Domácí jerky

lebambule
14.2.20 11:40

Domácí jerky

Dámy a pánové, máte někdo osvědčený recept na domácí jerky? Ideálně neprekombinovana marinada plus teda ja miluju takový to americký zvejkavy, ne úplně na troud vyschly… Nemůžu na netu najít nic pořádného, hlavně mi jde o tu zvejkavost, aby prostě bylo gumové… Netroufnu si to sama vypokusovat a vyomylovat :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3548
14.2.20 11:50

Já dávám jen sójovou omáčku a mletý pepř. Aby nebylo na troud stačí maso vytáhnout dříve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20906
14.2.20 11:50

No já nevím, když jsem se na to koukal, kdysi, že to taky zkusím. Tak to byla hodně velká dívčí. Už jenom jak vybrat a nakrájet to správný maso. :D Člověk navíc by měl mít dobrý podmínky jak to vysušit. Takže jsem to nakonec ani nezkoušel, jelikož by to bylo až moc pokusů a omylů a každej z nich celkem drahej :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lebambule
14.2.20 12:28
@Lucie008 píše:
Já dávám jen sójovou omáčku a mletý pepř. Aby nebylo na troud stačí maso vytáhnout dříve.

Právě, drive, tj. za jak dlouho? Mam sušičku.

• Citovat
  • Upravit
43035
14.2.20 12:36

Dělala jsem několikrát, nedaří se mi, přesolený, nedosolený, přesušený, spálený - skoro pokaždé něco. ta chuť se děsně zkoncentruje, ale málo osolit je taky naprd. ještě nejlepší mi to přišlo s worchesterem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21128
14.2.20 13:03

Dělám pravidelně z jeleního masa. Buď maso krájím a nebo dám dohromady všechny ty odkrojky co po rozporcování zvířete zbudou a umelu to. Smíchám s cure, nechám to uležet a pak to rozložím v sušičce nebo to mletý protlačím pistolí na nudle. Těch cure je celá řada, ale mesquite mi chutná nejvíc.

Krájený maso je trochu náročnější, dá se na to udělat prkýnko aby to bylo stejně silný.

Jinak cure je v podstatě sůl a javorovej cukr a koření. Jerky je syrový maso, ale nasáklý solí/rychlosolí a tak v tom bakterie nepřežijou. To jen tak na vysvětlení, ale stejně je potřeba to uchovávat v ledničce i když ani mimo lednici se to nekazí když je to víc vysušený.

Pokud jde o měkkost, je potřeba to ochutnávat, sušička mi nesuší rovnoměrně a tak přerovnávám síta a postupně sbírám kousky co jsou hotový.

Jelení maso je poměrně málo tučný, ale třeba z hovězího kape omastek.

Kamarád má za barákem udírnu a tak má jerky samozřejmě mnohem lepší než já. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21128
14.2.20 13:05

Předtím než jsem měl sušičku tak jsem sušil v troubě maso napíchaný na špejli a mletý normálně rozválený na placato jako těsto na voskovým papíře nebo na alobalu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3548
14.2.20 13:12

@lebambule Já suším v troubě a zkouším hmatem, kdy vytáhnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lebambule
14.2.20 13:13

Mletý, to slyším prvně, zajímavé 👍
Chci každopádně hovězí, to mam nejradši, zvěřinu nemáme ted k dispozici.

• Citovat
  • Upravit
3548
14.2.20 13:13

Našla jsem odkaz podle kterého to dělám. https://g.cz/…susene-maso/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10425
14.2.20 13:19

@KalamityJohn ty jo. Nikdy me nenapadlo delat z mleteho, vzdy delam platky (a teda ano, ukamenujte me, veprovy, protoze hovezi mi moc nechutna, takze veprova panenka…). Ale u toho mleteho to asi bude vic prochucene… hmmm… to musim zkusit. meles to nejak uplne na jemnoucko? Nebo normalne tak nejak jak se normalne mele maso? :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21128
14.2.20 13:54

@sakota

Jako na sekanou to melu. Beru na to odkrojky a přední a semelu co můžu - takže nedoblaňuju a malý šlachy a vlastně všechno.

Jo, zapomněl jsem že se to míchá s trochou vody, vlastně uděláš takový polotuhý těsto z masa a soli i koření se dává víc než na krájený maso.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí