Dort - vajíčka mají mít pokojovou teplotu?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Dort - vajíčka mají mít pokojovou teplotu?
Hezký den, dnes peču korpus.. Ale někde čtu, že by měla mít vajíčka pokojovou teplotu.. 🤷♀️. Jak to je? Musí, nemusí? Děkuji 🙂
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
A ještě otázka.. Jestli je lepší dělat dort.. Vyslehat zvlášť sníh.. Nebo nejdřív sníh, přidat žloutky… Delt to v jednom.. Jednou jsem dělala dort a stalo se mi, když jsem dělala první sníh.. A potom žloutky s cukrem atd.. Tak než jsem šla dát nakonec sníh, tak i spadl a.. Musela jsem sníh udělat znovu.. 😏
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Idealni je, kdyz vsechny suroviny maji stejnou teplotu…ale ja se to treba taky dovedela az v dospelosti a s mamkou jsme docela uspesne pekly i s vajickami z lednice ![]()
A delavaly jsme vzdy snih az jako posledni
…ale ted uz spis pouzivam jine recepty, kde se to zvlast nesleha.
Jo a na ruzne vysvetlovani, co se proc dela, doporucuji Kucharku pro dceru ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Určitě je fajn mít vše na podobnou teplotu. Já to ale někdy nedělám, není čas a vše dopadá skvěle.
Bílky určitě vyslehat zvlášť od žloutků, to bys pak neměla sníh.
Bílky šleh rovnou s cukrem do tuhého sněhu a pak opatrně prisleham žloutky, přidám mouku a vždycky je korpus nádherný.
210g hl. mouky
210g cukru.7 vajec
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lucynka25 moc děkuji 🍀. Tak jsem si to říkala, že bych postup udělala 🙂. Jak jsem psala, špatná zkušenost ze sněhem.. 😏.. Děkuji, udělám.. Mám recept, kde je :
8vajec,
240g polo, mouky
240g cukru.. A ještě 1/2prdopec.
Ten mi přijde zbytečný.. 🤷♀️..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@beruska9 děkuji, chtěla bych zkusit vše v jednom.
Teda, bílky s cukrem, přidat žloutky.. Přijde mi, že to dost ušetří čas.. 🤷♀️. Moc děkuji, teď ještě, aby se korpus povedl.. 😄
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
S piskotem cas neusporis.
Prvni vyslehej zloutky s cukrem (kolik zloutku, tolik lzic cukru). Nejlepsi je krystal, lepe se to provzdusni. Pouzij hladkou mouku, piskot bude kompaktnejsi. Tu prosej zvlast do misy (tolik lzic mouky, kolik je zloutku). Pokud budes postupovat spravne, kyprici prasek nepotrebujes. Nakonec si vyslehej bilky s kapkou citronove stavy a spetkou soli. Do peny ze zloutku a cukru pridavej na stridacku mouku po trochach a bilek, bude se ti to lepe michat (kdybys dala celou mouku hned, testo bude tuhe a bilek se spatne zapracovava, budes muset hodne michat, bilek bude padat). Pracuj rychle. Troubu si rozehrej dopredu, zpracovany piskot musi jit hned do trouby. Pokud mate radi, lze pridat citronova kura, cukr nahradit vanilkovym cukrem apod. At se ti dari.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LuciiLucie snad nikdy neměla vajíčka pokojivou teplotu.. Jinak mám osvědčený recept na korpus https://www.nejrecept.cz/…d-reny-r3592
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LuciiLucie píše:
@beruska9 děkuji, chtěla bych zkusit vše v jednom.
Teda, bílky s cukrem, přidat žloutky.. Přijde mi, že to dost ušetří čas.. 🤷♀️. Moc děkuji, teď ještě, aby se korpus povedl.. 😄
Pak z toho budes mit tezkou, hutnou hmotu. Snih ma svuj duvod a udela to ve vysledku dost velkej rozdil. A prasek do peciva zbytecny? To rozhodne neni. Pokud chces, aby se ti to povedlo, utri zloutky s cukrem a vyslehej snih. Prasek do peciva a snih z bilku, jsou dost zasadni na finalni vysledek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vždycky dělám sníh z bílků a cukru, potom po jednom zasleham žloutky, ještě přidávám lžíce horké vody (kolik vajec, tolik lžíc, po jedné zaslehat), funguje jako kypridlo. Nakonec lehce vmichat mouku. Vždycky se povede.
Poměr je 5 vajec, 200g cukru, 200g mouky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja nechávám vajíčka chvíli venku, než je du šlehat. Nejdřív utru žloutky s cukrem, pak přidám mouku, prdopec, dávám i lžíci vody a nakonec vyšleháme bílky a ty přidávám nakonec a pak smicham se zbytkem těsta a hned to dávat do trouby.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Když hodlám péct, vše si vyrovnám dopředu na linku a včas zapnu troubu. Šlehám žloutky s cukrem a sníh se špetkou soli si nechávám až na konec. Šlehám tim retro ručním šlehaček. Mouku prosévám s prdopečem. Když má jedna ingredience výrazně chladnější teplotu, může se těsto nepovést. Proto se dává vlažná voda, aby srovnala teplotu všech surovin.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Eemii myslela jsem že bych to vyslehala s cukrem.. Do té správné konzistence a potom přidávala žloutky.. A nakonec mouku..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Radím vejde určitě vyndat dřív, sníh někdy nejde dobře vyšlehat, když jsou studená.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@beruska9 píše:
Idealni je, kdyz vsechny suroviny maji stejnou teplotu…ale ja se to treba taky dovedela az v dospelosti a s mamkou jsme docela uspesne pekly i s vajickami z lednice
A delavaly jsme vzdy snih az jako posledni…ale ted uz spis pouzivam jine recepty, kde se to zvlast nesleha.
Jo a na ruzne vysvetlovani, co se proc dela, doporucuji Kucharku pro dceru
Zakladazelko, souhlas s beruskou9. ![]()
Nejlepší rada a kuchařka pro dceru je top.
Vše psáno krok po kroku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit