Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj
Zase by mě zajímal názor víc lidí.
V čem chodí vaše děti doma? My nemáme žádné kobrerce, krom v děcáku na hraní na části pokojíku, na zbytku jsou parkety a všude jinde dlažba.
Kristýnce to sice už neklouže, to už má za sebou, ale nechci aby chodila úplně bosa.
Do teď měla capáčky, který měly proptiskluzovou podrážku, ale byla to vlastně spíš ponožka než bota. Už jí jsou malý a tak přemýšlím, jestli jí nechat jen v ponožkách, s tím je trochu problém, že si je někdy pořád sundavá.
Nebo jí kupit nějaké bačkůrky. Zase by pak byla pořád v botě, venku i doma.
Vím že i názory doktorů se asi neshodnou co je lepší.
V čem chodí vaše děti?
Máme na půl koberce a lino, malá ted chodí bosa, fusakle sundává, když byla zima, měla punčošky. Papučky nechce ![]()
Naše malá chodí podle teploty doma buď v ponožkách, nebo teď nabosky. Ale máme koberce. Ale zas na druhou stranu nejradši je v kucyhni na dlaždicích. Labůžo pak je sundat si kalhotky a sednout si na ty kachličky.
Ale boty bych doma nedávala. To kdž už, tak na podzim v zimě, kd yje chladno, ale ne v těch vedrech.
Jo, sundat ponožky, horší je, že líp jí jde sundat botky:)
G
ahoj, do doby, než začal Vítek skutečně sám chodit (do 1 r) měl pouze ponožky s protiskluzovou podrážkou. Jak se rozchodil, má bačkorky, venku sandálky.Když ho ve dne přebaluji, nechávám ho vždy tak půl hodiny běhat s nahým zadkem a v tu dobu ho nechám i bosky, aby si bačkory nepočůral
myslím, že by měl být kotník zpevněn, když už dítko opravdu chodí…
K.
Tak tato otázka vyvolává neustálý spor mezi mnou a mojí tchyní. já jsem proti bačkorám a obuvi doma, ona pro.
Nemohou se dohodnout ani lekaři (u nás je to názor neurologa a rehabky proti názoru ortopeda, ale připadá mi rozumné vysvětlení naší neuroložky):
Pokud by to dítě doma nachodilo klilometry a chodilo a chodilo po rovné podlaze, pak boty, ale nejlépe kvalitní sandálky) ALE, které dítě doma jen chodí??? Popojde, sedne si k hračce, popoleze, vstane, zase si sedne, klekne, překročí auto, šlápne na kostičku z lega, někam vyšplhá
… Při takové činnosti se chodidlo namáhá a posiluje a tím cvičí (třeba porti ploché noze).
m
Ahoj,
my máme na doma bačkůrky s větráním a na ven sandálky.
Tky si myslím,že kotník takových mrňousků co sotva chodí,by měl být zpevněn.Ale samo,že Niki doma lítá taky jen v ponožkách i bosky.
Naďa
Ahojky,
u nás je to podobné. Manžel tvrdí a je podpován svou matkou(zdravotní dětská sestra), že nejlepší je pořád v nějakých botičkácvh. Já jsem to kategoricky zakázala s tím, že pokud je takové teplo, malá lítá bosky, ven máme sandálky. Pokud bylo chladněji , měla ponožky + papučky, ale ty si pořád rozvazovala a sundávala ponožky:-))
Ivulka
Ahojka, můj malej je ještě polochodec, pořád využívá lezení na rychlý přesun, doma chodil pořád jen ponožkách ABSkách a teď ve vedrech bosky. Podlahy máme různé, kus koberec, kus dřevěná a v kuchyni dlažba, takže terén různorodý. Bačkorky budu pořizovat až bude v baráku zima, a naše dr. je taky zastáncem trénování nožičky-boty, až bude pouze chodit.
Jazzi a Matýsek 14 1/2m.
Ahoj,
tak mě zase příjde lepší když Pepi doma chodí bez bot (máme koberce, v kuchyni dlažba). Nějak nechápu, proč by se jim měl ten kotník za každou cenu zpevňovat. Vždyť jde přece o to, aby si postupně samy posílily svaly, které jim nožku podrží. Pepi venku hlavně chodí, ale když vidím ty příšerný polohy chodidel, když se mu při sedění a válení se nožky v botech o sebe zaseknou nebo si je přisedne, je mě docela úzko.
Takže já jsem si vybrala variantu doma bez ![]()
Věrka
Pokud chodí po tvrdém (a to dlažba je), je vhodná obuv s podrážkou.
Naopak, venku na travičce klidně nechat běhat bosky (radši na posečený, aby tam nelítaly včely)
Ahoj,
tak já dávám i na doma botičky - kvalitní sandálky ( dle slov naší neuroložky je to nutné ).
V celém bytě máme dlažbu a plovoučky, ale i kdyby byly koberce,tak botky prostě máme celý den. Zezačátku si je taky různě přisedala, byla taková nemotorná, ale je to věc zvyku, za chvilku to zvládla. Anetka na boso totiž vždycky vytáčela pravou nožičku do strany a díky botám se to srovnalo.
Já osobně jsem jednoznačně pro boty, ale koukám do příspěvků, že většina má jiný názor. ![]()
Hezký slunečný den přeje Andrea + 17měs.princezna
Ahojka, ještě já, já myslím, že pokud má dítko normální vývoj, tak raději bosky, taky mi přijde logičtější svaly posilovat, než mít celý den nohu ušněrovanou v pevné botě.
Ale něco jiného je, pokud má dítě nějakou vadu, která se třeba musí korigovat ortopedickou obuví, tam je to určitě plně v režii ortopeda, neurologa atd.
Jazzi a Matýsek
Souhlasím, pokud je nějaký problém, pak je určitě vhodnější obuv dávat, ovšem za předpokladu, že dítě víc stojí - chodí - sedí než leze. To pak dělá neplechu.
Venku, když to jde, tak je malá samo bosky (obdivuju, jak lítá po štěrku bosa, já nemůžu)
G
Tak naše malá (16m) chodí venku v sandálkach a kde to jde tak bosky. Doma nosí převážně bačkůrky s větracími otvory(vypadají taky jak sandálky) a atestem žirafkou a to bez ponožek, jinak trefuje všechny práhy v bytě. Ona totiž zá:,–(ně v bytě běhá. Ale třeba po koupání už je nedávám, po odpo spaní když jdeme za chvíli ven tak taky ne. Takže tak u nás.