Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, mám dotaz pro ty, které stále ještě kojíte. Mám téměř 20 m holčičku, kterou kojím 1× ráno, 1× večer a 1× v noci. Podle mé matky, tchýně, dětské sestry i doktorky už to téměř přeháním a kojit už nemám. Samozřejmě je to jejich názor, s kterým já nesouhlasím. Mě i mé dceři kojení vyhovuje a hodlám v tom pokračovat i nadále. Ovšem otázka je do kdy se to dá považovat za „normální“. Ráda bych, kdybyste se se mnou podělily o své zkušenosti s dlouhodobým kojením. Je tu někdo kdo kojí třeba i 3 leté dítě? Díky Lucka
Ahojky,
jak vidíš na metříku, mě osobně se tenhle dotaz ještě vlastně netýká, ale chci se podělit o zkušenost z okolí: přítelova sestřenice přestala kojit v den dceřinných 4.narozenin… Byla samozřejmě za blázna a já nevím, co ještě, ale vydržela. Byla přesvědčena o tom, že dělá dobře, mléko měla i po letech, kdy kojila jen 1× za den, prý nepravidelně - někdy ráno, někdy večer, někdy v noci.
Několik dnů musela maminka malého „psychicky připravovat“ na to, že „prsíčko už nebude“. Vzpomínám si, jak mi přišel malý oznámit, že už je veliký kluk, protože maminka mu už nedává cucat prsíčko ![]()
Takže dělej, jak ty uznáš za vhodné a pokud je to pro tebe opravdu důležité, neodradí tě od dalšího kojení ani připomínky rodinných příslušníků atd. …
Mějte se krásně!
Ahoj,
já osobně jsem kojila do 1roku, protože jsem to tak prostě chtěla. Mě samotné by to bylo nepříjemné, kdyby mi kluk lozil pod triko, kdykoliv si na mlíčko vzpomene
(to jsem jednou viděla u jedné asi 2leté holčičky v autobuse, mamka se jen červenala).
Ale myslím, že to záleží jen a jen na tobě, pokud to tobě nevadí kojit tak velké dítě, tak bys měla vydržet, snažit se neslyšet narážky okolí…pro svoje dítko děláš určitě jen dobře ![]()
Hodně štěstí!
ahoj,
tak já poslouchám to samé.jen doktorka stojí při mě.naší kačence bude 18m a určitě nechci přestat dřív než ve dvou letech.nejraději bych byla,kdyby se kačenka odstavila sama.a kojíme tak 4-5 za 24hod,když je nemocná tak je téměř jen na mm a to je často.spíš mám já problém s tím,že mě bolí zuby,kosti a začali mi padat vlasy,ale stojí mi to za to.já budu kojit prostě tak dlouho,dokud bude kačka chtít a já to považovat za správné.
luka a kačenka 17,5m
Původně jsem myslela, že s kojením skončíme s prvními zuby (to jsem byla těhu), pak jsem si řekla, do příkrmů a dost. Jenže nám to šlo, bylo to pohodlný a řekla jsem si, do roka, maximálně však do roka a půl.
Nakonec to dopadlo jinak, začaly nám růst horní zuby (po 8měsíci), navíc mi moc nejedla příkrmy, blbla v noci a mě kojení začalo být silně nepříjemný. Takže jsem se rozhodla pomalu začít odstavovat s tím, že nejdýl do konce roku to chci ukončit. Pro mě to bylo fakt dost nepříjemný. To začalo někdy kolem června. Pomalu jsem omezovala a vynechávala a nakonec jsem kojila jen v noci a to jsem zrušila k Bářiným prvním narozeninám. Ještě asi po týdnu, když jsem měla pocit plnosti, jsem jí prsa dala, vypila to, ale rozhodně pak nechtěla víc.
Sama jsem to tak cítila, že to je správný a vhodný pro nás, navíc jsem nechtěla kojit jak dlouho a holka byla dost dlouho velkej závislák a brala jsem to tak, že lepší dřív, dokud to ještě nebere jen jako podudání. Na to mi to bylo nepříjemný. Stejně už moc nepila, spíš dudala a myslím, že to se dá nahradit.
Myslím, že to záleží na každém. Píšeš, že kojíš večer, ráno, v noci. To znamená, že příbuzní u toho asi nejsou, ne? Tak se do toho nemají montovat. Navíc pro to nemaj pochopení asi žádní (já viděla xichty, když holce bylo 9měs pryč).
Ale je fakt, že pokud chceš slyšet můj názor, asi bych pomalu končila.
Jinak u nás v deníčku nám psala taky jedna přispivatelka o případu, kdy paní musela k psychologovi, aby jim omohl odstavit 6leté dítě…nevim, ale podle mě nejpozději než jde dítě do školky, by mělo bejt asi bez toho, ale důvod ti vysvětlit neumím. Už takhle myslim, že po roce (i o něco dřív) z toho dítě nemá nic jinýho než jen to, že je s maminkou. Ale prosím, nechci tu rozpoutat vášnivé diskuse na totot téma. Byl to jen můj názor. Je mi jasné, že se do mě možná někdo obuje.
Ahoj,
mám 19ti měsíční holčičku, kojíme většinou poměrně často, ale je naučená, že kojíme jen doma, maximálně třeba u mých rodičů (rozhodně mi na veřejnosti neleze pod triko, jak tu někdo psal ![]()
V období, kdy leze nějaký ten zoubek je to krapet bolestivé, ale zase vím, že si u prsa uleví od bolístek.
Zkrátka, zatím mám mlíka dost, kojení nám oběma vyhovuje … a ostatním je po tom putna! ![]()
(P.S. Kojit do puberty nehodlám, zatím se u nás všechno vyřešilo přirozeně, postupně, nenásilně a v ten správný čas, tak doufám, že to tak bude i s kojením ![]()
Baghira
ahoj, no u mě to aktuální moc není, synovi je teprve půl roku, plně kojím a nevím jak to jednou bude s odstavením, ej to úplný závislák na prsu ![]()
Ale - četla jsem o tom různé články a vesměs se odborníci shodují na tom, že jakýsi smysl kojit (po zdravotní stránce) má max. do 2 let. Mě to přijde taky maximum. Jednak jsem zažila, kdy dítě nevybíravě leze pod triko mámě kdykoli a kdekoli a pak- tříleté dítě v podstatě už jí normální jídlos rodiči a představa ( s nadsázkou), že si dá k obědu vepřo knedlo zelo a zapije to pak MM mi přijde dost zcestná…:-)))
Kristýna
Ahoj holky, první holku jsem kojila do roku a půl a odstavení bylo úplně v pohodě. Teď máme druhou a myslím si, že to bude větší problém. Chce mlíčko po vyspání odpoledne, večer a pochopitelně v noci. Nemá dudlík a usne jedině u prsa. Vzhledem k tomu, že se budí hodně často, tak nevím, čím jiným bych ji v noci uspala. Ale třeba začne spávat líp. uvidíme. Ale víc než do dvou let bych to neviděla. Potom mě už ty děti přijdou velký a taky se mi zdá, že to mm nemá ten správný efekt. Ale nikomu do toho mluvit nechci.
Ahoj Helena ![]()
Ahoj no nedá mi to taky nereagovat,ikdyž nám je teprve rok tak i přesto si myslím,že kojit budu ještě další půl rok,tedy zatím to tak vypadá.
Naše malá sice papá všechno možné,ale né v takových dávkách ,aby jí to asi ůplně zasytilo to je od všeho trošku a vždy se tak po dvou hodinách nadudá tak pár loků(to je tak 3.min,takže asi 6× denně jí kojím),ale když jde spát to usíná jedině u prsíčka což je dvakrát denně přes den a v noci to jí taky kojím asi tak 5× samozřejmě ,že to bylo horší to jsme kojili každou hodinku,jelikož malá neuměla pít s flašky tak jsem jí ani nemohla dát nějaký čajík,takže skutečně jsme kojili do půli roka co hodinku
.Takže jí kojím tak 11× ve dne i v noci dohromady.Sa mozřejmě ,že se to dá vydržet vždyt co by člověk pro své dítě neudělal
.Zatím si s tím hlavu nelámu však jednou jí to vysvětlím ,že už mlíčko došlo sice nevím jak,ale snad to pochopí.Jinak můžeme zde založit na toto téma diskusi a vracet se sem jak to u vás je aktuální ![]()
Eli
Já do toho sice ještě nemám co mluvit
ale když jsem slyšela v práci kolegyni, že její dcera si chodila „jen tak nasucho cucnout“ ještě v sedmi letech, šla jsem do mdlob… ![]()
Elcinku, no a právě nejedení byl další důvod, proč jsem kojo omezila (omezovala jsem nejdřív ve dne a nakonec noci)…jak jsem jí po jídle nedala, začala mi jíst víc. Protože do tý doby mi hrála na to, že jí dam prso…
Ale jinak jak říkám, jsem tolerantní, je to každýho věc:) a vlastně vám tak trošku závidím:) Mrzí mě nekojení, ale nelituju toho, že jsem to ukončila.
Mam pocit, že větší potíž s odstavením máme my než naše děti;)
Ahoj Gabčo no právě ,že mezi těmi dvěma hodinkami co nekojím tak se prostě snažím dávat jí co nejvíc papání,ale i přesto si prostě musí aspon trochu cucnout ,je pravda ,že někdy to vydrží i tři hodinky,ale to už musí bejt a v noci to opravdu nevím co bych jí dala jinýho do pusinky ,když je zvyklá na cecík .Pít umí jenom z hrnečku takže nehrozí ,že bych na ní v noci rozsvítila
.Tedy po pravdě mě by nejraději vyhovovalo,kdyby chtěla cecík už jenom v noci ,tak ráda bych už odešla třeba ke kadeřnici na dýl jak na hodinku ,ale nemůžu
.Jenže na druhou stranu si zase řeknu co já bych tam hledala ,že jo
.Ale vím,že jednou až to skončí tak mi to taky bude chybět to její když přijde a koukne mi do výstřihu a řekne kekík(cecík) ![]()
Ahoj Elcinku,
teď je to ještě roztomilé, ale tobě by nevadilo, kdyby to malá dělala ještě ve dvou nebo třech letech? Že by přišla a řekla „cecík“
? To vůbec nemyslím nějak zle, jen se ptám…
Jinak myslím, že kojit do roka a půl je ještě v pohodě, znám dost mamin, které taky tak kojily…ale vlastně kdo může říct, do kdy je to v pohodě a do kdy ne, že???