Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojte holky,jdu si zas pro radu,tak snad mi prosim pomuzete a poradite..
Mam tehu cukrovku,takze nedovoli prenaset,to jedine vim 100%,cele tehu jsem tak nejak mela rizikove a od 30tt me strasili s predcasnym porodem-dle nalezu,no nicmene nechapu jak,ale maly se drzi statecne…Posliky mam hodne silne a trvaji uz nekolik tydnu,i stejny nalez otevreni hrdla na 2prsty…
Vcera mi uz odesla hlenova zatka a v pondeli jdu do porodky domluvit datum vyvolani a ted k veci…
Da se domluvit treba na urcitem terminu(pro me co nejdriv),jde o to,ze pritel vuli riziku pred.porodu skoro vypiplal dovolenou a moc rada bych ho mela jeste u sebe,hlavne pak s malym,nespim,jsem po vice brisnich operaci a mam diky tomu hodne srustu co me boli,jizva se pekne rozjela a tahne,proste uz jsem hotova,nerudna,chytla jsem jeste nejakou virozu,tak jedno s druhym
a jsem vycerpana a predstava treba jeste tydne je pro me hrozna,jelikoz 40tt ukonceny mam podle ms az v sobotu…
ja vim,ze zalezi i na vytizenosti porodky a i lekari,ale dle zkusenosti da se domluvit?
diky ,Radka
Domluvit se určitě dá na čemkoli, ale samozřejmě záleží na porodnici a zvyklostech a konkrétním lékaři. Já byla na vyvolávání a chtěli si mě tam nechat rovnou po UTZ, ale když jsem se tvářila, že nemám věci a tak, tak řekli, ať přiíjedu zítra. Žádný problém. Tak snad, když ty problémy máš, tak s tím žádné štrách dělat nebudou.
Jinak vyvolávaný porod, jak tě jistě strašily holky tady, nemusí být vždy děsivý. Já dostala tabletu na otevření porodních cest (nebyla jsem vůbec otevřená) a dr, počítala, že až další den se uvidí, buď to urychlí tak, že mi píchnou vodu nebo tak… Tak tuto tabletu (ne oxitocin na stahy, ale jen na otevření porodních cest) mi zavedly v poledne, a od tří odpoledne jsem začala mít pravidelné kontrakce, v osm večer už byly dosti silné tzv. k nevydržení
, v devět mi praskla voda a malý byl v 10.25 na světě. Takže to bylo v podstatě docela rychlé a když teď po čase se k tomu vracím, tak i bezproblémové. I když samozřejmě v tu chvíli mi to přišlo jako šílené a už nikdy apod…
Hlavní je, nenech si porod znechutit od doktorů nebo sester. Oni jsou tam pro tebe a pro mimčo a měli by ti co nejvíce vyjít vstříc. POkud něco budou dělat jinak, než bys chtěla ty, takl jen v případě, že to co ty chceš by nějak ohrozilo miminko a to by ti měli zdůvodnit. Takže hlavně mysli na to, že jsou tam pro tebe a nestavěj se do pozice ubohé pacientky, která je v rukou všemocných lékařů a sester - polobohů. Já se do takové pozice dostala a díky tomu mám zkažené vzpomínky na porod, který by jinak samozřejmě byl ta nejkrásnější chvíle v životě ![]()
Držím palce!
jeeee dekuji ti za moc pekny prispevek…
ono to vypada,ze proste vymrcuji a mozna prehanim,ale ja uz to nedavam,jsme nastehovani po rekonstrukcich 3tydny,takze stehovani,vybalovani,uklidy,pak maliri,znovu uklidy a proste ja myslela,jak budu na porod odpocata a mam pocit,ze jsem jak matoha
,ale ono by se to vse nejak dalo zvladnout,ale kdyz clovek dlouhodobe naspi a nebo spi spatne,tak se to projevi ![]()
Mi to přijde celkem nadějné, že by se to mohlo rozjet samo ![]()
Zkušenost nemám, ale zajímá mě to, jaká je praxe, tak budu sledovat, jestli neva.
Kdy se vyvolává teda nejpozději u cukrovky? Nebo jde o odhad váhy miminka?
Saroya píše:
Mi to přijde celkem nadějné, že by se to mohlo rozjet samo
Zkušenost nemám, ale zajímá mě to, jaká je praxe, tak budu sledovat, jestli neva.
Kdy se vyvolává teda nejpozději u cukrovky? Nebo jde o odhad váhy miminka?
ono zalezi jak u ktere cukrovkarky,ty co si pichaji inzulin,tak jsou brany prisneji,v tom zkusenost nemam,ale co vim tak i o 14-7dni predem vyvolani,ja jsem jen na diete,puvodne mi muj obvodni gynDR rikal,ze mi vyvolaji o tyden predem,ale v porodce rikali,ze chlapecek ma normalni vahu,takze nechaji do terminu,ale pak ze uz ne…jelikoz cukrovkarkam rychleji strane placenta…
a ze to vypada nadejne?
to uz nejakou dobu,ale pak vzdycky z toho sejde
![]()
Domluvit se dá, otázkou zůstává, co na to mrně
někdo začne rodit do dvou hodin po první tabletě, někomu to vyvolávají tři dny, než se zadaří.
terinka4444 píše:
Domluvit se dá, otázkou zůstává, co na to mrně![]()
někdo začne rodit do dvou hodin po první tabletě, někomu to vyvolávají tři dny, než se zadaří.
no malej vypada,ze bude pekne tvrdohlavej po me,tak nestras ![]()
Já měla obě dvě děti domluvené, žijeme v zahraničí, já přiletěla rodit do Cr a aby u porodu mohl být i manžel, tak jsem se domluvila s Dr. na datumu vyvolání. Takže určitě to jde.
JInak oby porody na chlup stejné. Vyvolávačka v 7h ráno. Malej byl na světě ve 13.35 a malá 13.45.
derida píše:
JInak oby porody na chlup stejné. Vyvolávačka v 7h ráno. Malej byl na světě ve 13.35 a malá 13.45.
tak to je pekneeee,no uvidime na jakeho doktora budu mit stesti a jak bude porodka vytizena…treba se domluvime,bylo by to supeeeer,tak snad
Já to teda jistila i obálkou, tím pádem jsem měla lékařku i u porodu.
tak přesně na tuhle otázku jsem hledala odpověd i já
mám taky těhu cukrovku a zítra jdu taky do porodnice aby ch se s nimi domluvila na vyvolávaném porodu. Já jsem teda v 38tt a podle mého gynekologa budu rodit nejpozději do týdne...... trošku mi i chtěl pomoct, tak mi na tajnačku udělal hamiltona ( ale mě jen tak někdo neoblafne a přišla jsem na to ), ale bohužel mi moc nepomohl-špunt je pořád vevnitř.. přesně vím jak ti je, až teda na to stěhování a ty operace
taky vůbec nespím, nejde to, poslíšci asi už dva týdny každý den.. a taky jsem ze všeho nervozní. Hlavně co mi tam zítra řeknou. každopádně ti přeju, aby vše dopadlo dobře a byli jste už všichni pohromadě
a aby i ten porod byl rychlý a ještě líp aby ti miminko vylezlo samo ![]()
Roxi píše:
tak přesně na tuhle otázku jsem hledala odpověd i jámám taky těhu cukrovku a zítra jdu taky do porodnice aby ch se s nimi domluvila na vyvolávaném porodu. Já jsem teda v 38tt a podle mého gynekologa budu rodit nejpozději do týdne...... trošku mi i chtěl pomoct, tak mi na tajnačku udělal hamiltona ( ale mě jen tak někdo neoblafne a přišla jsem na to ), ale bohužel mi moc nepomohl-špunt je pořád vevnitř.. přesně vím jak ti je, až teda na to stěhování a ty operace
taky vůbec nespím, nejde to, poslíšci asi už dva týdny každý den.. a taky jsem ze všeho nervozní. Hlavně co mi tam zítra řeknou. každopádně ti přeju, aby vše dopadlo dobře a byli jste už všichni pohromadě
a aby i ten porod byl rychlý a ještě líp aby ti miminko vylezlo samo
jeee dekuji a jak vis,ze ti delal hamiltna?da se to nejak poznat?krom te bolesti?ja vcera byla v nemocnici a smatrali do me mooooc bolestive a krve bylo jak z prasete…ale nic nerikali
a mas taky cukrovku na diete a nebo inzulinujes?
no ja doufam,ze se nejak domluvime,ze doktor bude v pohode a porodka nebude narvana ![]()
tak on mi řekl pokusím se trošku pomoct a jelikož dělal postup takový jak při hamiltonu usoudila jsem že je to on
navíc jsem i špinila a ani to nebolelo.. přijde mi že jen v porodnici takhle surově zacházejí. Můj gynekolog se mi vždy za vše omlouvá, takžě byl něžnej. myslím si ale že mi to budou dělat i v porodnici a jak píšeš počítám, že budu taky krvácet :/ a jinak cukrovku mám jen na dietě, ale malej je jakoby o dva týdny větší a placenta je už prej trošku špatná tak proto mi dr říkal, že budu do týdne rodit…já jsem taky zvědavá co mi tam řeknou. Pokud si tě tam nenechají a mě taky tak si pak zítra můžem napsat co nám tam řekli, ale já to vidím tak, že si mě tam nechají. Ale tak třeba se mýlím ![]()
aha,tak to joooo,ja treba zazivam jen v porodce takovy bolestivy vysetreni,u sveho doktora nikdy a taky jsem nespinila,ale vcera bylo krve jako hodne,tak jsem z toho byla prekvapena…ale co uz
tak to jo pak u tebe ze uz budes rodit,jeste ze to maji tak pod kontrolou a hlida se to,Maxim je cele tehu o 4dny vetsi,tak se bojim aby s tim vyvolanim nepocitali termin dle ms-ten mi vychazi na 3.9 a podle utz vlastne na 30.8,tak proto bych se rada domluvila na brzkem terminu i vuli pritele,je uz semno skoro 14dni doma a nic se nedeje,tak by si i on rad ten zbytek rozvrh tak,at je s nama par dni a uzijem si to ![]()