Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, mám takový dotaz. Dcerka chodí do MŠ, první co mne zarazilo byly jarní prázdniny, učitelka za námi přišla s tim, že ve školce budou jen 3děti, postupně jen 2 a že školka bude zavřená. Tím nás vlastně donutila k tomu aby si manžel vzal dovolenou (já jsem nemohla, kvůli tomu, že jsem do práce nastoupila nedávno a byla jsem ve zkušební lhůtě). Jedna maminka samoživitelka si sama musela najít náhradní školku. Naše školka bude o letních prázdinách zavřená celé dva měsíce. Z toho jsme usoudili, že alespoň na 14dní o prázdninách si musíme najít náhradní školku protože i kdybychom nejeli jako rodina na dovolenou, počet dní nám prostě celé prázdniny nepokryje. Byla jsem se tedy ptát ve školce nedaleko kde chodí i kamarádka od dcerky, bylo mi řečeno, že vstoupil v platnost školský zákon a že i když budou mít prázdninový provoz 14dní tak nám dcerku nemohou podle tohoto zákona vzít. Nesmějí brát do školky cizí děti a ani učitelky na záskok. Nevíte prosím některá jak to s tímto zákonem je? Mám se obrátit na obecní úřad jako zřizovatele školky s dotazem, jak to bude s dětmi, které nemají babičky které by byly ochotné o prázdninách hlídat? Dříve to bylo tak, že se školky v provozu o prázdninách střídaly a dítko šlo prostě do náhradní. Jak to bude tedˇ. Pokud máte některá nějaké info. budu ráda. Díky Agness
Ahoj Agness,
nevim nic o novem zakone, ale u nas to bylo vzdy tak, ze statni skolky mely prazdniny rozdeleny tak, ze kazda fungovala 14dni a deti mohly chodit do skolky, ktera byla zrovna v provozu. Urcite bych se obratila na odbor skolstvi s dotazem co teda mate delat?!? Prijde mi to jako nejaka hovadina.
hodne stesti v boji s urednim simlem…
Ahoj,
nám na 3 týdny v červenci zavřou jesle. Taky jsem z toho nadšená. Přemýšlím, jestli to nějak zvládnem bez nich nebo se zkusíme obrátit na jiné jesle. Ale nevím, jestli to vůbec jde a jak by se tam malé mezi cizími líbilo.
Jitka
Ahoj.
Vím jen jaký je zvyk ve větším městech. Pokud je zde více školek jednoho zřizovatele, obvykle se část prázdnin pokrývá střídavým provozem. Tj. jedna školka má otevřeno 14 dní a bere děti i z vedlejší školky. Dalších 14 dní je to obráceně. Pokud by byl problém, zkusila bych se obrátit na zřizovatele školem s dotazem.
Pa Beruška ![]()
Kamarádka jde během týdne na obecní úřad a položí tento dotaz, mám tak nějak dojem, že v těch školkách chtějí odhlásit všechny děti, aby měli taky volno. Jejich přístup mě začíná pěkně štvát. Já jsem nastoupila do práce takže si pískat nemůžu, oba s manželem chodíme na 7 a dcerka tedy musí ráno vstávat do školky, ta má otevírat v 6.30, ve čtvrtek mi manžel volal, že stojí před školkou (v 6.55) a čeká kdy se někdo uráčí přijít… pak přiběhla ředitelka a ani neřekla půl slova sorry, zaspala jsem, někdo onemocněl, nebo nevím co a dopadlo to tak, že manžel přišel do práce o 15minut později. Nejde o nic, ale kdyby mu šéf šlapal na paty tak má vyhazov, pátky jsou nejdradši když si děti bereme po obědě, jak to děláte vy? Jsem ráda, že jsem našla práci sháněla jsem ji víc jak rok a teď tohle. Babičky pracují, jedna bydlí 200km daleko a prostě nemůže přijet když školka má prázdiny, nebo něpřijde učitelka, v práci nám absenci kvůli nefungující školce taky tolerovat nebudou. Malou bych přehlásila, ale asi si taky nevyberu a hlavně nějaký ten pátek trvalo než si zvykla tam kde je natož ji stresovat že by měla jit opět mezi cizí. Agness
Holky, jinak jsem z Brna, v okolí máme min. 5 školek, které by byly na dosah, jen kdyby tu malou tam vzali. Takže mám pocit, že všechny školky vyhlašují prázdniny a prostě cizí děti o prázdninách neberou, ty vlastí děti aby šly nejlépe po obědě aby měli učitelky klid a mohly jít taky domů…jinak nevím jak si to vyslvětlit. Teta pracuje ve školce na severu moravy a tam neexistuje aby rodičům vnucovali jarní prázdniny, v létě jede jeden měsíc jedna školka, druhý druhá, tak aby se vystřídaly. Ještě mají povinnost rodičům nabídnout alternativu druhé školky. Tak nevím. Nechci malou posílat ke tchýni 200km na 14dní abych ji neviděla, nevěděla jak se má a v přípědě, že bude plakat tam jela,taky aby si ji tam přehazovali jako horký brambor s prababičkou kdo zrovínka bude hlídat. Protože tchyně si dovolenou zkrátka kvůli vnučce nevezme.
Zdravím! Nechci dělat reklamu, ale náhodně jsem se dostala na tuto debatu o školkách během léta. Pracuji v Brně v MŠ a budeme v provozu celé léto od brzkého rána cca do čtyř až pěti hodin odpoledne, jinak dle domluvy s rodiči. Více o školce na www.skolabasic.cz, aktuální informace o letním provozu tam budou uveřejněny během tohoto týdne, volná místa jsou, je však třeba jednat rychle. Takže pokud máte opravdu takovou nouzi, u nás máte dveře otevřené.
Hezký den!
Ahojte,
u nás ve Zlíně ve školce je to tak, že s přestihem je dán seznam náhradních školem, ale s omezeným počtem, kolik dětí mohou vzít. Ale řešíme tam zase to, že pokud jsou maminky nezaměstnané nebo na MD nemohou děti do školky dávat o žádných prázdninách. Nevíte náhodou, jestli na to mají právo to zakazovat? Přece si rodiče školku platí, tak proč by neměli právo tam dítě nechat… Díky za odpovědi
neddy, u nás to je to samé. školky jsou přes prázdniny jenom pro pracující. třeba u nás v Praze Zbraslavi bude fungovat vždycky jedna školka s celkem 3, takže to prostě omezit musí. chápu, že to je dlouhé, ale zase když jsi doma, tak v čem je přes prázdniny problém? chápu, že to je na hlavu, když je člověk zvyklý mít jedno dítko přes den ve školce a pak je najednou pořád doma, ale zvládnout se to dá. na druhou stranu, i učitelky ve školce potřebují dovolenou a sama je fakt obdivuju, jak to celý den zvládají. mě malá stačí jenom na odpoledne a mám hlavu jak pátrací balon
![]()
U nás ve školce - zřizovatel je městský úřad taky se ptají předem, kolik dětí bude chodit o jarních a jiných prázdninách - z důvodů, kolik objednat surovin do jídelny a kolik otevřít tříd.
Ve městě je asi devět školek, každý rok se točily a měly otevřeno prvních a posledních 14 dní letních prázdnin, letos tomu tak poprvé nebude, teď jsme měli ve školce Radu rodičů a opravdu je nějaký zákon, že cizí děti a učitelky v jiné školce apod., jako alternativa nám byly nabídnuty příměstské tábory, které organizuje mateřské centrum pro předškolní děti.M
Ahoj, když jsem četla tvůj zoufalý příspěvek, vzpoměla jsem si, že jsem teď nedávno viděla na internetu nabídku na prázdninovou školku v Brně, pro děti od 2 let, cena na prázdninovou školku na týden 2200,– all inclusive se mi zdála přijatelná, jiné soukromé školky mají cenu i vyšší. Dívala jsem se na jejich web, nabízí v miniškolce dokonce i nepravidelné hlídání. Pokud již nemáš vše zařízené, mrkni na www.vikikidsclub.cz, je to sice anglická školka, ale mají i českou miniškolku. Podle fotek to tam vypadá fakt pěkně a není to daleko od centra.
Ahojte,
no ja zase vim, jelikoz jsem z Ostravy, o nejakych centrech tady. Teda vetsinou je to spis to, ze si zaplatite agenturu a ta vam posle nejakou chuvu k vam domu. Ale nejak neverim cizim lidem. Moje kamaradka mela stejny problem s ditetem, ze nefunguje skolka a ke vsemu je samozivitelka. Tak jsem parkrat hlidala i ja a dalsi kamaradky, ale vim, ze davala i sveho maleho nekam do centra, myslim, ze to bylo tetavenda.com. Nebo tak nejak. Zkusim se jeste pozeptat a kdyztak opravim adresu pozdeji.