Doplňky v těhotenství

66
20.8.22 09:44

Doplňky v těhotenství

Ahoj holky, zajímalo by mě které vitamíny v těhotenství jste brali a jakou máte zkušenost. Je jich tolik že nejsem schopná se v tom zorientovat :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
20.8.22 09:53

Ve skutečnosti možná potřebuješ listovku a B12 (tedy obyčejný Bkomplex) a jinak je to jedno. Naopak, přílliš mnoho těhotenstých vitamínů může vést ke komplikacím při porodu.

Zdravé děti se narodily i ženám v koncentračních táborech.

Daleko důležitější je negooglit nic o tom jak je všechno nebezpečné a jak určitě budeš strašná matka, protože nebudš zvládat všchno, co se píše na intenretu, že zvládat musíš a nebudeš mít všechny ty nesmyslné věci, které se na intenretu píše, že mít musíš.

Je to marketing, chtějí tvou pozornost a prachy a nejlepší cesta jak to udělat je tě vyděsit, že když othle nebudeš dělat, tak poškodíš dítě a nebudeš dost dobrá.

Jo a nic z normálních potravin a běžně používaných věcí nijak tvoje dítě neohrozí. Stačí nechlastat, nekouřit a nefetovat. A i stím se pořád může narodit dítě co bude v pořádku. Sice s menší pravděpodobností, ale může.

To nejlepší co pro sebe teď můžeš udělat je zablokovat všechny mama weby a prostě negooglit všechno co se může stát.

https://www.prozeny.cz/…prasku-56016

https://www.kosmas.cz/…tehotenstvi/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
52
20.8.22 10:27
@Ou píše:
Ve skutečnosti možná potřebuješ listovku a B12 (tedy obyčejný Bkomplex) a jinak je to jedno. Naopak, přílliš mnoho těhotenstých vitamínů může vést ke komplikacím při porodu.

Zdravé děti se narodily i ženám v koncentračních táborech.

Daleko důležitější je negooglit nic o tom jak je všechno nebezpečné a jak určitě budeš strašná matka, protože nebudš zvládat všchno, co se píše na intenretu, že zvládat musíš a nebudeš mít všechny ty nesmyslné věci, které se na intenretu píše, že mít musíš.

Je to marketing, chtějí tvou pozornost a prachy a nejlepší cesta jak to udělat je tě vyděsit, že když othle nebudeš dělat, tak poškodíš dítě a nebudeš dost dobrá.

Jo a nic z normálních potravin a běžně používaných věcí nijak tvoje dítě neohrozí. Stačí nechlastat, nekouřit a nefetovat. A i stím se pořád může narodit dítě co bude v pořádku. Sice s menší pravděpodobností, ale může.

To nejlepší co pro sebe teď můžeš udělat je zablokovat všechny mama weby a prostě negooglit všechno co se může stát.

https://www.prozeny.cz/…prasku-56016

https://www.kosmas.cz/…tehotenstvi/

Není pravda, ve většině B-komplexů právě listovka a B12 vůbec není. Dál v běžné stravě bývá nedostatek vitaminu D, železa, vápníku a EPA/DHA. Těhotné mají běžně i nedostatek hořčíku.

Takže být tebou, zakladatelko, brala bych první tři měsíce (ideální je už před otěhotněním) aspoň tu listovku, hořčík, dle krevních testů pokud je třeba železo/B12, od nějakého 4. měsíce bych doporučila vápník/déčko (osifikují kosti). Já beru navíc celé těhotenství EPA/DHA a hlídám si dostatečný příjem cholinu (prokázaný vliv na vývoj mozku a celé NS). Ono hodně záleží, jak se žena stravuje, pokud nejíš třeba maso, ořechy, mléčné výrobky apod, je potřeba doplňovat jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
20.8.22 10:33

Dřív, když jsem měla nejstarší děti, frčely komplexní multivitamíny. Před cca 15 lety nic jiného nebylo.
V poslední době se dbá hlavně na doplňování těch nejdůležitějších, listovka, béčka, céčko a DHA. Na to je nejlepší rybí tuk, v dnešní době jsou hlavně kapsle. Někteří výrobci staví reklamu na tom, že rybí tuk z mořských ryb obsahuje hodně rtuti a tu DHA extrahuje ve svých výrobcích z mořských řas.

