Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@PitbulLenka To ona byla taky, když byla malinká, ale spala teda v posteli jen jednou, když měla něco se zoubkama. Jako přiznám, že jsem taky měla jednou období, když jse jí tam chtěla, ale ona kupodivu nechtěla
![]()
@Vertiline Tak to je neuvěřitelný, že dobrovolně nechtěla, to on se tam sápal od začátku, já ho vždycky musela do toho pelechu znásilnit a to byla práce třeba na 20 minut
… Pak když už chodil spát s náma, tak měl zase rituál, že se musí prohrabat asi pod postel
, ale to ho naštěstí taky přešlo
… Teď už je to rozumný velký kluk ![]()
@PitbulLenka
Ona má prostě ráda na spaní svůj klid. Svoje místo. Což to já taky, takže nám to vzájemně vyhovuje ![]()
@Vertiline Jsou to zlatíčka! Já ho mám vlastně úplnou náhodou, tohle plemeno bych si dobrovolně nevybrala, ale teď jsem štastná jak blecha a neměnila bych za žádnýho jinýho
.. Jen doufám, že bude zdravý, oni prý trpí na srdce a na bůh ví co ještě
…
@PitbulLenka Tak já jsem si jí taky nevybrala. On si jí pořídil manžel ještě s bývalkou. 2 měsíce na to se rozešli, pak jsem přišla já. A Anny mě bere za pána. Dokonce mě víc poslouchá, než manžela
A taky bych neměnila ![]()
@Vertiline Ještě, že ten osud někdy rozhoduje za nás
… Jinak u nás jsem taky pán já, taky víc poslouchá mě, ale to je tím, že je hlavně můj- já si ho doma tvrdě prosadila
a věnuju se mu hlavně já- cvičím ho, když někam jdem společně, tak já jsem psovod a dávám povely… A pes mě uznává!
Doufám, že mu to vydrží andílkovi
![]()
Ahoj, majitelky dobrmana. Prosím o radu. Maminka si pořídila tohle zlatíčko nechtěně, mělo jít o jinou rasu, üdajně chtěli ště'nata utopit, tak jedno vzala. Pravděpodobně jsme však narazili na podvodníky, množírnu
Je to aktivní důchodkyně, velmi akční, 70 let, ale přece jen má svůj věk. Ujistili nás, že je to kříženec dvou klidných rodičů středního vzrůstu. V sedmi či osmi týdnech však nebylo možno rozeznat co to bude. Teprve teď jsem získala jistotu, že je to dobrman. Vykazuje všechny znaky, vzhledu i povahy. Nevidím tam dokonce žádnou příměs něčeho jiného. Nalákali jsme se tím, že kromě inzerátu na internet nalepila prodávající inzeráty i tady na veterině a veterinární lékař ji osobně znal, takže ji doporučil. Vzali jsme štěně za tzv. sponzorský dar, paní tvrdila, že je to ve prospěch kastrace feny a nežádoucích dalších vrhů, prý jen pomáhá jakýmsilidem z vesnice, kterým opakovaně zabřezla nekastrovaná fena a ště'nata chtěli zlikvidovat. Maminka je sama, ke psovi přilnula. Denně jí ale pomáhám. Mamka je sportovní typ, pohyblivá. Kdyby to byl někdo jiný, navrhla bych, ať se štěně, dokud je ještě malé, daruje nějakým aktivním lidem, mladším. Vím ale, že když jí psa vezmeme, složí se, nového už chtít nebude a bude to brát jako svoji prohru. Zůstala jako vdova sama, psychicky je vyrovnaná, ale k psovi se citově upnula. Navíc mě chovatelé upozornili, ať se dobrmana nebojíme, že to není tak hrozné plemeno jak se říká! Co myslíte vy? Je nutné cvičit na cvičáku? Mamka má se psy zkušenost. Cvičák tu není, nezbývá než cvičit ho doma na zahradě. Opatřila jsem jí dost literatury, aby se mohla podívat, jak se které cviky provádí. S dobrmanem ale nemáme zkušenost. Měli jsme tosa inu, velký pohodář, domácí typ, ani moc cvičit nevyžadoval, odkoukal co se po něm chce a aby měl klid, dělal to
. Tosa je navíc společenské plemeno, o kterém se říká, že nejradši leží doma na gauči. To můžu potvrdit, chodit venku ho spíš i vzhledem k jeho hmotnosti otravovalo, šel se vyvenčit a pak se vrátil do svého domácího pohodlí.
Hovořila jsem s ní včera, promluvila jsem jí do duše, že se prostě musíme poradit a učit se od jiných, jak cvičit, pokud si ho tedy chceme nechat. Neberu ho jako svého psa, ona sama říká, že je její. Přesto samozřejmě veškerým způsobem ráda pomohu. U tohoto matčina štěněte je problém se žraním kamení, celý dům je obsypaný ozdobnými kameny, vezlo to několik aut, těžko to tedy odstranit, když navíc kamínky jsou i v záhonech. Zkusili jsme, když začne brát do huby kámen, vyndat ho, pokárat a hned mu strčit jinou hračku nebo klacek. Dělá ale to, že prostě klacek nebo hračku vyplivne a vrátí se znovu ke kamení. Při rychlosti, jakou dobrman běhá, jen těžko ho na zahradě dobíhat. Máma udělala to nejhorší, co mohla, koupila mu košík a začala ho brát na zahradu s košíkem, což ale chápu, ráno a večer za tmy totiž neviděla co žere. Když se mu ale sundá, o to víc žere kamení, protože zakázané ovoce nejvíc láká. Přiměla jsem ji, aby ho brala na zahradu na vodítko, bez košíku, přičemž na vodítku ho může ovládat a trhnout šňůrou, když chce vzít kámen do huby. V praxi je to ale problematické. Přivázaný na vodítku, anebo s košíkem na hubě, ale těžko může dělat na zahradě základní výcvik, když se mu přes košík nedá dát pamlsek. Teď jsou mu tři měsíce, základní poslušnost – sedni, ke mně apod. – se s ním musí dělat v bytě, kde je ale na to malý prostor. Je hodně žravý, takže má tendenci polykat venku všechno, od trávy, což by tak nevadilo, až bohužel po kamení. Přes den se mu věnujeme, hrajeme s ním, má program, takže není zanedbaný. Jsou lidé, kteří odejdou ráno do práce a nechají do večera psa v bytě. To tady není, ale je jasné, že bude potřebovat alespoň výcvik základní poslušnosti. Myslím, že to bude stačit, budeme rádi, když zvládneme to. Já osobně jsem si ho oblíbila jako každého živého tvora, ale zase musím říct, že nemám k dobrmanům nějaký konkrétní vztah. Nemám s nimi zkušenost, v tom to je, je to pro mne něco neznáměho.14 let jsem měla tosu. Zase si říkám, že když si pak na zvíře zvyknete, máte ho rádi a je úplně jedno, jaké je to plemeno. Chci se zeptat, jestli by vás někoho napadlo, jak jinak odstranit tendenci polykat kamení a jestli znáte nějakou konkrétní návodnou knížku základního výcviku, které by se máma mohla držet. Dodávám, že mamka bydlí u nás v domě, je celý den doma, takže má na psa čas.
Základní pokyny, hygienické návyky, přivolání na jméno, sednout atd. to už ho naučila Co by mělo štěně ve 3 měsících umět? Zásadní je tam žraní kamení-nemá tendenci žužlat, ale polykat. Dělalo to vaše štěně? ‚Ziviny mu nechybí, konzultovali jsme s vetem, naopak pochválil, že výborně prospívá, mamka se už léta věnuje výživě psů, opravdu tomu rozumí. Možná se jen s výcvikem podce‘nujeme, ale nechci nic zanedbat. Doporučujete na chození ven do budoucna vodítko a košík nebo halti ohlávku? V jakém věku jste s dobrmánkem začaly chodit ven na vycházky? Cvičil někdo doma sám bez cvičáku? Dík všem ze
za tipy!
My máme už 8 let zase něm. pinče, ze kterého, mimojiné, byl právě dobrman vyšlechtěn. Jsou to hodně podobní psi, dobrman je tedy větší, ale srst je stejná a aktivní budou asi obě rasy dost podobně.
Já chtěla vždy psa stř. vellikosti, ne tak velkého, at je ještě „skladný“ v kufru auta, at ho můžu vzít v poho třeba na klín na lanovce aa tak, což teda teento pinč splnuje na 100%.
Ještě chudák ale neměl fenku, je s PP, má CAJC, ale pak už jsm na výstavy přestali jezdit, tak kdyby někdo potřeboval krásného pejska k fence…
Pamlsky se dají prostrčit košíkem…pokud máte takový ten klasický drátěný a pamlsky dostatečně malé, tak mezi dráty to krásně jde. Pokud máte košík takový, aby nešlo sežrat ani nejmenší kamínek, tak jde prostrkávat i po straně, ale to chce víc cviku ![]()
S kamením bych řekla klasicky - když se chystá na kámen, zafujovat, trhnout vodítkem a vzápětí mu strčit k hubě něco jo lahodného - sušené plíce, smažená jatýrka, kuřecí srdíčka…něco opravdu velmi lákavého, mazlivým hlasem doprovázeného, odlákat ho od kamene a dát mu to sežrat. A důsledně vytvářet spojení „kámen viděti = lahůdku dostati“. Chce to do začátku mít zásobu těch laskomin, při správném postupu se pes dostane do fáze „Tamhle leží šutr, naval žrádlo“ - což je tam, kde ho chcete mít. Pamlsky se odbourají postupně časem.
Jinak určitě cvičit, několikrát denně pár minut, cvičit doma, na zahradě, na chodníku, na poli, kdekoli. Nemusí to být jen sedni, lehni, učte ho i blbůstky jako podat pac, slalom mezi nohama, otočku…co je libo, ale je důležité ho odmala zaměstnávat jak fyzicky, tak psychicky. Na ytb najdete spousty videí, jak psa učit pozitivně, určitě není potřeba docházet na cvičák. Ale vyroste z něj velký a silný pes, tak je potřeba, aby byl opravdu dobře a dobrovolně ovladatelný. Držím palce ![]()
@radkakinc vy s tříměsíčním štěnětem nechodíte ven
Tak to rychle začněte a hlavně mezi psy, musí se zavčas socializovat. Nejhorší, co může být je nesocializovaný pes. Na to kamení bych doporučovala důsledně cvičit povel FUJ! Při vzetí kamenu do tlamy po povelu důrazně cuknout vodítkem.
@redbulka píše:
My máme už 8 let zase něm. pinče, ze kterého, mimojiné, byl právě dobrman vyšlechtěn. Jsou to hodně podobní psi, dobrman je tedy větší, ale srst je stejná a aktivní budou asi obě rasy podobně.Já chtěla vždy psa stř. vellikosti, ne tak velkého, at je ještě „skladný“ v kufru auta, at ho můžu vzít v poho třeba na klín na lanovce aa tak, což teda teento pinč splnuje na 100%.
Ještě chudák ale neměl fenku, je s PP, má CAJC, ale pak už jsm na výstavy přestali jezdit, tak kdyby někdo potřeboval krásného pejska k fence…
Omlouvam se, ze vpadam do diskuse, ale rada bych se zeptala na zkusenosti s vychovou, temperamentem a tvrdohlavosti nemeckeho pince. Mame 4 mesicni stene a obcas mame problem s jeho ostrosti. Je pravda, ze to zkousi na pritele, zrejme si vybojovavaji pozici, ale docela me to trapi, protoze mame male dite…
Ahoj, já měla našeho dobrouška od 9.týdnů a na zahradu jsme chodili jen týden, pak už to s nim bylo doma k nevydržení
… A chodil teda od mala co nejvíce na volno a taky sežral na co přišel, totálně vše, nejraději měl alobal- třeba takové ty alobalové konzervičky od paštiky, ty v hubě sešrotoval a spolkl, pak kadil stříbrný bobky
, nebo našel nafouklý balonek, praskl ho a sežral a nejhorší jsou tenisáky, ty rozkouše, sežere a za pár dnů vyzvrací
…Ale kameny snad nejed
…Ale vrchol byl, když v půl roce ukradl špejli ze špízu (my to samo nevěděli!), vcelku ji sežral a pak mu za měsíc vylezla celá zádama
… Do té doby byl na ATB a lečil se na zápal plic a tohle jsme netušili!!!… No ale teď mu budou dva a je perfektní, ale je to neunavitelný temperamentní pes!!! Ale doma gaučák spící v posteli!!!.. A jinak já měla od 4 měsíců soukromého cvičitele a ten se mnou cvičil v místě bydliště, nikoliv na cvičáku!
@afghani no třeba s tím košem nebo na vodítku? Když se to nepodaří odnaučit, tak budou mít psa doživotně v bytě a nebudou s ním chodit ven?
@afghani pokud dobře čtu, tak to kamení mají právě na té zahradě a kolem celého domu. Bohužel jsem taky slyšela názor, že kousání a žraní kamení je neodnaučitelné.