Domácí ghí

46
16.1.20 09:03

Domácí ghí

Ahoj :mavam:, zajímalo by mne, zda jde udělat ghí (přepuštěné máslo) z domácího másla? Díky za odpovědi :)

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6663
16.1.20 09:15

Samozřejmě, přepuštené máslo se dělá tak, že se z másla odpaří voda, zůstane tak jenom čistý máselný tuk. Počítejte s dost vysokou množstevní ztrátou, protože obyčejné máslo z obchodu má 82% tuku, takže ztráta bude 18%, u domácího másla může být obsah vody vyšší i nižší, podle způsoby přípravy. Já to dělám tak, že máslo dám do multicookeru na var, teplota se drží na 100°C, takže se voda odpaří ale tuk se nezačne přepalovat. Ze 4 kostek to trvá cca půl hodiny. Na sporáku to byla hrozná otrava, pořád jsem to musela míchat a hlídat teplotu a každou chvíli jsem to připálila.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
68565
16.1.20 09:18
@Heivka píše:
Samozřejmě, přepuštené máslo se dělá tak, že se z másla odpaří voda, zůstane tak jenom čistý máselný tuk. Počítejte s dost vysokou množstevní ztrátou, protože obyčejné máslo z obchodu má 82% tuku, takže ztráta bude 18%, u domácího másla může být obsah vody vyšší i nižší, podle způsoby přípravy. Já to dělám tak, že máslo dám do multicookeru na var, teplota se drží na 100°C, takže se voda odpaří ale tuk se nezačne přepalovat. Ze 4 kostek to trvá cca půl hodiny. Na sporáku to byla hrozná otrava, pořád jsem to musela míchat a hlídat teplotu a každou chvíli jsem to připálila.

Ale to není o vodě, ale o bílkovinách. Tu neodpaříš, ale musíš sebrat.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
6663
16.1.20 09:23

@Lama Lama Jo na odebírání pěny jsem zapomněla :mrgreen:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Ou
16066
16.1.20 09:50

Samozřejmě - je to normální, tradiční, středoevropské přepuštěné máslo.

Na co nejmírnějším ohni vaříš čerstvé máslo (to co koupíš v obchodě, i když je přemražené a už se nesmí jmenovat čerstvé), dokud nepřestane pěnit (vyvařila se všechna voda) - s tím že ze zhora sbíráš veškerou pěnu (bílkoviny), aby ti dole zbyl jen čistý mléčný tuk.

Jinak moc nechápu co s přepuštěným máslem v době ledniček, kromě teda smažení na čistém másle.

Všechny ty ezokecy o tom, jak je zdravé se vztahují i na obyčejné máslo a lidi co jsou skutečně citliví na mléčnou bíkovinu a laktozu by se přepuštěnému máslu tak jako tak měli vyhnout, protože se těžko zaručí, že to tam vážně není.

A teda transnasycených mastných kyselin je v ghí víc než v čerstvém másle, protože tepelnou úpravou se na ně rozpadají jiné mastné kyseliny. A zrovna trans tuky jsou bez pochyb záporáci ve výživě.

Třeba tvrzení v tomhle textu jsou vyloženě bláboly. Buď je to něco, co tak jako tak umí i mnohé ostatní tuky a nebo je to čiré wtf

https://www.lidovky.cz/…bra-chut_rof

Například tohe: „. Přepuštěné máslo v lidském těle aktivuje zažívací procesy, pomáhá tedy zlepšit přijímání potravy. „Podporuje činnost žaludku a tvorbu žlučových kyselin, a také nervovou soustavu a léčbu nervových onemocnění… Ghí je nepostradatelnou výživou pro plíce, srdce a kůži. Je základem všech ajurvédských léků na kožní choroby, pomůže vám vyléčit suchou nebo popálenou kůži či rty…“

Cože a jak to dělá? A proč to nedělá normální máslo a nebo třeba olivovej olej? A jestli si někdo na větší popáleninu maže kdoví jak staré přepuštěné máslo z lednice, tak je debiill a komplikace si zaslouží.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
5432
16.1.20 09:56

@Heivka @Ou Bílkoviny nejsou jen pěna nahoře, mnohem víc jich zůstane jako tekutina na dně nádoby - je pak potřeba tuk opatrně slít.
Já to dělám tak, aby byla výtěžnost maximální, že ve chvíli, kdy hrozí, že už nebudu slívat jen čistý tuk, ale přimíchá se tam i bílá část, tak tento zbytek naliju do samostatné nádoby. Dám do lednice. Tuk ztuhne a bílá voda zůstane tekutá - to pak přecedím, případně ztuhlý tuk opláchnu na cedníku studenou vodou a nechám okapat.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Ou
16066
16.1.20 09:57

Přepuštěné máslo je samozřejmě potřeba v tropech bez lednice a nebo v tradiční chalupě bez lednice, protože odpařením vody a odstraněním mléčných bílkovin se prodlouží trvanlivost másla a při smažení se nepřepaluje jako čerstvé máslo.

ale to je tak všechno.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
12761
16.1.20 10:14

@Ou : tak treba zrovna na to smazeni :nevim: Treba kdyz chces co nejvic autenticke indicke jidlo, tak ti delaji vsechno na ghi. Kamaradka to taky mela v ramci nejakeho detoxu, ale to je taky kapitola sama o sobe :lol: A mimochodem, na to se stejne nikdo neptal :lol:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
5432
16.1.20 10:20

@Ou Někdo nesnese mléčnou bílkovinu.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
68565
16.1.20 10:41
@AliTad píše:
@Ou Někdo nesnese mléčnou bílkovinu.

Pokud je to alergie na BKM, tak ghí stejnak nemůže.
To samý detox, je to jen moderní esotero trend.

Každopádně na indickou kuchyni určo. Na smažení taky, ale stejně dobře poslouží i sádlo. Cenově někde jinde.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
5432
16.1.20 11:22
@Lama Lama píše:
Pokud je to alergie na BKM, tak ghí stejnak nemůže.
To samý detox, je to jen moderní esotero trend.

Každopádně na indickou kuchyni určo. Na smažení taky, ale stejně dobře poslouží i sádlo. Cenově někde jinde.

Mám za to, že může… jen teda ne doma vyráběné, protože tam určitě nejde docílit absolutního oddělení té bílkoviny, malé množství asi vždycky obsahovat bude.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
6663
16.1.20 16:46

@Ou Tak třeba v teplé kuchyni je chuť přepuštěného másla dost těžko nahraditelná.

@AliTad Já nechávám ztuhnout celou várku a pak to jenom přecedím

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
3514
16.1.20 17:00

Mně přijde srandovní, že tahle věc se dá jako přepuštěné máslo najít ve sto let starých českých kuchařkách, ale aby se znovu uchytlo, muselo sem dorazit znovu jako ghí (případně „ghíčko“, jak jsem to nedávno viděla v krámě :zed: ). :)

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
658
18.1.20 15:49

Muj syn ma ABKM a nesnese nic mlecneho, ani v malem mnozstvi, ale doma prepustene maslo uplne v pohode… pouzivam ho teda spise na smazeni, peceni, takze mi staci male mnozstvi. Dela mi ho mamka, jak bylo popsano vyse, odebirat penu a slit jen cisty tuk, je na netu dost videi…skladuji v lednici.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mohlo by vás zajímat