Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, vím, že už tu na tohle téma bylo určitě hodně napsáno, přesto bych prosila poradit. Mám šestitýdenní holčičku a už týden má červené pupínky na zadečku, na stehýnkách a ted už i ve předu. Používala jsem doted vlhčené ubrousky při každém přebalování a pak sudocrem. Včera jsem byla u doktorky a ta mi napsala fialovou vodičku - 2× denně a Imazol mazat po každém přebalování a mýt jen vodou. Malou přebaluji přibližně každé 3 hodiny, myslíte, že bych jí měla umývat vodou pokaždé, ikdyž není pokakaná. Mám strach abych to ještě nezhoršila, tím že jí budu ten krém pořád smývat a znovu nanášet. Jinak každý večer jí ten krém stírám měsíčkovým olejem od Weledy a po koupeli znovu nanáším, můžete mi, prosím, napsat jak nejlépe postupovat při přebalování. Moc díky
V první řadě bych zrušila vlhčené ubrousky a myla čistou vodou, popř zkusila černý čaj. Sudokrém je moc dobrý. Jinak s holčičkou neporadím. ![]()
Tingi píše:
Ahoj holky, vím, že už tu na tohle téma bylo určitě hodně napsáno, přesto bych prosila poradit. Mám šestitýdenní holčičku a už týden má červené pupínky na zadečku, na stehýnkách a ted už i ve předu. Používala jsem doted vlhčené ubrousky při každém přebalování a pak sudocrem. Včera jsem byla u doktorky a ta mi napsala fialovou vodičku - 2× denně a Imazol mazat po každém přebalování a mýt jen vodou. Malou přebaluji přibližně každé 3 hodiny, myslíte, že bych jí měla umývat vodou pokaždé, ikdyž není pokakaná. Mám strach abych to ještě nezhoršila, tím že jí budu ten krém pořád smývat a znovu nanášet. Jinak každý večer jí ten krém stírám měsíčkovým olejem od Weledy a po koupeli znovu nanáším, můžete mi, prosím, napsat jak nejlépe postupovat při přebalování. Moc díky
ahoj malá byla nedonošená? naši bobci-hlavně malá, úplně ze začátku byla opruzená dost -chuděra v nemocnici dostala na prdelku i novikov -tu zelenou vodu, aby se to nezhoršovalo - taky jsem pro omývat vodou při každé výměně plíny, když jsou dítka pokaděná, tak ještě přidám antibakteriální mýdlo (bavlněné plínky by asi byly nej…) a pak mazat - nám pomohl krém od biodermy se zinkem, neboj, to bude dobré ![]()
Když už opruzeninka je, tak je nejlepší fakt ta voda, rukou omýt, ale jen po kakání, po čůrání podle mě nemusíš. Já když malej nebyl pokakaný jsem ubrousky vůbec nepoužívala, jen jsem vyměnila plínu. A vždycky po umytí nechat uschnout úplně do sucha aby to nebylo ani vlhké, pak máznout mastičkou a zabalit. A ty ubrousky požívat jen na zdravou kůži, ne podrážděnou, pak to jen zhoršují.
Nám také pomáhalo mytí vodou a odvarem z řepíku, někdo používá heřmánek, ale Kačka na něj měla alergii. A z krémů se mi osvědčila nejvíce Nivea proti opruzeninám, nám nic jiného nezabíralo a že jsem krémů vyzkoušela. Sudokrém nevyhovoval ani jedné dcerce.
Příspěvek upraven 23.02.11 v 21:45
Já bych taky zrušila ubrousky,a ještě místo černýho čaje bych doporučila řepíkový čaj bud jí ho dávat do koupele nebo několikrát denně otírat fakt krásně hojí.Plus v kombinaci stím Imazolem to bude rychle pryč.A otírala a mazala bych jí taky při každým přebalení.Tak at vám to rychle zmizí.
Tak v prvé řadě, fialová vodička je genciána a ta je karcinogenní, takže tu bych nepoužívala. Vlhčené ubrousky taky nepoužívám, je to chemický hnus, navíc na takové malinké mimi. Otírala bych obyčejným ubrouskem namočeným ve vodě.
Na vysušení červených pupínků je dobrý silný černý čaj - poťupkat červená místa třeba kosm. tamponkem a nechat zaschnout.