Skoro všechny přípravky na trhu jsou teď bohužel v kombi s těmi kapslemi, pokud někdo užívá rybí tuk jiného výrobce, který není primárně určen pro těhotné, ale v těhotenství vhodný, nemá šanci koupit nic bez toho.Za mě taky marketingový tah, aby ty primárně těhotenské ženy kupovaly.

Nejdůležitější je v rámci možností pestrá strava a nic nepřehánět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3913
20.8.22 10:39

U prvního těhotenství jsem brala femibion. Má naštěpenou listovku, tak jsem si řekla, že proč ne. Byla jsem spoko.
U druhého těhotenství už jsem neměla tolik peněz a tak jsem si koupila mamavit. Gigantické tabletky, které jsem nebyla schopná polknout a když už se zadařilo, tak jsem po nich zvracela. Vždycky. Vrátila jsem se k femibionu a byl klid.
Za celé těhotenství jsem neměla nějaký nedostatek něčeho. Vždycky pohoda.

Za sebe si myslím, že stačí vyvážená zdravá strava, ale pokud už jí člověk není schopen, tak femibion neuškodí. Ale je drahý no…

Doktor mi řekl, že stačí listovka a rybí tuk (dha.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69
20.8.22 10:54

No, takže k otázce - beru femibion, začala jsem měsíc před otěhotněním a beru doteď, momentálně 21tt. Je to mé třetí těhotenství, brala jsem v každém těhotenství vitamíny i když nekouřím, nepiju ligu- teď úplně abstinuju, nejím blbosti a pravidelně intenzivně se hýbu, no teď už míň :oops: :D i má gynekoložka se mě hned při potvrzení těhotenství ptala, co beru - ne jestli, ale co a byla s výběrem spokojená. Ano, nejdůležitější je listovka, ale ne jediná potřebná a ruku na srdce, kdo nechce udělat pro své dítě to nejlepší možné? Taky i záleží na finančních možnostech, můj zaměstnavatel mi pravidelně přispívá tisícovku měsíčně na nějakou bonus kartu, kterou můžu použít i v lékárně, tak to čerpám z toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4492
20.8.22 10:56

Do 12tt jsem brala listovku a pak jsem to doplnila o rybí tuk. Víc jsem nebrala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
np10021
20.8.22 10:59

Beru Femibion, teď jsem ve 2.trimestru přešla na Femibion 2. Potom beru probiotika a MagneB6.

• Citovat
  • Upravit
7221
20.8.22 11:44

Kyselina listová s Béčem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
563
20.8.22 12:35

Brala jsem Femibion, ale dělalo se mi z něj špatně, takže jsem si vzala jeho složení a namixovala si vlastní. Ono záleží jestli třeba na začátku těhotenství hodně zvracíš, pak můžeš mít opravdu něčeho nedostatek, ale pokud máš to štěstí, že můžeš jíst normálné, zdravou, vyváženou stravu, pak nejsou vitamíny skoro potřeba. Vyjímkou je kyselina listová v 1.trimestru. A pak jod! Minimálně 150 - 200 ug po celou dobu těhotenství. Ve 2.trimestru je dobrý zkontrolovat krevní obraz kvůli těhotenské anemii a případně nasadit železo nebo potraviny, které jsou na něj bohaté. A v případě nočních křečí ve 2-3.trimestru nasadit hořčík, který je ale před porodem třeba zase vysadit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
21.8.22 20:00

Hele na tohle si dej pozor. Četla jsem docela dost výzkumů a lepší je spíš nebrat nic ve velkém množství. Třeba vysoké dávky B12 (vysoké ve smyslu lupnout si celý prášek b12 jednou denně, což je normální dávka pro netěhotné) způsobuje větší pravděpodobnost autismu a adhd. Poslala bych odkaz, ale už jsem to nedohledala podruhé, ale stopro jsem to četla ve výzlumném článku minulý týden (v angličtině).
Bavila jsem se o tom s gyndařkou a jen mi to potvrdila - nebrat vyloženě horcik, železo atd v dávkách pro netěhotné - v případě potřeby mi udělá krevní testy a zjistí, co mi chybí. Doporučila, ať beru jen osmistovku listovky. Femibion je jen předražená směs :) ale když ti to navodí lepší pocit, tak proč ne :)
Hodně štěstí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky