Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj holky prosím poraďte, nastupuji příští týden zpátky do práce, pracuji v MŠ a před chvíli mi volali kolegyně že se tam už 14 dní vyskytují plané neštovice.
Já neštovice měla jako dítě, ale zajímalo by mě, zda je může dostat můj roční syn, když se budu já pohybovat v infikovaném prostředí a pak vlastně doma?je to možné aby se přenášeli i tak? jen mě to zajímá, ať se pro jistotu psychicky na to připravím.a taky jsem slyšela že neštovice u dítěte do 3 let, probíhají obzvlášť agresivně, je to pravda? děkuji za odpovědi
ahojky, nejsem odborník, ale myslím si, že když Ty je mít nebudeš, tudíž nebudeš infekční, nebudeš nositelem toho viru, nemůže je malej přes Tebe takto chytnout.
jsem o tom přesvědčená, musel by přijít do kontaktu přímo s infekční osobou.
co se týká té druhé otázky, já myslím, že je to individuální, nezávislé na věku, já znám děti mladší tří let, které měly pár pupínků jako děti, které byly osypané celé i v hlavě a byly starší tří let. takže tam se to asi odhadnout nedá.
presne tak. Pres tebe je dostat nemuze. Musi byt s tim kdo je ma, jinak neboj.
A s tim vekem nevim. Malej od zname ma rok a mel 17 pupinku a jeho bracha 7let byl obsypanej uplne vsude a hodne.
tak to je přesně to co říkám, je to individuální - na tom věku asi až tak nezáleží ![]()
Tímto způsobem je snad dostat nemůže, ale prý stačí, aby se otevřely dveře třídy, kde bude dítě, které má třeba jen jednu neštovici.
Dcera je prodělala ve 14 měsících, opupínkovaná byla od hlavy až k patě, ale teplotu měla jen zvýšenou. Dá se říct, že až na to neustálé svědění a nepohodlnost to nebyl agresivní průběh. Ale zase jsou případy, kdy má dítě při neštovicích pár dní horečky až ke 40.
ahoj,
pokud jsi neštovice měla jako dítě a kojila jsi,tak jsi mu mlékem předala protilátky. Ted je jenom otázka na kolik už je má naštěpené… Blbé prý je,že když neštovice chytí tak malé dítě,tak se mu můžou vrátit ještě jednou… to mi říkala dr.
Ale taky si myslím,že je může chytnout jenom od někoho,kdo je právě ted nakazený a v infekčním stadiu nemoci. Ty jako prostředník ho nenakazíš…
kacenkok kojit jsme nekojili, ale tak snad to přežijeme i bez těch protilátek. no každopádně má zakázaný vstup za mnou do práce minimálně ještě na měsíc
, a budu teda doufat že ode mě to chytit nemůže. i když to je těžký,může se nakazit úplně někde jinde že? ale když to bude aspoň o rok později tak se zlobit nebudu.moc děkuji všem
je to mimo téma…
já jsem byla případ, která měla neštovice dvakrát, jednou jako dítě a podruhé jsem to chytla v práci ve špitále v mých 23 letech. Myslela jsem, že vypustím duši.. 40-ti st.horečky co 3 hodiny, migrény, zvracení, průjem, nechutenství a obsypaná od hlavy po paty. užila jsem si to… ![]()
celkově má průběh neštovic u dětí mírnější rozsah, než u dospělých, tím chci říct, že pokud to Tvé dítě chytne, tak to zvládne… a dřív nebo později to zřejmě prodělá. nebála bych se toho tak moc…