Dál bych hodně větrala - nechala jen nahatou na nepromokavé podložce (umytou, nenamazanou). A možná by stálo za to, dát do jednorázovky látkovou plenku a po každém počůrání dát suchou - prostě hodně přebalovat.
Taky bych jí pořád nemazala, třeba jen na delší dobu - třeba na spaní, na procházku.
A poslední věc, weledí olejíček může způsobovat alergii, tak ho zkus na pár dní vysadit.
Taky teď bojujeme s drobnými opruzeninami, protože kaká skoro do každé plíny. Vždycky za dva dny se mi podaří to srovnat a vzápětí se zas udělá další…
Vyhodit vlhčené ubrousky (nebo je použít třeba na boty nebo čištění dálkových ovladačů
). VODA+VZDUCH=spokojený zadek. Já obě děti omývám JEN vodou, pak pořádně osuším a opruzení NIKDY nebyli.
(Kecám - malá byla 1×, když odjela s tatínkem na prázdniny, a ten podcenil pořádné umytí vodou. Večer volal zoufalý, co má dělat
)
tak malá má od narození hodně citlivou pokožku a umývám zadeček a mažu po každém přebalení a to už jí je skoro 1,5roku,je jedno jestli je jen počuraná,používám už od tebe zmíněný Sudokrém když ma prdku červenou,jinak se nám hodně osvětčil Sebamed je sice docela drahý ( 180kč) ale pokud nemá průjem (často od zubů)tak jí zadeček ochrání a červený není řadu týdnů.Až jí sundáš plínu tak jí umyj jen vodou nebo neparfémovýma ubrouskama a nech prdku chvilku větrat ať sama uschne,pak až namazej,nám třeba imazol vůbec nepomohl. To bude dobrý uvidíš
Já bych taky zrušila ubrousky a mimčo umývala jenom pod kohoutkem. Sudocrem je výborná věc, genciánku (to je ten fialový hnus) jsme měli taky - většinou se dává na moučnivku, ať už jde o projevy v pusince nebo právě na zadečku.
Já bych asi postupovala jednoduše - při každém přebalování šup pod kohoutek, opatrně osušit, nechat chvíli provětrat a pak namazat. Veškerou další kosmetiku bych zrušila, i ten olej. Způsob přebalování holčičky Ti asi ukazovali v porodnici - pokaždé (nebo aspoň velmi často) opatrně roztáhnout stydké pysky od sebe, aby se nevytvořila synechie (srůst).
Ahoj,já bych taky zrušila vlhčené ubrousky,ono záleží na tom,jaké jsou,jestli parfémované,apod.Já je používám na ruce a pusu během dne.Jinak prdku myju jednorázovými žínkami,dají se koupit v lékárně nebo zdravotnických potřebách:
http://www.eshopzdravi.cz/…0ks/d-73317/
myla jsem čistou vodou,teď tam kápnu trochu mycí emulze od Sebamedu,ale tobě bych to asi v této situaci nedoporučila.Imazol je dobrý,taky jsme ho chvilku používali.Asi bych jí pokaždé vodou neumývala,jen utřela papírovým kapesníčkem,ale já taky s holčičkou neporadím
Jinak ty žínky se dají koupit i levněji.
My měli první měsíc zadeček hrozně opruzený, nic nezabíralo, až ta fialka to krásně zklidnila a pak jsem dávala Sudocrem a od té doby se nám opruzeniny vyhýbají! ![]()
lulje píše:
opruzení NIKDY nebyli.
(Kecám - malá byla 1×, když odjela s tatínkem na prázdniny, a ten podcenil pořádné umytí vodou. Večer volal zoufalý, co má dělat)
No ještěže ses opravila, už jsem chtěla ječet na protest
- já si moc dobře pamatuju, jaks to tady řešila, co s tou červenou prdelkou mají dělat.
![]()
![]()
Já bych taky zrušila ubrousky, mýt pod tekoucí vodou - kohoutkem. Přebalovala bych tedy častěji - pro mě je 2,5 hod max. ikdyž není opruzený. Když je v látkovkách, tak přebaluji po každém čurání - tedy půl hodině až hodině.Jinak na opruzeninu je nejleší žádná plína - dát ne nějakou nepromokavou podložku, látkovou čtvercovku pod zadek dítěte. Dítěti obléct tričko a na nožičky návleky a zadek nechat bez plenky. A větrat větrat větrat.
Mně u obou dětí doktorka řekla, ať umývám vodou a vlhčenýma jen v nouzových případech.