Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, po porodu si pujdu zadat o rodicovskou. chtela jsem zadat pres manzela, protoze jsem otehotnela po skonceni prvni rd a narok na dalsi MD nemam.ted jsem si to rozmyslela a chtela bych na tu 4.muzu dobrovolne nebo kdyz jeden s rodicu splnuje podminku tak musim zadat pres neho?
Můžeš dobrovolně..
není podmínkou že když jeden z rodičů splňuje podmínku tak se musí žádat přes něho
@inthense píše:
Ahoj, po porodu si pujdu zadat o rodicovskou. chtela jsem zadat pres manzela, protoze jsem otehotnela po skonceni prvni rd a narok na dalsi MD nemam.ted jsem si to rozmyslela a chtela bych na tu 4.muzu dobrovolne nebo kdyz jeden s rodicu splnuje podminku tak musim zadat pres neho?
inthense - jsi si jistá, že té problematice rozumíš? víš, že se to v posledních letech změnilo? v podstatě nic takového jako 4. letá rodičovská už neexistuje, jde o to, že ti bude náležet 220 tisíc korun, s tím, že ty řekneš, kolik chceš dostávat měsíčně, a oni ti tedy budou tu částku posílat. když nechceš žádnou vysokou, jak jsem snad dobře pochopila, tak nemusíš ani dokládat veškeré doklady na manžela, tím to máš jednodušší.
Já mám opačný problém, musím povinně na tu čtyřletou variantu a pěkně mě to zlobí
![]()
@harpyje Pokud vím, tak existuje, já volit nemohla, mám čtyřletou variantu a budu dostávat nejdříve 7600 a po devíti měsících 3400. Dohromady by to mělo dá těch 220 tisíc, jak říkáš.
@harpyje to jo, ale pres manzela muzu zadat o rd jen na 43 mesicu. nejmensi je nejak cca 5100.takhle bych mohla byt az do tech 4 let
@mary-jane 7600 a po 9 měsících 3800 budeš brát. Já k tomu mám ještě 500 přídavek na dítě. Volit přes přítele si nemůžu.
@mary-jane to je blby, ze bys chtela a nemuzes.ale ted si muzes pri rd privydelat, tak muzes dat ditko do skolky ve 3 letech a jit do prace
Příspěvek upraven 28.01.14 v 22:19
@mary-jane - taky by mne to štvalo…
@inthense - jj, tak je to tak píše Terulisek, prostě tu výhodu "rychlejšího čerpání využít stejně nemusíš, i kdybys na to přes manžela měla nárok.
@harpyje takze v te zadosti zaskrtnu ze na ni nemam narok a je to
dekuju ![]()
@inthense @harpyje Jojo, jsem ráda, že můžu jít po těch 3 letech do práce a malý do školky. Ale štve mě, že budu dostávat jen 3400, to je opravdu málo. Stát mě asi „trestá“ za to, že studuju:nevim:
@inthense Já měla fajn ženskou na úřadu práce a se vší mi poradila, sice jsem tam musela několikrát, ale doporučila mi, jak to udělat, co kde vyplnit, o co požádat apod…
@inthense - co zaškrtnout v tom se absolutně neorientuju
ale stejně musíš na úřad, tak to poslední ti už doufejme řekne paní na sociálce - případně se tusnad objeví někdo kdo zná přesné detaily.
@mary-jane 3400 kc? nema to byt 3800? ja to prave chci protoze ted mi maleho ve 3 letech nevzali do skolky, musela jsem na urad prace.ted porodim v dubnu a nechci resit to same za 3 roky.mam problem najit praci na ranni v zdravotnictvi a to se za 3 roky asi nezmeni.tak proto