Dospělí autisté

1149
8.2.23 10:08

Dospělí autisté

Chci se jen zeptat rodičů dospělých autististů, jak vlastně jejich život ( práce, uplatnění atd) vypadal ( vyvíjel se) po ukončení ZŠ? My teď máme cíl jasný, nějak tou základkou proplout a se zdravým rozumem ji zvládnout, ale vlastně co pak? Vůbec nevím, jaké jsou možnosti, jaká je vlastně realita? Znám jen malé děti ( z různých skupin), ale žádné dospělé autisty. Moc děkuju všem, kteří se mnou podělí… :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
8.2.23 10:54

Nejsem rodič, ale speciální pedagog. Učila jsem na dvouleté praktické střední škole a realita byla taková, že dítě studovalo pořád dokola ten stejný dvouletý obor. Pokud se rodiče dohodli s vedením školy (nebudu pitvat jak, nebyla jsem u toho), dítě tam studovalo ještě ve třiceti. Do 26 let může střídat různé školy a stacionáře, pak to pro rodinu začne. Najdi si na youtube video Škola končí, drama začíná - docela hezký popis.

• Citovat
  • Upravit
53518
8.2.23 11:44
@Kassor píše:
Chci se jen zeptat rodičů dospělých autististů, jak vlastně jejich život ( práce, uplatnění atd) vypadal ( vyvíjel se) po ukončení ZŠ? My teď máme cíl jasný, nějak tou základkou proplout a se zdravým rozumem ji zvládnout, ale vlastně co pak? Vůbec nevím, jaké jsou možnosti, jaká je vlastně realita? Znám jen malé děti ( z různých skupin), ale žádné dospělé autisty. Moc děkuju všem, kteří se mnou podělí… :kytka:

Ti jistě v populaci jsou. „Autismus“ není nově objevená porucha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76754
8.2.23 11:51
@Russet píše:

no, mně zrovna včera napadl stejný dotaz, jako zakladatele - když je tolik dětských autistů, kde jsou ti dospělí? kam se poděli, schovali?
u nás na vesnici teda žijí dvě rodiny, jejichž dcery kolem 40 let mají nějakou diagnóźu,
ale nevím jakou, jedna nemluví a její matka se o ni celý život stará, každý den jdou na procházku kolem16. hodiny, když se s matkou někdo zastaví a mluví, tak dcera se na toho člověka začne věšet,
ta druhá bydlí sama v domečku po babičce, a umí zřejmě i vařit, ta je zas ukecaná až moc, ve vedlejším domě bydlí její matka - do práce nechodí, není toho schopná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eustress
8.2.23 11:57

Na netu je spousta příběhů. Jeden pracuje u výrobce složitých strojů, zná zpaměti všechny díly u všech typů v několika jazycích. Pracuje v oddělení Náhradních dílů. Nemusí se dívat do katalogů, vše má v hlavě. Jeden příklad…

• Citovat
  • Upravit
1149
8.2.23 12:20
@Anonymní píše:
Nejsem rodič, ale speciální pedagog. Učila jsem na dvouleté praktické střední škole a realita byla taková, že dítě studovalo pořád dokola ten stejný dvouletý obor. Pokud se rodiče dohodli s vedením školy (nebudu pitvat jak, nebyla jsem u toho), dítě tam studovalo ještě ve třiceti. Do 26 let může střídat různé školy a stacionáře, pak to pro rodinu začne. Najdi si na youtube video Škola končí, drama začíná - docela hezký popis.

Děkuju, kouknu na to… :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76754
8.2.23 12:23
@Eustress píše:
Na netu je spousta příběhů. Jeden pracuje u výrobce složitých strojů, zná zpaměti všechny díly u všech typů v několika jazycích. Pracuje v oddělení Náhradních dílů. Nemusí se dívat do katalogů, vše má v hlavě. Jeden příklad…

no - jeden, jeden z kolika? ze sta? z tisíce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1149
8.2.23 12:23
@Russet píše:

Určitě, o tom nepochybuju… jen nikoho neznám a do auti. skupin převážně píší rodiče malých dětí.. proto se ptám… vím, že to je hodně indivindi, ale přeci jen mě to zajímá… u nás si netroufnu ani odhadnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1149
8.2.23 12:25
@Eustress píše:

To bude asi ten z lepších příběhů a troufám si tvrdit, že bude dost ojedinělý… mě zajímají příběhy té většiny… moje dítě je autista, ale s žádným extrémním nadáním, tak asi tak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Klopotkova
8.2.23 12:33

Dle některých uživatelů tady na emiminu jsem dospělý autista já.
:mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Eustress
8.2.23 12:36

Na netu lze nalézt spousty příběhů dospělých i studujících VŠ

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.2.23 12:51
@stinga píše:
no, mně zrovna včera napadl stejný dotaz, jako zakladatele - když je tolik dětských autistů, kde jsou ti dospělí? kam se poděli, schovali?
u nás na vesnici teda žijí dvě rodiny, jejichž dcery kolem 40 let mají nějakou diagnóźu,
ale nevím jakou, jedna nemluví a její matka se o ni celý život stará, každý den jdou na procházku kolem16. hodiny, když se s matkou někdo zastaví a mluví, tak dcera se na toho člověka začne věšet,
ta druhá bydlí sama v domečku po babičce, a umí zřejmě i vařit, ta je zas ukecaná až moc, ve vedlejším domě bydlí její matka - do práce nechodí, není toho schopná

táta byl docela jistě dospělý autista, na tom velmi funkčním konci spektra, ale úplně mu nedocházely některé sociální interakce, byl velmi zaměřený na konkrétní oblasti a zbytek vůbec neřešil, ale jako vůbec nebo jen absolutně minimálně, docent, kandidát věd, kdyby neměl režimem zaraženou profesionální kariéru, tak byl profesor (ten jmenovaný prezidentem, ne jen z toho titulu, že učil na VŠ)
mezi kamarády mám dospělé autisty v hojném počtu, fungují, mají vztahy, jsou úspěšní a uznávaní ve svém oboru, jen mají některé problémy, že třeba nesnáší některé textury, typy zvuku, mají rituály…
autisti to nejsou jen Rainmani a děti úplňku

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.11.25 18:13

Dobry den, obnovuji diskuzi. Zijete nekdo nebo mate v blizkem okoli dospeleho autistu? Jak funguje?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.11.25 19:13
@Anonymní píše: Více

Mame v praci, je takovy svuj, musi se mu vsechno 10× rikat a stejne to vetsinou udela blbě, ale jako člověk je hodny, upřímný, ochotný, má smysl pro humor, absolutně ho nezajímá nějaký názor okolí, dělá co ho baví, je i svým způsobem docela oblíbený nejen v praci, ale celkově ve svém okolí. Jinak funguje relativně normálně, do práce chodí včas, bydlí sám, má koníčky, jen chodí takovy neupravený no.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová