Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat,jestli mate zkusenosti s klystyrem pred porodem a jake? Vím, ze si ho muzu „nechat udelat“ v porodnici, ale doma by mi to bylo milejsi. Kamoska rikala, ze dobry pripravek je YAL, ale ze to doma nezvladli a musela ji to udelat az sestricka v porodnici… Jake mate zkusenosti vy? jaky pripravek a jak to „slo“? predem diky za tipy
Zkušenost mám, k tomuto účelu jsem si koupila ve zdrav. potřebách balónek - vyvařila a použila ke klystýru převařenou vlažnou vodu. Balónek má malý obsah, tak jsem to zkusila pro jistotu 2× po sobě ve středu večer kolem 18h. No a nevím jestli mi pomohl, nebo už byl porod na spadnutí - ale dopoledne ve čtvrtek v 10.48h se mi narodila malá
![]()
U nás v porodnici od YAL přípravku ustoupili, prý není tak účinný.
yal mel manzel pred operaci slepaku, rozezralo mu to konecnik a od te doby pri stolici krvaci
Dělala jsem si doma klystýr YALem, ale bylo to takové…jalové
Na porodním sále jsem si ho nechala udělat ještě jendou a to bylo teprve ono! Moc se mi ulevilo. Krásně tě to prohřeje a trochu to na chvilku uleví. Já bych se klystýru v porodnici nebránila. Ten domácí nestál za nic a i PA říkala, že YAL není moc účinný, což mi moje zkušenost potvrdila ![]()
YAL je jen na vyprázdnění poslední části tlustého střeva, takže by ti pravděpodobně stejně ještě klystýr dali.
Jinak bych souhlasila s Marpe. Její technika je správná
do střeva by se mělo nalít co nejvíce sneseš, to by mělo být půl až třičtvrtě litru vlažné vody.
Tak on klasický klystýr v porodnice neni tak hrozny,spis neni vubec hrozny,to daleko horsi je teda porod
A v tu dobu to me teda bylo dost jedno.
Jsem zdravotni sestra,podavala jsem uz spousty klystýru,tak jsem si aspon zkusila i na vlastni kuzi jaky to je ![]()
A jinak Yal pry moc nevyprazdni,ale to je zase dost individualni.
Alena S. píše:
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat,jestli mate zkusenosti s klystyrem pred porodem a jake? Vím, ze si ho muzu „nechat udelat“ v porodnici, ale doma by mi to bylo milejsi. Kamoska rikala, ze dobry pripravek je YAL, ale ze to doma nezvladli a musela ji to udelat az sestricka v porodnici… Jake mate zkusenosti vy? jaky pripravek a jak to „slo“? predem diky za tipy
Chápu, že by sis to chtěla odbýt raději doma, než „před publikem“, ale já třeba nevím, jestli bych to, co psala Marpe na sobě vůbec zvládla aplikovat. ![]()
Btw, mně když začaly kontrakce, tak jsem mj. pořád lítala na záchod na velkou (byla jsem tam snad 20×).
Do porodnice jsem přijela na poslední chvíli, klystýr se nestihl udělat a vůbec ničemu to nevadilo - žádnou „nehodu“ jsem neudělala, protože už ve mně ani nic nebylo. Prostě organismus se před tím vyčistil sám. Což samozřejmě nemusí být pravidlo, jen to píšu jako svoji zkušenost… (a vím, že ji tu má takovou víc holek).
yal bych řekla, že vypláchne spíš jen konečník- rektum. Přecijen ten obsah je malý. Použití jednoduché, protřepat, zastčit, zmačknout lahvičku, vyndat, čekat. Používali jsme ho v príci, bez problémů. Je šetrný.
Wiolla píše:
Chápu, že by sis to chtěla odbýt raději doma, než „před publikem“, ale já třeba nevím, jestli bych to, co psala Marpe na sobě vůbec zvládla aplikovat.Btw, mně když začaly kontrakce, tak jsem mj. pořád lítala na záchod na velkou (byla jsem tam snad 20×).
Do porodnice jsem přijela na poslední chvíli, klystýr se nestihl udělat a vůbec ničemu to nevadilo - žádnou „nehodu“ jsem neudělala, protože už ve mně ani nic nebylo. Prostě organismus se před tím vyčistil sám. Což samozřejmě nemusí být pravidlo, jen to píšu jako svoji zkušenost… (a vím, že ji tu má takovou víc holek).
Já jsem si to naštěstí odbyla bez kontrakcí. Ty slaboučké začaly až kolem 4h ráno, takže se to zvládnout dalo.
Nakonec jsem byla ráda, že jsem to zvládla doma, protože v porodnici bychom ho nestihli ![]()
Přijela jsem otevřená na 6 prstů a za hodinu rodila ![]()
jo ,mám doma sadu na kdomácí klystýr, už jej moc nepoužívám, není třeba.
Do porodnice jsem si ho taky udelala doma - a v porodnici už nikdo o klystýru nemluvil - ale přijela jsem za 5 12. Pokud chceš zodpovědět nějaké technické dotazy - ptej se.
Já si v současné době dělám k asi tak 1krat za 3 měsíce. Poté začínám jíst veeelmi pozvolna, zato hodně piju + laktobacily na obnovení flóry. ![]()
J.
janac píše:
Marpe, trumfnu tějá přijela na 8
Tak tak, já taky na 8cm, rovnou na sál a za 45 min to bylo vyřízené. ![]()
Ahoj holky, mám dotaz ohledně klystýru, který se provádí doma. Jsem ve 38 týdnu těhotenství a dnes jsem byla na kontrole u doktora a bylo mi řečeno, že už jsem otevřená, miminko je hodně nízko a že můžu do 3,4 dnů nebo týdne porodit. Jelikož trpím stále zácpou, tak mi předepsal klystýr, který si mám udělat doma a který mě může vyvolat kontrakce a porod. Není zbytečné dělat si ho doma a vyvolávat si tím porod, když mě ho udělají potom v porodnici?? Teď otázka jestli by se stihl vůbec udělat ![]()