Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, potřebují fo danoveho přiznání dodánít životní pojisteni.kam to mám napsat a je potřeba k tomu pak něco přiložit na fu?
Paragraf 10, do textu napíšeš životní pojištění.
Mám to v přiznání taky
.
Nic nedokládám, můžou si to najít na FÚ, podávám celou dobu daňová přiznání.
Děkuji moc za odpověď. Takže do té tabulky napíšu F- životní pojištění a pak tu částku?
@Vermun Myslíš jako kam to uvést v daňovém přiznání? Je to řádek 49. A potvrzení od pojišťovny bys měla přiložit jako přílohu k přiznání.
@Renčí2 Jaké potvrzení? Já jsem si nárokovala x let opdpočet z životního pojištění a v r. 2012 jsem ho zrušila a ted musím dodanit všechno co jsem si nárokovala.
Příloha č. 2, dolní tabulka - příjmy dle § 10, pak se to přenese do řádku 40. Přikládat není třeba nic, jen pro případnou kontrolu doporučuju uschovat doklady, prokazující výši dodaňované částky ![]()
@Vermun přesně tak, všechny ty částky co jsi za uplynulé roky dávala jako odpočet teď dáš celkově jako příjem.
Musím dodanit zrušené životní pojištění (cca. 18000,–) když jsem na rodičovské a jsem bez trvalého příjmu? Manžel na mě bude uplatňovat odpočet. Děkuji za odpověď.
Ano, pokud jsi zrušila životko, které sis odečítala, je povinnost veškeré uplatněné odpočty dodanit.
No, záleží kolik přesně ta částka k dodanění bude. Pokud by to náhodou vyšlo do 15 tis. a nemáš jiné příjmy, tak není povinnost podat přiznání a tudíž by se to fakticky nedodanilo. Pokud to skutečně bude těch 18 tis., pak ano.
Ještě mě napadlo, jestli by to nešlo nějak vyřešit s daňovým přiznáním manžela. Udává se tam, kolik měsíců si uplatňuje slevu na manželku. Kdyby tam místo 12 měsíců uplatnil třeba jen 9, protože stejně mu víc na daních nevrátí. A na ty zbývající 3 měsíce bych uplatnila slevu já a snížil by se mi tak daňový základ na tu částku, co musím dodanit. Asi se to tak nedá zkombinovat, co?
Jen přemýšlím, jak s tím vydrbat
přece jen je to z těch 18 tis. 2700,– daň. ![]()
Taky bych potřebovala poradit, přítel v červnu zrušil životní pojistku, měl by ji teď dodanit, ale kde zjistí tu částku kolik má dodanit, určitě si ji nedával do daní každý rok. Mysleli jsme, že u zaměstnavatele, ale 2 firmy kde dělal už neexistují ![]()