Dort s pařížskou šlehačkou

1612
9.6.11 08:59

Dort s pařížskou šlehačkou

Ahoj. Potřebuju poradit. Chci manželovi upéct dort s pařížskou šlehačkou. Zbožňuje ji. :mrgreen: (něco na styl Kuba dort apod.) Problém je v tom, že jsem úplný laik co se týká pečení, tak bych poprosila o jednoduchý recept nebo alespoň o podrobný, ale opravdu podrobný návod :lol: :lol: Pokud možno i obrázek jestli některá máte. Hrozně se mi líbí i takové co jsou ty cukrářské piškoty po obvodu, ale netuším jak moc je to těžké. Ještě jeden dotaz, kdybych koupila marcipám, zvládnu to potáhnout??? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1943
9.6.11 09:12

Tak s dortíkem ti neporadím,já dělala zatím 3 a už vůbec ne podrobně :mrgreen: ,ale když si koupíš marcipán,tak ho vyválej mezi dvěma kusy potravinářské folie na placku a pak polož na dort.můžeš si pomoct i tím,že tu placku ovineš kolem válečku a pak přendáš na dort,uhladíš a ořízneš přebytky.
Ještě mrknu,jestli pro tebe nějaký podrobný návod na dort najdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
9.6.11 09:20

Ahoj!

Co takhle zkusit místo dortu tuhle roládu?
http://www.mimibazar.cz/recept.php?…

Já ji dělala právě s pařížskou šlehačkou (použila jsem tu kupovanou v kelímku) a byla výborná. Úplně nejlepší by to bylo s banánem uvnitř.

Příspěvek upraven 09.06.11 v 09:20

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1943
9.6.11 09:20

To je můj úplně první dort(pro manžela) a dělala jsem ho letos.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1943
9.6.11 09:30

dobrej krémík http://www.toprecepty.cz/…rizsky-krem/
Bezvadnej recept na pařížák.Samozřejmně vzhled si uděláš podle sebe - http://www.urybicky.cz/…eci-polevou/
Ono je toho na netu spousta,ale tohle mám vyzkoušené.
Jinak ty piškoty po obvodu-normálně uděláš dort a pak je kolem dokola nalepíš-mě na tom nepřijde nic složitýho :nevim:,ale nedělala jsem to,tak nevím,možná bude problém,aby byla při vkládání posledního piškotu ta mezera na něj akorát.ani malá ani velká :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1452
9.6.11 09:39

Ahojda! já dělala před 2 týdny, je úžasnýýýý!!!!

KORPUS: 3vejce, 3PL moučkový cukr, 2PL slunečnicový olej, 1PL kakao, 3PL polohrubá mouka, 1malá lžíčka kypřící prášek

• ušleháme sníh, přidáme 2 PLcukru, po jednom zašleháme žloutky a přidáme poslední lžíci cukru a olej. Nakonec gumovou stěrkou nebo lžící (=ne mixerem)vmícháme směs kakaa, mouky a kypřícího prášku. Dortovou formu vymažeme/vysypeme, pečeme na 180st 20 min

KRÉM: 3PL hladká mouka, 125ml mléko, 3žloutky, 150g moučkový cukr, 3PL kakao, celé maslo

• kromě masla všechno šleháme nad parou, když to vychladne, mixérem zašleháme maslo (počas výroby zkoušej postupně to maslo, ja celé nedávám, protože mi „vadí“ maslová chuť, mám to ráda takové lepivejší 8-) )

nebo krém 2: podle množství, ja dělám ze 4šlehaček: šlehačka(víc jak 30%) 4ks, kako 80g, cukr 100g

• vaříme nad parou, po schladnutí dáme do lednice a nejlépe druhý den vyšleháme (jinak, v obchodě jsem viděla přímo v kelímku pařížskou šlehačku ale nezkoušela, takže je možnost přímo koupit)

Já když dělávám, tak vždy oba krémy, na korpus dávám ten první a navrch ještě ten šlehačkový,mezi to nakrájím banán protože jsme nenažraní :oops: :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
9.6.11 10:03

Ahojda, tak když dělám dortík a chci, aby byl superrychlý a superjednoduchý, tak si koupím směs na vídeňský dort v krabici, upeču podle návodu na zadní straně (přijde tam snad jen voda, olej a vejce), až vychládne, tak rozkrojím a dovnitř nacpu šlehačku. Šlehačku si připravím tak, že ji vyšlehám se ztužovačem (třeba smetanafix - prostě jakýkoli ztužovač šlehačky - stojí cca 3 Kč) a s moučkovým cukrem. Na jednu šlehačku přijde jeden ztužovač (aby šlehajda držela tvar) a tak tři lžíce cukru moučka (podle chuti víc nebo míň). Hotovo - nacpu šlehačku dovnitř, připlácnu druhou půlu a nazdobím vrch. Když chci tmavou (pařížskou) šlehačku, tak vyšlehám buď kupovanou pařížskou nebo do ní zašlehám pár lžic kakaa na pečení. Přimíchávání kakaa je prima věc, protože si můžu sama zvolit odstín a tak vytvořit na jeden dost třeba tři šlehajdy - bílou, středně hnědou, tmavou. Taky můžeš do šlehačky přišlehat nastrouhanou čokoládu, pak z toho máš takovou stračatelu :wink: Vrch zdobím jednoduše cukrářskou špičkou a sáčkem, který naplním šlehajdou a utvořím na dortu kytičky nebo špičky. Tahle varianta je pro začátečníka fakt nejjednodušší a rychlá, bez nějaké extra práce a každému dort chutná - nikdo dosud nepoznal, že je tam něco „z prášku“ :lol:

Jinak dobrý je ještě malakov a ten se dělá takhle:

Do dortové formy dáš naspod pečící papír, dno vyskládáš piškoty a ty trošku zakapeš rumem (stačí kapička na každý piškot). Roztavíš si čokoládu a zaliješ jí piškoty na dně (nebo spíš zaplácáš díry mezi piškoty). Pak dáš vrstvu šlehačky (ušlehané se ztužovačem a moučkovým cukrem - viz předchozí popis, popř. i kakaem, jak chceš). Pak zas přijde vrstva piškotů, které opět pokapeš, opět vrstva šlehačky, nakonec zase vstva piškotů, opět trošička rumu a zakrýt roztavenou čokoládou. Nazdobit už můžeš podle svého. Dort se nepeče, takže je hotový během chviličky. Jen ho dej do lednice na ztuhnutí (jako jakýkoli jiný šlehačkový dort). Takže celý ten zázrak se sestává ze tří vstev piškotů a dvou až tří šlehačky (1vrstva = 1 šlehačka). Rychlé, jednoduché, božsky dobré. Bacha na množství rumu, když se to přelije, je to cítit (což by taťkovi vadit nemuselo :lol: ). Některou z vrstev můžeš obohatit třeba podélně nakríjenými banány nebo jahodami… Tak hodně úspěchů při šlehačkování :wink: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
9.6.11 10:09

Z plátu dortu můžeš vykrájet taky různé tvary a šlehačkou je poslepovat (srdce, kniha a kdovíco ještě…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
9.6.11 10:15

Nebo ho nechat normálně kulatý. Použít se dá i jedlý papír (nabízí se jich spousta motivů - nejen dětských, ale i květinových, zvířecích - foto - s autama, srandovních…). Sehnat se dají na netu nebo v cukrárnách. Tady zrovna jedlý papír je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
9.6.11 10:53

Ahoj, já mám velice jednoduchý recept, ale ten dort je pak hodně nadýchaný, ale takový lehoučký. Recept už jsem dávala kde komu, tak ti to taky posílám.
Jinak s tím marcipánem neporadím …
Tak uvidíš :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
9.6.11 10:55

Jen dodám, že nejsem žádná pekařka a vaření a pečení mě zase tak moc nebere. Když už tak jen piškoty a bábovky a proto mám tento dort ráda. U nás vždycky zmizí rychle :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Venda04
9.6.11 10:57

Potáhnout marcipánem určitě zvládneš. Položit na dort ( hlavně si nechat ztuhnout ten promazaný korpus ), uhladit vršek a potom postupně kraje vyhladit od shora dolů, opatrně po kouskách po celém obvodu, aby se ti tam marcipán nekrčil a byl pěkně hladký. A na tu pařížskou šlehačku spolu s marcipánem pozor, rádo to marcipán rozpouští. Já bych udělala se šlehačkou bez marcipánu. Obojí je dobré, ale dohromady mi to moc nejde. Vždyť ze šlehačky se dá dort krásně nazdobit.

• Citovat
  • Upravit
Venda04
9.6.11 10:59

Jo, a kdybys chtěl recept na marcipán, tak klidně dodám, dělám si ho sama ze sušeného mléka a není to nic složitého.

• Citovat
  • Upravit
Venda04
9.6.11 11:00

Oprava: chtěla - holt ruce jsou rychlejší než hlava :-D

• Citovat
  • Upravit
1026
9.6.11 11:01

Ahoj,
pařížský dort jsem dělala poprvé před měsícem a byl výborný.

Den předem si připravíš pařížskou šlehačku a upečeš tmavý korpus

Druhý den vyšleháš šlehačku, do které je lepší přidat ztužovač šlehačky ( např.Smetanafix). Prokrojíš korpus, promažeš šlehačkou, sesadíš dort dohromady, opět pomažeš šlehačkou, případně poliješ čokoládou, ozdobíš a je hotovo.

Rady a recepty jsem vyčetla na těchto stránkách http://www.dortydortikydorticky.estranky.cz/

PS: marcipán na šlehačkový dort stejně jako kolegyně nade mnou nedoporučuji, roztekl by se Ti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí