Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@xjuklickova Syn chodí pravidelně na 3 dny. Čtvrtek a o patek je doma. Uzije si vyhod pobytu ve skolce i pobytu doma. ![]()
Také někdy nechávám syna doma, chodí druhým rokem, budou mu 4, ze začátku než si zvykl chodil pravidelně a postupně jsme režim rozvolňovali. V červnu tam byl tak 5×. Já jen dodržuji pravidlo, že když je v plánu školka, tak tam jde i když se mu úplně nechce, nejde, jen když jsme předem domluvení, oběd je odhlášen a atd. On tam ale chodí rád, je hodně společenský. Chodíme až na osmou vždy si ještě nějakou hračku najde a kamarádi ho rychle zapojí, než si obuju boty, už ho někdo tahá, ať si jde hrát.
@xjuklickova ahoj, kliiid maminko, delas to spravne. Má dcera, 3roky a zdibec take začala chodit do školky a každý den ji tam nedavam, nemam zatím praci tak muzu
Dle me jsou 3letaci ještě dost malý a s maminkou je jim nejlíp. Chceš přece spokojeně dite, tak když vám to takhle funguje tak dobre
Já také mela vyvitky ze tam dcera nedochází pravidelne ale sama pani učitelka me uklidnila tím ze ve školce má být vše na pohodu a povinna dochazka je až od školy.
Konej dle svého srdce a na rady okoli se vis co. Ty jsi mama a nejlíp vis co je pro tvé deti nejlepší ![]()
Ja taky ze zacatku myslela ze by tam mel byt porad. Aby si zvykl. Ale oni to stejne nechapou - jako stridany tyden a vikend. A ucitelka rekla, ze je pro ne beztak lepsi kdyz chodi 3-4 dny v tydnu zpocatku. Takze ted nam to tak vychazi. Nekdy navsteva, ted casto bohuzel doktor nebo ryma. Tak to nehrotim.
Taky nedávám každý den. Měla jsem sice myšlenku, že bude pro dítě jednodušší, když si zafixuje, že když jde táta do práce, jde se do školky (že bude mít stejný režim). Ale hned první týden do toho vstoupila rýmička, další týden tam řádilo něco střevního, a pak přišlo brečení a ranní scény. Takže teď dávám tak 3× týdně, snažím se, aby se těšil, ale nechci podporovat vzorec „budu brečet a dělat scénu = zítra do školky nemusím“, takže se snažím, aby šel třeba dva dny za sebou, a pak hodně zdůrazňuju, že do školky nejde protože je nějaký jiný plán, a ne proto, že nechce. A to tedy ne z toho důvodu, že bych nechtěla respektovat přání dítěte, ale protože vím, že dítě samotné netuší, co chce, takže je schopné ráno brečet, že nechce do školky, a za hodinu brečet, že do té školky chce, a během dne slyším „mně se tam vůbec nelíbí a já tam vůbec nechci“ a zároveň „mně už se ve školce líbí, proč nejsem ve školce…“ - jen se modlím, že tady to období rychle přejde a bude s ním domluva jako dřív.
@Alyss1 Kluk tedy znal dny v týdnu ještě před třetím rokem, chápal, že se opakují a určité dny máme vyhrazené určitým činnostem. Stejmě tak chápe, že se o víkendu nechodí do práce. A vstřebal už i koncept dovolené.
Moc děkuji za vaše zprávy, teď to musím jen přednést doma a doufat, že budu pochopena. Což si uplne nemyslim, ale budu doufat, že nebude velke zle. ![]()
@xjuklickova píše:
Moc děkuji za vaše zprávy, teď to musím jen přednést doma a doufat, že budu pochopena. Což si uplne nemyslim, ale budu doufat, že nebude velke zle.
Já tedy být tebou, tak zapracuju i na tomto: „Jak jsem již psala, jak tam není první nebo druhá, tak tam nechce být“. Nemyslím si, že je dobré v tříletém dítěti podporovat, že okolí bude dělat všechno pro to, aby to dítě pořád vyhrávalo. Mně to přijde šílené, že si dítě dupne, že musí být první, a ty se přizpůsobíš. Já chápu, že to je nějaká vaše hra, která pomůže v hladkém odchodu do školky, ale nemůže to v budoucnu spíš přinést problémy, když se jí nevyhoví a najednou bude čtvrtá, pátá, šestá, poslední? ![]()
Já jsem teda pro zlatou střední cestu. Kluk tam chodí od cca 7:45 do 11:30 (po obědě). A stačí rýma a nechávám ho doma odpočinout. Takže to vychází, že chodí tak půl na půl.
Ale vrznout tam dítě hned na šestou a pak přemýšlet, že některé dny ho raději nechat doma, protože je to pro něj masakr, to mi přijde zvláštní
Obzvlášť, když píšeš, že ti po obědě vytuhne na 3 hodiny, tak by to pro tebe měl být jasný signál, že pro dítě to ranní vstávání opravdu není žádný ideál.
Možná bych zvážila jinou školku, pokud se tam stává, že na některé děti nezbydou hračky. Moc se mi tomu věřit nechce ![]()
@tamata moc na výběr skolky nemame, a vozit ji 20 km do městské skolky nebudu. Když jsme chodili pozdeji, tak spala jen 2 a půl hodiny. Dneska byla s tatínkem doma a vstavali v půl páté ráno.
@xjuklickova píše:
@tamata moc na výběr skolky nemame, a vozit ji 20 km do městské skolky nebudu. Když jsme chodili pozdeji, tak spala jen 2 a půl hodiny. Dneska byla s tatínkem doma a vstavali v půl páté ráno.
Pokud spí 3 hodiny přes den, tak se ani nedivím, že pak nespí v noci.
Já bych holce vážně udělala nějaký vhodnější režim pro její věk.
Je mi jasné, že někteří rodiče nemají na výběr a nejsou nadšení, že musí dítě dávat do školky na šestou. Ale ty jsi doma, tak proto to absolutně nechápu.
Naučila bych dítě jak to funguje ve školce. Že tam jsou kamarádi a o hračky se společně dělí. Dávala bych jí do školky později, aby jí to brzké stávání tolik neodrovnávalo.
A pokud si jí chceš některé dny nechat doma, tak si jí nech. Taky to dělám. Prostě si užíváme vzájemně toho, že můžeme mít školku jen dobrovolnou a pro zábavu. Nevyráběla bych zbytečně další problémy a užívala si tohle období, kdy spoustu věcí ještě nemusíte ![]()
@Ariana píše:
Ahojte holčiny,
máte prosím některá z Vás zkušenost s docházkou do školky jen 2 dny v týdnu? Chtěli bychom dát Lucinku (3 roky) do školky zatím jen z toho důvodu, aby byla mezi dětmi. Nástup do práce plánuji nejdříve za rok, pokud nějakou seženu.No třeba otěhotním a bude vystaráno.
Vezmou vůbec dítě jen na takhle málo dní? A musí se platit školné celkové nebo se to dělí? Určitě by mi to řekli u zápisu, ale chtěli bychom se s manželem rozhodnou zda ještě rok nepočkat, když nespěcháme. Také ještě nemám potvrzení od lékaře, takže bych aspoň ušetřila za poplatek.
Ach jo, to je dilema.![]()
Díky
Ahoj asi záleži na školce jestli ho vemou, ale pokud maji volno tak to asi problem nebude. U nas si mužeš třeba platit celej rok a dat ho až budeš chtít. Samozdřejmě že platíš celou častku, ale dá se to upsat z daní. Takže v tom problem nevidím. Ja davala pul roku jen na dopoledne a ještě jsme pulku z toho promarodili. Takže by si aspoň zvykla na děti. ![]()
@svadlenka Když ona holcicka Lucinka (13 let) už možná studuje na víceletém gymnáziu, tak docházku do školky maminka už asi neřeší ![]()
@PetrVesely píše:
@svadlenka Když ona holcicka Lucinka (13 let) už možná studuje na víceletém gymnáziu, tak docházku do školky maminka už asi neřeší