Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte holčiny,
máte prosím některá z Vás zkušenost s docházkou do školky jen 2 dny v týdnu? Chtěli bychom dát Lucinku (3 roky) do školky zatím jen z toho důvodu, aby byla mezi dětmi. Nástup do práce plánuji nejdříve za rok, pokud nějakou seženu.
No třeba otěhotním a bude vystaráno. ![]()
Vezmou vůbec dítě jen na takhle málo dní? A musí se platit školné celkové nebo se to dělí? Určitě by mi to řekli u zápisu, ale chtěli bychom se s manželem rozhodnou zda ještě rok nepočkat, když nespěcháme. Také ještě nemám potvrzení od lékaře, takže bych aspoň ušetřila za poplatek. ![]()
Ach jo, to je dilema.
![]()
Díky
Já si myslím, že to je všude jinak. My jsme chodili od tří let do jedné školky přes rok, tam se platilo školné 150,– a když šel Ondra do MŠ méně než 10× v měsíci, tak školné neplatil a ani nechtěli potvrzení.
Teď jsme se přestěhovali, tak chodí do nové MŠ. Školné je tu 250,–, neplatí se, když nepřijde víc než půl měsíce a to si ještě musí přinést potvrzení od dr. že byl nemocný.
Musíš se asi osobně zeptat, co budou po vás chtít, když budete chodit vlastně jenom asi 9× měsíčně.
Zdraví Helča
Ariano,
pokud jsi z Prahy, tak moc sanci na 2× tydne do skolky ti nedavam … skolky jsou docela preplnene a zapisy uz asi probehli. Zkus se domluvit v te ktere konkretni skolce a pak budes moudrejsi. Skolky dokonce nerady berou i na 4h denne … my mame misto asi jenom proto, ze jsem to nezduraznovala … a az jsem mela rozhodnuti a privedla jsem ji do skolky, rekla jsem, ze bude chodit na 4h … bylo prekvapeni, ale uz nic nerekly a v poho. Ono taky platba byla do konce unora v plne vysi jako by tam chodila na cely den. Od brezna je vsak nejaka nova vyhlaska ci co a skolky mohou vybirat pouze 2/3 celkoveho poplatku. V PRaze se vsak mesicni poplatek pohybuje kolem 500Kc (v prumeru) na cely mesic. Pokud je dite nemocne, nikoho to nezajima, akurat nemusis platit stravne, pokud ho odhlasis.
Takze pokud nebude mit skolka plny stav (ovsem v PH by to bylo podezrele), tak ti ji treba i vemou, ale na platby to vliv mit nebude.
Existuji vsak u Detskych domu deti a mladeze takove kluby pro deti od 2.5 az 3 let, kde lze dite davat treba 2× tydne (u nas to bylo v utery a ctvrtek, ale mozna to bude jinde i jinak) na 2h … deti si tam hraji, zpivaji, maluji, tancuji, cvici … az jsem nechapala, jak ty ucitelky mohou s tema prdelkama za 2h stihnout tolik veci a vyrobky mely uzasne! To by mozna bylo neco pro vas. Platba byla za jednu tu 2hodinovku 50Kc, ovsem pokud jsi zaplatila na cely mesic, tak to bylo 120Kc (pri frekvenci 1× tydne) a kdyz na pul roku, tak 500Kc pri jednou tydne a 1000Kc pri 2× tydne. PEnize se v pripade nemoci nevraceli, ale pri prislo mi to tak levne, ze mi to bylo ukradene. A Nika tam byla nesmirne spokojena!
Jidlo tam nedavali, deti si nosily v batuzku piti a malou svacinku.
Koukni se na DDM v okoli, ja ti mohu dat kontakt akurat tak na Jizni mesto.
Oběma Vám děkuji za odpovědi. Zápis je 19. a 20.4., proto stále váhám. Jako vždy nechávám vše na poslední chvíli. Díky tomu, že se neženu do práce, bych raději měla Lucinku ještě doma. Ale zas chci, aby byla mezi dětmi. No blbnu. ![]()
Sulánku ten tip na DDM je super. Našla jsem v okolí dva, tak to zkusím oťuknout. Sice to není zrovna za rohem, ale daleko to také není, tak by se to párkrát do měsíce dalo a Lucy by si užila děti.
Díky holky. ![]()
Ariano,
presne tak, pokud ji nechces davat do skolky dennodenne, tak tohle je dobra alternativa … hlavne se deti otrkaji v kolektivu, neco se nauci a nenudi se cely den doma s mamkou … tim se nechci nas maminek ci babicek ci hlidacek dotknout … ale tohle je jiny rozmer a 3lete deti uz vetsinou takove povyrazeni potrebuji (i kdyz ne vsechny jsou na to dost vyspele, to je jasne).
Tak at se vam libi
Sulanek
Ahoj, ted se muze dite do skolky dat bud na 5×/m nebo 4h/denne od 3l pokud beres RP. Moje starsi dcera (7l) do skolky stale chodi a chodi tam 2×/tydne, zadny problem s tim neni. Do skolky chodila od 3l, prvni rok jen 5×/m a od 4l kdy mohla chodit kazdy den cely den sme tuto moznost stejne nevyuzili… U nas se skolne neplati.
Ahoj, chtela bych znát vás nazor na dochazku, dcera chodi do školky, ja jsem doma s mladsim. Ráda bych si dceru nechala občas doma, užiju si ji a ona si trochu odpocine, přeci jen, do školky chodi na 6 a v poledne vytuhne na 3 hodiny, večer v 8 uz zase spí.
Jenže jsem se od téměř všech dozvedela, že je to blbost, že když už jednou začala chodit, tak musí chodit porad, aby si zvykla na povinnost. Myslim si, že není potřeba 3leté dite nutit denně chodit do ‚zamestnani‘ ze si toho užije v životě dost, řekněme takovych 65let. Co vy, jaký máte názor na pravidelný docházku do školky ve 3, 4 letech?
@xjuklickova
Skolka není povinná, Ty si mama, rozhodnutí je jen na tobě.
Můj názor : nevidím na tom nic špatného si nechat občas dceru doma
![]()
Ježíš a proč chodí do školky na 6? Jinak já jsem si starší taky občas nechávala doma, když jsem byla doma s mladší. Teď už chodím do práce tak má mladší smůlu a musí chodit pořád, ale baví ji to tam.
@LenkaN26 protože později nechtěla chodit, že už jsou rozebrané hračky, strašně plakala, navíc od 8 už mají řízené vzdělaní, chodí do tělocvičny, pracovny… v 9 jdou do jídelny na svačinu a potom ven.
@Anix děkuji
Proc chodi na sestou? To je masakr
My jinak meli dany minimalne jeden den v tydnu, kdy chodil vzdycky pravidelne po obede. A stejne to vyslo casto tak, ze tam jeden den v tydnu celej nebyl, protoze jsme nekam jeli a to vzdycky vsichni spolu. To me prijde teda desny a naprosto chapu, ze si ji chces taky uzit. Opravdu, tohle obdobi utece strasne rychle, decka rychle rostou a pak uz budou mit povinnosti jak oni, tak ty porad. Pak uz clovek jen vzpomina a lituje, ze jsou tyhle casy pryc a deti odrostle. Vim, o cem mluvim. A to sel starsi do skolky ve 4 letech a jak jsem psala vys, casto chodil po obede, chodil na pul 9 a domu kolem treti a casto taky vynechaval. Ted ve skole a v praci se jen tak vynecha opravdu tezko… Skolkove bdobi „bezstarostnosti a volnosti“ je vlastne strasne kratke, tak si ho uzijte tak, abyste byly spokojene obe ![]()
Příspěvek upraven 05.10.16 v 15:20
No, zajímal by mě taky důvod proč chodí na šestou když jsi doma, já jsem taky doma a vodím na osmou, lehce před aby si pohrála, od čtvrt na 9 začíná řízená zábava, chodím pro ní tedy až v půl 3 po svačině, doma mi pak neusne a je přetažená, jinak v 8 večer chidí spát normálně.
K dotazu, taky si jí nechávám doma, teď má trochu rýmu a kašle, tak jí mám tento týden doma a příští týden pokud půjde, tak max 2 dny. Taky si jí chci nechávat doma, zatím nějaká pravidelnost díky těm rýmám a kašlíkům není. Nicméně povinností si opravdu užije v životě dost a dost. I samy učitelky to doporučovali abychom jim v průběhu roku udělali „prázdniny“ navíc, jsou malinký a i když to tu moji tříleťačku ve školce baví, je ráda i semnou a s miminem doma.
@xjuklickova Klidně si ji nechávej občas doma, proč by se proboha její život měl točit jen kolem povinností už ve třech letech. Ti tvoji známí jsou teda docela kruťasové.
Mám skoro tříleté dítě, chodí do školky jen na některé dny v týdnu, nevidím důvod, proč ho tam odkládat na 5 dní v týdnu, když jsem doma. máme v tom zavedenou pravidelnost, to jo, ale nechci, aby školku vnímal jako povinnost, jako místo, kam se musí, ale jako místo, kam se těší.
@AvajBr @medunka23 Jak jsem již psala, jak tam není první nebo druhá, tak tam nechce být. zpočátku jsem jí vodila na 7:45, potom na 7 a stejně řvala, že tam není první, nakonec vstáváme s mužem a je spokojená, že je tam první a těší se na druhý den, jestli tam bude zase první.
@xjuklickova Syn chodí pravidelně na 3 dny. Čtvrtek a o patek je doma. Uzije si vyhod pobytu ve skolce i pobytu doma. ![]()