Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tohle je hrozný. Nedala bych jí ani korunu. Moje mamka má několik nemocí, za sebou hromadu operací. Se mnou byla doma 7 let, protože nesehnala práci, kde by nevadily její zdravotní problémy. A i tak zvládla odpracovat roky na důchod. Překousla mnohdy nesnesitelné bolesti a makala.
@j.a.n.i1 píše:
Oni ji neodmitaji, oni se jen tváří tak neschopne, ze je nikdo nechce.
To mi ani neříkej. ![]()
@Lucie_Sx píše:
Jako ono by to ale nebylo marny, aby deti videly, ze to cele neco stalo
Většina rodičů si děti pořizuje dobrovolně a ze své vůle. Musí počítat s tím, že výchova něco stojí (ať už peníze nebo čas). Přijde mi tedy zvláštní po dětech chtít, aby své dětství „doplatily“
@9Paja3 píše:
Tohle je hrozný. Nedala bych jí ani korunu. Moje mamka má několik nemocí, za sebou hromadu operací. Se mnou byla doma 7 let, protože nesehnala práci, kde by nevadily její zdravotní problémy. A i tak zvládla odpracovat roky na důchod. Překousla mnohdy nesnesitelné bolesti a makala.
Přesně. Klobouk dolů! ![]()
@lucad77 píše:
No dobře, ale když odmítne každou nabízenou práci? K čemu ty schůzky jsou? Vždyť to by se tam mohl válet každý.Příspěvek upraven 28.07.23 v 12:30
Pokud dostava pouze nabidky k praci, tak muze rict, ze ji nevzali.
Tzv. doporucenky se ale musi potvrzovat u zamestnavatelu.
Zalezi, jak moc byly urednice aktivni…jestli davaji „nabidky“ nebo rovnou doporucenky.
Odmitnuti zamestnani z doporucenky bez zavazneho duvodu by znamenalo vyrazeni z UP na nejakou dobu (3 az 6 mesicu, nevim presne ktera doba).
Pak by se pani ovsem mohla opet evidovat na pracaku (predpokladam ze kvuli zdravotnimu pojisteni)…situaci to nejak neresi.
Takto muze byt na pracaku take roky.
@lucad77 píše:
To mi ani neříkej.
Je to tak, vem to z pohledu zamestnavatele, chtela bys nekoho, kdo pracovat nechce, vzdyt je to pro zlost.
@Lucie_Sx píše:
A kdyz jste byly deti, tak to bylo fajn mit mamu hodne doma? Zadna druzina, obedy a tak. Nemoci doma s mamou a ne samy.Dat ji kazda 160 tis za klidne detstvi je dobry, ne.
Ne, protože si to nevybraly. Dítě rodičům nic nedluží. Ano, v normální rodině se zdravými vztahy si vypomáhají navzájem, ale nic z toho není dluh jednoho vůči druhému. Tato matka je akorát vyčůraná, jako dospělá udělala rozhodnutí a teď prehazuje následky na děti.
@jejjej píše:
Pokud dostava pouze nabidky k praci, tak muze rict, ze ji nevzali.
Tzv. doporucenky se ale musi potvrzovat u zamestnavatelu.
Zalezi, jak moc byly urednice aktivni…jestli davaji „nabidky“ nebo rovnou doporucenky.
Odmitnuti zamestnani z doporucenky bez zavazneho duvodu by znamenalo vyrazeni z UP na nejakou dobu (3 az 6 mesicu, nevim presne ktera doba).
Pak by se pani ovsem mohla opet evidovat na pracaku (predpokladam ze kvuli zdravotnimu pojisteni)…situaci to nejak neresi.
Takto muze byt na pracaku take roky.
Ale spousta zamestnavatelu radeji to odmitnuti pozvrdi, nez si tam zatahnout lempla.
@lucad77 píše:
To mi ani neříkej.
Prave ze na ty doporucenky zamestnavatel potvrdi ze vzali nekoho jineho, nesplnuje podminky atd…
@Anonymní píše:
Mama chce jit do duchodu, ale vzhledem k tomu, ze velkou cast zivota nepracovala, musela by pracovat priblizne do 71 let, aby na duchod mela narok.
Pokud by doplatila 320 000 Kc na socialnim, mohla by do duchodu uz letos na konci roku.
A ted pecka - ona ty penize chce po mne a sestre, protoze se o nas musela starat a tak pry nemohla pracovat.
Matce je 63 let, je zdrava. Ja si myslim, ze by mela proste pracovat a jit do duchodu az nebude moct, pak by se o nejake pomoci dalo mluvit, segra rekla, ze ji ty penize da jen pod podminkou, ze ja dam druhou pulku.
Matka se ohani tim, ze bude mit konecne cas na vnoucata, do ted naprosto nezajem. Nemam pocit, ze ji neco dluzim.
Navic pro nas by to byl i financni zasah, mame dve deti, jsem na rodicaku. Kdyz jsem mamce rekla, ze ma pro sebe vic penez, nez nase rodina na hlavu, tak se urazila. No proste, na palici. Cela rodina vzhuru nohama, uz mi volala babicka stryc… Citim obrovsky tlak, ale matcin pozadavek vidim jako drzost.Diky, ze jsem se mohla vykecat. Uz nemuzu.
Jsem zvedava na reakce.
Tak matce řekni, že tedy ano, zaplatíte. Ale abyste si to mohli dovolit, tak musíš na plný úvazek do práce a ona se v té době bude starat o vnoučata. Hezky 9 hodin denně, 5 dní v týdnu
Věřím tomu, že ji podobné nápady přejdou.
No tak péče o děti po dobu, co je na rodicak se do opracované doby započítává. Tak ať tě s tím laskavě nevydira.
Jestli to dobře chápu, matka byla celá léta na pracáku, kdo ji v té době živil, manžel? Nebo byla na sociálních dávkách a i tomu si přivydělávala načerno? Tohle dřív nikdo neřešil, co až bude důchodový věk. A ejhle, už je to tady. Takových lidí je, hlavně matek, co se oháněly, že mají děti a nemůžou pracovat. Nemluvím o postižených dětech, které potřebují stálou péči.
Jen ať si to matinka odpracuje do 70ti a žádný peníze bych jí nedávala.
@Jahru píše:
Tak matce řekni, že tedy ano, zaplatíte. Ale abyste si to mohli dovolit, tak musíš na plný úvazek do práce a ona se v té době bude starat o vnoučata. Hezky 9 hodin denně, 5 dní v týdnuVěřím tomu, že ji podobné nápady přejdou.
Tak to bych se bála, že mi na to k vně. Byt v práci místo s dětmi bych nechtěla a ještě bůh ví, jak by ta péče vypadala.
@j.a.n.i1 píše:
Je to tak, vem to z pohledu zamestnavatele, chtela bys nekoho, kdo pracovat nechce, vzdyt je to pro zlost.
Nechtěla. Ale nechtěla bych ani, aby se za něj roky platilo zdravotní z mých daní. ![]()
@j.a.n.i1 píše:
Ale spousta zamestnavatelu radeji to odmitnuti pozvrdi, nez si tam zatahnout lempla.
Ano ale pouhe nabidky prace se nepotvrzuji.
jenom doporucenky prave