Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pokud by mi někdo napsal vetu " Počkej do září, a uvidíme co bude dál".. Beru to jako začátek září.
Než začne daný měsíc. Tj když do června, tak 31/5 nejpozději ta Dana vec bude
Tak to záleží, jestli ti někdo slibuje, že do té doby něco udělá, zařídí, zaplatí, tak dozajista myslí až úplně poslední den a opovaž se ho tím prudit dřív a připomínat. ![]()
(ne, význam toho spojení by opravdu měl být do začátku toho měsíce)
Pochopila bych to jako deadline. Chci to mít hotové do září, tj. na začátku září už to bude.
Já bych to také brala jako do konce toho měsíce. Ale asi i v závislosti na kontextu.
Do září se musíme rozhodnout = do konce září.
Brala bych to do konce daného měsíce, do září, tedy do 30.9.
Taky to může být prostředek měsíce. Prostě vždy podle kontextu. Např. pokud v půlce září musí dítě podat přihlášku na školu, tak řeknu - máš dost času, rozhodnout se musíš do září. A budu tím myslet půlku měsíce.
Podle mě tohle prostě nejde jednoznačně říct.
Já to chápu tak, že do do září je nejpozději do 31.8.
Určitě ne prostředek ani konec září ![]()
Do začátku dané doby.
Pít nesmíš DO 18 let = úderem osmnáctých narozenin si můžeš dát sklenku.
Koncert trvá DO 20:00 hod = koncert skončí v osm, nikoli v devět.
Dítě pod zákonem je DO 15 let = v den patnáctých narozenin může mít sex.
Samozřejmě může dojít k tomu, že konkrétní kontext to posune někam jinam, ale nejobvyklejší ustálené spojení je míněno takto.
Já to beru jako do začátku. Ale kdyby mi na tom fakt záleželo, na rovinu bych se zeptala, jak tobylo myšleno.
Když někdo řekne “do září to bude hotové”, očekávám, že nejpozději 1. září to bude hotové.
Tak do září beru jako do začátku měsíce. pokud by to mělo být v průběhu měsíce, tak bych řekla během září.
EDIT: občas tedy u některých lidí je potřeba se i zamyslet nad tím, zda bylo řečeno i do září kterého roku ![]()
Omlouvám se za divnou otázku, ale mám k tomu své důvody…
Když to není nijak specifikováno, pouze je řečeno do… 
Jak by jste pochopily slovní spojení do června, do září atd…?
Je tím myšleno do začátku měsíce, do konce nebo je tím myšleno celý měsíc - např. do září - že daná věc se může udát v začátku září i na konci září
K anonymu mám své důvody