Doplatit matce sociální?

Anonymní
28.7.23 11:49

Doplatit matce socialni?

Mama chce jit do duchodu, ale vzhledem k tomu, ze velkou cast zivota nepracovala, musela by pracovat priblizne do 71 let, aby na duchod mela narok.
Pokud by doplatila 320 000 Kc na socialnim, mohla by do duchodu uz letos na konci roku.
A ted pecka - ona ty penize chce po mne a sestre, protoze se o nas musela starat a tak pry nemohla pracovat.
Matce je 63 let, je zdrava. Ja si myslim, ze by mela proste pracovat a jit do duchodu az nebude moct, pak by se o nejake pomoci dalo mluvit, segra rekla, ze ji ty penize da jen pod podminkou, ze ja dam druhou pulku.
Matka se ohani tim, ze bude mit konecne cas na vnoucata, do ted naprosto nezajem. Nemam pocit, ze ji neco dluzim.
Navic pro nas by to byl i financni zasah, mame dve deti, jsem na rodicaku. Kdyz jsem mamce rekla, ze ma pro sebe vic penez, nez nase rodina na hlavu, tak se urazila. No proste, na palici. Cela rodina vzhuru nohama, uz mi volala babicka stryc… Citim obrovsky tlak, ale matcin pozadavek vidim jako drzost.

Diky, ze jsem se mohla vykecat. Uz nemuzu.
Jsem zvedava na reakce.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2367
28.7.23 11:52

Duchodove lze doplatit pouze 1 rok zpetne bez udani duvodu (bez evidence na uradu prace, bez zamestnani, napr zena v domacnosti ktera neni na materske).

Naopak doba evidence na uradu prace lze doplatit libovolne zpetne a to aktualni castkou 2823 kc mesicne (bez ohledu na rok doplaceni, plati se nynejsi castka).

Neni mozne doplatit vsechno, pokud mamka byla pouze doma…a nebyla ani v evidenci na UP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2367
28.7.23 11:54

Mate zjisteno, zda to je mozne doplatit?
Protoze kdyby neslo, bylo by to vyreseno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.7.23 11:54
@jejjej píše:
Duchodove lze doplatit pouze 1 rok zpetne bez udani duvodu (bez evidence na uradu prace, bez zamestnani, napr zena v domacnosti ktera neni na materske).

Naopak doba evidence na uradu prace lze doplatit libovolne zpetne a to aktualni castkou 2823 kc mesicne (bez ohledu na rok doplaceni, plati se nynejsi castka).

Neni mozne doplatit vsechno, pokud mamka byla pouze doma…a nebyla ani v evidenci na UP.

Byla na UP asi osmnact let. Byla doma nebo pracovala na cerno.

• Citovat
  • Upravit
2367
28.7.23 11:55
@Anonymní píše:
Byla na UP asi osmnact let. Byla doma nebo pracovala na cerno.

Aha.
Tak v tomto pripade by sla doplatit cela doba evidence na uradu prace. Tam neni omezeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.7.23 11:56
@jejjej píše:
Mate zjisteno, zda to je mozne doplatit?
Protoze kdyby neslo, bylo by to vyreseno.

Ano, to je informace z OSSZ. Pani uz to udajne poslala na predschvaleni do prahy, ale ceka se na to zaplaceni.

• Citovat
  • Upravit
2367
28.7.23 11:58

Doba pred 1.lednem 1996 se neda doplatit v zadnem z uvedenych pripadu.
Aha…Vy uz mate zjisteno.

https://www.naseduchody.cz/…jisteni.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
28.7.23 11:59

Já bych na to kývla jen v případě, že bych měla s matkou nadstandartně dobré vztahy, což - jak píšeš - vy se sestrou nemáte. Není vaše chyba, že nepracovala nebo pracovala načerno, existují přece školy a školky, nic neomlouvá 18 let nepracování a neplacení sociálního :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8534
28.7.23 12:00

Pokud je zdravá a může pracovat, tak bych nic neplatila. Jako chápu, jestli jen seděla doma tak se ji do práce nebude chtít, ale to přece není tvoje starost.

Edit: tak ať to zaplatí za ni babička a strýc ne? Když ti volají a tlačí tě k tomu.

Příspěvek upraven 28.07.23 v 12:02

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2367
28.7.23 12:00

320 000 je cca za 9 a pul roku pojisteni.

320000 : 2823 : 12 jestli spravne pocitam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Denny.5
28.7.23 12:01

Já bych jí to doplatila, pokud bych na to měla. Peníze budou ale vaše máma ne. Ale já mám být za co vděčná. A přijde mi teda divný, že vás takhle vydírá.

• Citovat
  • Upravit
16339
28.7.23 12:01
@unuděná píše:
Já bych na to kývla jen v případě, že bych měla s matkou nadstandartně dobré vztahy, což - jak píšeš - vy se sestrou nemáte. Není vaše chyba, že nepracovala nebo pracovala načerno, existují přece školy a školky, nic neomlouvá 18 let nepracování a neplacení sociálního :nevim:

Řešila bych to úplně stejně. Ano, matka se starala, ale určitě nebyla nucena být doma tolik let, je to blbost a pouhá výmluva :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
28.7.23 12:03

A ještě mě napadá kompromis, který bych jí navrhla, pokud bych chtěla pomoci - jestli ví, kolik by jí chodil měsíčně důchod, navrhněte jí, ať je tedy doma a posílejte jí měsíčně tuto částku. Třeba ještě ráda půjde zpět do práce 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2367
28.7.23 12:03

Proc vola babicka a stryc, kdyz na to nechteji prispet?

Pokud se na to duchodove nechteji slozit jako rodina, tak proc se do toho pletou?
Kazdy by prece mohl neco dat.
Nejenom dcery.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.7.23 12:04
@jejjej píše:
320 000 je cca za 9 a pul roku pojisteni.320000 : 2823 : 12 jestli spravne pocitam.

Asi to rikas spravne, do duchodu v 71, to je tech devet let, co ji chybi podle me.
Ale ja se tom nepidila, vyrizovala si to sama, nam jen rekla, ze aby mohla jit letos, tak musi doplatit 320k.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová