde až skoro úchylné. No ať si klidně zapije knedlo vepřo zelo mlékem, já si dám zase nealko pivo, co je komu po tom.
Myslím, že to má pro nás oba velký přínos. Jediný problém vidím v dalším těhotenství, to asi nebude možné při tandemovém kojení.
Věrka.
Ahoj,
myslím si, že přesně o tom to je - jak to cítí maminka. Pokud je jí kojení i většího dítěte příjemné, je podle mě nejlepší nechat dítě, až se odstaví samo. Souhlasím s tím, že kojení dítěte (ať mu je kolik chce) je to poslední, co by mělo veřejnost pohoršovat.
U nás to proběhlo taky naprosto harmonicky - Tomík se postupně odstavil sám, naposled pil asi týden před prvními narozeninami…
Kojení zdar!!!
Ahoj, těch názorů už tady bylo hodně,vesměs ti každý radí,aby jsi se vykašlala na příbuzný a lidi kolem,myslím taky,že by ti do toho vůbec neměli mluvit.Podle mě až přijde ten správný okamžik,tak to poznáš.Já jsem kojila dceru do 13 měsíců a takhle mi to úplně vyhovovalo a Alžbětka se odstavila postupně a přirozeně,žádné násilí. Ale taky si na druhou stranu myslím,že v tomto věku už je to úplně jedno,jestli kojíš nebo dáváš UM.Jen je to o hodně levnější a pohodlnější.Ahoj Anajka a Alžbětka 169 měsíců